Баш на баш

Баш на баш

Якщо «гомо совєтікус» багато чуло про лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана, якого диктатор Аугусто Піночет після заколоту запроторив пожиттєво в тюрму, то про дисидента Владіміра Буковського мало хто знав. Хіба що з передач «ворожих радіо голосів», які через систему електронних глушилок таки проривалися до свідомості мешканців однієї шостої земної кулі.
Як часто буває в подібних випадках, про Владіміра Буковського голосно заговорили… після його смерті. Це сталося 27 жовтня в м. Кембрідж, Велика Британія.
Уродженець Башкирії, російський політичний і громадський діяч, учений-нейрофізіолог, політолог, письменник, публіцист... Він був одним із тих, хто не побоявся в похмурі часи комуністичного режиму повстати проти режиму. І – поплатився: тричі поспіль його засуджували до позбавлення волі. І коли минув 14 рік його перебування в таборах СССР, ще один дисидент, академік Андрєй Сахаров запропонував обмін на лідера комуністів Чилі Луїса Корвалана в далекому 1976 р. За посередництвом США це вдалося зробити…
Із тих пір Владімір Буковський проживав у Великій Британії та брав активну участь у дисидентському русі. Зокрема, він особливо цінний для України тим, що разом із противниками комуністичного режиму з інших країн підписав «Декларацію в українській справі». Ще в 1977 р. у ній були й такі слова: 
«Не буде справді вільних поляків, чехів чи угорців без вільних українців, білорусів та литовців. І, в кінцевому рахунку, без вільних росіян».
Цікаво, що свій підпис під цим епохальним документом поставив не лише славетний Єжи Ґедройць, але Юзеф Лободовські – поляк, який у 1937-1938 рр. редагував у м. Луцьку польськомовний часопис «Wolyn», був одним із найближчих соратників проукраїнськи налаштованого воєводи Генрика Юзефськи та за толерантну позицію щодо міжнаціонального співіснування отримав неофіційне псевдо «Отаман Лобода»!
Чому згадуємо про Владіміра Буковського зараз, не забуваючи, що обміняний на нього Луїс Корвалан у 80-ті після пластичної операції та з чужими документами повернувся в Чилі, де й помер 9 літ тому?
Дивився останнє інтерв’ю російського дисидента телепрограмі «Настоящее время». Щодо перспектив побудови демократії в колись рідній для нього Росії він висловився однозначно: люди його покоління та поглядів цим займатися не будуть через вік і небажання. А ще – Владімір Буковський не вірив, що в Кремлі і навколо нього можна щось змінити на краще, навіть коли замість Владіміра Путіна там сидітиме хтось інший…
Наука для нас, українців! Маємо сусіда, від якого завжди відчуватимемо загрозу…
Володимир ДАНИЛЮК.
На фото з «Вікіпедії»: Владімір Буковський у молоді роки.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%