Зберегти позитивні тенденції

Зберегти позитивні тенденції

– Юрію Мефодійовичу, останній місяць осені приносить свято в оселі сільських трудівників. Чим воно характерне цього річ?
– Відразу зауважу, що нинішній рік був продуктивним для агропромислового комплексу області. Він увійде в історію спорудженням сучасних об’єктів, запровадженням нових виробництв, створенням робочих місць. Цьому, безперечно, сприяли досвід агровиробників, дотримання сучасних технологій, введення новітньої техніки. Питома вага області у виробництві продукції сільського господарства в державі становить 3%, за цим показником на одну особу Волинь на 13 місце в державі.
На цьому ринку зайнято щонайменше 1000 агропідприємств, із них – 640 фермерських господарств, а також понад 150 тис. особистих селянських господарств. Область виробила продукції споживання більш як на 7 млрд грн, із яких 60% – продукція рослинництва, 40% – тваринництва. Зараз в усіх категоріях господарств утримується 135 тис. голів ВРХ (питома вага господарств населення – 68%) та 273 тис. свиней (питома вага господарств населення – 71%).
– Як не прикро це констатувати, зберігається тенденція до зменшення кількості корів…
–Для цього є ряд як суб’єктивних, так і об’єктивних факторів. Але водночас у сільгосппідприємствах виробництво молока з початку року зросло на 3,3% і становить 69,3 тис. тонн, що свідчить про зростання продуктивності корів. Найвища вона у ФГ «Перлина Турії», ПОСП ім. Івана Франка, ПОСП «Русь».
Вагомий внесок у розвиток агропромислового комплексу області зробили програми підтримки. Загалом із бюджетів усіх рівнів станом на 1 листопада аграрії отримали близько 83 млн грн. До завершення року ще очікується 38 млн грн. Фінансова підтримка галузі АПК із Державного бюджету здійснюється через Мінагрополітики, Фонд підтримки фермерських господарств, Департамент агропромислового розвитку, банки, з якими підписано Меморандум про співпрацю.
– Якою сьогодні є фінансова підтримка галузі АПК із Державного бюджету?
– Вона впроваджувалася за трьома напрямами: дотація за вирощування молодняка – 15,6 млн грн отримали майже 7000 волинським одноосібників, які утримують більше 10 тис. телят;  за часткове відшкодування вартості закуплених племінних тварин 12 суб’єктам господарювання виплачено майже 4,5 млн грн; дотація за утримання корів. В область залучено понад 26 млн грн для 55 сільгосппідприємств.
Крім того, надається фінансова підтримка розвитку фермерських господарств. Цьогоріч бюджетні субсидії в сумі більше 7,5 млн грн отримали 238 таких суб’єктів господарювання, на виплаті ще 1,824 млн грн для 55 фермерських господарств. 11 волинським фермерам  компенсовано 80% вартості насіння в сумі 280 тис. грн, 17 ФГ –  40% вартості техніки на суму більш як 530 тис. грн, 25 фермерам повернуто відсоткову ставку за кредити в сумі 380 тис. грн.
Існує державна підтримка розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства. Шість господарств області отримали компенсацію за придбаний садивний матеріал в сумі 2,7 тис. грн. Ще сім господарств здійснили осінню посадку плодово-ягідних насаджень і формують пакети документів необхідних для отримання компенсації за придбаний садивний матеріал.
Якщо говорити про часткову компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва, то нею скористалися 43 сільськогосподарських підприємства. Їм повернуто 4,9 млн грн за придбанні 68 одиниць сільськогосподарської техніки загальною вартістю 23,7 млн грн.
– Багато аграріїв нарікають на високі відсоткові ставки, коли доводиться брати кредити у банках. Що робиться, аби господарства мали більші фінансові можливості для власного розвитку?
– Тепер існує фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. Відрадно, що цією програмою скористалися 25 підприємств, яким частково відшкодовано 2 млн грн фактично сплачених відсотків за кредитами наданими комерційними банками. Крім того, на розгляд обласної комісії з питань пільгового кредитування підприємств АПК подано 25 заявок. Враховуючи, що відсотки заявникам компенсовано лише частково, Департаментом агропромислового розвитку обґрунтовано потребу в додаткових коштах на суму 24,5 млн грн, які, за словами заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, будуть профінансовані.
На фінансову підтримку заходів Комплексної програми розвитку галузі АПК та  програми «Власний дім» з місцевих бюджетів спрямовано понад 13 млн грн.
Згідно з Комплексною програмою понад 800 власників особистих селянських господарств отримали дотацію за утримання 3 і більше корів в сумі 873 тис. грн (300 грн за корову), 16 власників ОСГ – 38 тис. грн за утримання телиць та нетелів до 2-річного віку (1000 грн за телицю). Фермер із Луцького р-ну придбав холодильне обладнання для фруктосховища, за що йому відшкодовано відсотки кредиту банку в сумі понад 39 тис. грн. Ще одна фермерка із Ківерцівського р-ну сертифікувала органічну продукцію, за що отримала часткове відшкодування вартості сертифікації на суму близько 16 тис. грн. 510,7 тис. грн спрямовано на залуження 4 громадських пасовищ загальною площею 73 га у Ратнівському р-ні. А також 3 агровиробники отримали понад 35 тис. грн дотації за посів жита.
– Скажіть, будь ласка, як нинішня суха осінь позначилася на комплексі польових робіт, усе вчасно вдалося посіяти?
– Наразі в області завершується комплекс осінньо-польових робіт. Сьомий раз і шостий рік поспіль маємо 1 млн тонн зернових. Цьогоріч намолочено понад 1,2 млн тонн зернових та зернобобових культур. 
Ранніх зернові та зернобобові зібрано з площі 261 тис. га, намолочено понад 1 млн тонн при середній урожайності 38 ц/га.
Пшеницю зібрано на площі 161 тис. га, намолочено 720 тис. тонн, середня урожайність склала 45 ц/га. Озиме жито обмолочене на площі 21 тис. га, намолочено 85 тис. тонн, при середній урожайності 22 ц/га. Ячмінь обмолочений на площі 33 тис. га, намолочено 115 тис. тонн при середній урожайності 35 ц/га. Овес зібрано на площі 38 тис. га, намолочено 85 тис. тонн.
Ріпак займав площу в 51 тис. га, його намолот став рекордним за всі роки – понад 152 тис. тонн. Цьогоріч найбільші врожаї зернових зібрали аграрії Луцького, Горохівського, Володимир-Волинського та Турійського р-нів.
Практично завершено збір соняшника, обмолочено 30 тис. га при середній урожайності 27 ц/га, намолочено понад 80 тис. тонн. Сою зібрано на площі 37 тис. га, намолочено 96 тис. тонн, середня урожайність становить 26 ц/га. Кукурудзу зібрано на площі 26 тис. га, маємо близько 238 тис тонн при середній урожайності 92 ц/га. Завершено збір гречки та проса на площі 1100 та 800 га.
Триває копання цукрових буряків. На сьогодні з площі 8,4 тис. га (91% площ) накопано 353 тис. тонн солодких коренів, при середній урожайності 420 ц/га.
У вересні сезон цукроваріння розпочали два цукрові заводи області – ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» та ПП «Агро-Експрес-сервіс» (Горохівський цукровий завод). До речі, останній із них уже другий рік поспіль безкоштовно відпускає жом фермерам та одноосібникам.
Доля аграріїв така: тільки зібрали – і знову сіяти. Загалом озиминою засіяно 188 тис. га, у тому числі 158 тис. га пшениці, ячменю та жита на площі відповідно 5 та 25 тис. га. Під урожай наступного року посіяно 45 тис. га озимого ріпаку.
Зрозуміло, що вирощений урожай потребує відповідного зберігання. В області розширюються елеваторні потужності. ТзОВ «П’ятидні» має власний  зерновий елеватор разового зберігання понад 70 тис. тонн зерна з під’їзною колією у м. Володимирі-Волинському. Це ж господарство розпочало будівництво нового зернового елеватора потужністю 55 тис. тонн у смт Іваничі. А ТзОВ «Агротехніка» побудувало новий елеваторний комплекс разового зберігання 15 тис тонн у с. Чаруків Луцького р-ну.
– На початку нашої розмови Ви одним штрихом сказали про розвиток тваринництва. Давайте про це більш детальніше.
– З року в рік в області споруджуються нові об’єкти аграрного спрямування, на яких збільшується кількість  робочих місць для селян і які  сприяють наповненню місцевих бюджетів та розвитку галузі загалом. Цьогоріч фермерське господарство «Перлина Турії», що у с. Задиби Турійського р-ну, завершило будівництво молочного комплексу. На новому об’єкті будуть утримувати 620  корів. Молочний комплекс оснащено доїльною установкою «Карусель» фірми «Де Лаваль» на 24 голови одночасного доїння. Вартість будівництва становить 30 млн гривень, створено 50 нових робочих місць. Господарство закупило 327 голів нетелів іноземної селекції, за які з держбюджету компенсовано понад 1,5 млн грн,  ще очікується компенсація понад 6,3 млн грн. Загалом ФГ «Перлина Турії» скористалося 5 напрямками державної підтримки.
ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика», яке виробляє м’ясо птиці без антибіотиків та стимуляторів росту під ТМ «Епікур», розпочало спорудження нового об’єкту на території Гайківської сільської ради Турійського р-ну. Новозбудований цех переробки буде оснащений сучасною екологічною технологією очистки та переробки відходів. Технологія повної очистки води дасть змогу скидати очищену воду в річку Турія. Його потужність – 13,5 тис. голів курей-бройлерів в годину. Загальна проектна вартість нового цеху переробки 1,3 млрд грн. Додатково буде створено 300 робочих місць.
ТзОВ «Макс Ком» Горохівського р-ну у поточному році  реконструйовало свиноферму на 280 свиноматок з продуктивністю 7 тис. голів в рік. Все поголів’я – датської селекції.
У поточному році департамент агропромислового розвитку розпочав співпрацю з компанією «УкрМілкІнвест», яка спеціалізується в галузі молочного тваринництва з використанням сучасних технологій тваринництва, допомагає створювати сімейні ферми від 10 до 50 голів корів.
Впродовж року менеджери проекту «Сімейні молочні ферми» проводили навчальні семінари в районах та ОТГ області. Як результат, в жовтні цього року на території Устилузької ОТГ відкрито перші молочні ферми у Волинській області. В селі Рогожани Олександр Панасюк збудував ферму з молочною  залою на 25 голів ВРХ, а в с. Хотячів Валентина Базюк – ферму на 20 голів ВРХ. Розпочали будівництво міні-молочних ферм ще 5 власників із Горохівського та Локачинського р-нів, а  ще 10 власників виношують подібний задум.
– Ви говорили про підтримку садівництва. Є надія, що волиняни через кілька років ласуватимуть місцевими плодами, а не завезеними з Польщі?
– В області стрімко розвивається галузь садівництва та ягідництва. Зміна клімату сприяє цьому. ТОВ «Волинська ягідка», що в Шацькому р-ні, цьогоріч заклало плантацію лохини на площі майже 80 га. Загальна площа цієї ягоди в господарстві становить понад 150 га.
Волинь не даремно називають лохиновим краєм, адже область – друга в Україні за площею її насаджень  (понад 400 га).
Окрім цього, нинішнього року область поповнилася непритаманними для вирощування в нашому регіоні культурами. Для прикладу, у селі Ковбань на Горохівщині росте персиковий сад площею 2 га. А в селі Омельне Ківерцівського району – плантація жимолості на площі 12 га. Волиняни успішно вирощують баштанні і навіть цитрусові культури, розводять равликів. В області працює ФГ «Еко-Волинь Груп» – єдине агропідприємство на заході України, що займається вирощуванням зеленої, фіолетової та білої спаржі. Продукцію можна придбати у волинських супермаркетах.
З метою забезпечення жителів області сільськогосподарською продукцією, створення додаткових умов для стабілізації цін на ринку продовольчих товарів у всіх районах, обласному центрі, містах регулярно проводяться сільськогосподарські ярмарки, в яких беруть участь сільгосппідприємства, фермерські, особисті селянські господарства та переробні підприємства, які реалізовують сільськогосподарську продукцію за цінами виробників.
– Якою є співпраці департаменту агропромислового розвитку з об’єднаними територіальними громадами області?
– На територій Забродівської, Прилісненської та Цуманської об’єднаних територіальних громад реалізовують субпроєкт земельних питань Німецько-Українського агрополітичного діалогу. У рамках субпроєкту волинська делегація у складі голів ОТГ та представників аграрних відомств відвідала Німеччину з метою обміну досвідом у сфері землевпорядкування, зокрема, використання малородючих ґрунтів (торф’яників та болотистих поліських територій). Також субпроєкт передбачає фінансування на наукові розробки та прозорість у володінні земельними ресурсами. 19-20 листопада буде проведено робочу зустріч на території Волині.
На Волині триває реалізація проєкту «Використання польського досвіду для підтримки розвитку агротуристичних послуг у Волинській області», який реалізується в рамках програми «Польська допомога» за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку та фінансується МЗС РП. 5 ОТГ Волинської обл.(Цуманська, Підгайцівська, Торчинська, Рівненська, Голобська), які беруть участь у проєкті, вже вивчали польський досвід у сфері агротуризму. Згодом буде розроблено декілька туристичних маршрутів в об’єднаних територіальних громадах для розвитку агротуристичних послуг як додаткового джерела доходу сільських жителів і громад.
Олена БЕВЗ, 
Володимир ПРИХОДЬКО.
На фото Віктора РАЙОВА: Юрій Горбенко.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%