Невидимий, нещадний і неконтрольований вбивця 2019-nCoV

Невидимий, нещадний і неконтрольований вбивця 2019-nCoV

Коронавірус 2019-nCoV із Китаю наступає по всіх фронтах, і сучасна медицина не знає, звідки він узявся і як його подолати... Чи допоможе його зупинити на підступах до України масове вимірювання температури в столичному аеропорту «Бориспіль» усіх, хто прилетів із Китаю?


Глава Національної комісії охорони здоров'я Китаю Ма Сяовей оприлюднив свіжі дані про спалах коронавірусу. За останньою інформацією, померли 56 осіб. Понад 1500 – інфіковані. Про це повідомляє Агенція «Reuters».

За повідомленням адміністрації аеропорту «Бориспіль», відсьогодні всі пасажири і члені екіпажів цивільних літаків, які прибувають із Китаю, будуть обов’язково проходити процедуру вимірювання температури. Цей захід покликаний виявити серед них заражених на коронавірус.

Але чи допоможуть ці доволі примітивні заходи вберегтися від поширення епідемії?

Сумнівно.

По-перше, невідомо, коли можна виявити захворювання на коронавірус. «Інкубаційний період після інфікування може тривати від одного дня до двох тижнів», – сказав Ма Сяовей.

Отже, людина може бути ураженою, але ні сама, ні оточуючі цього не виявлять.

Також з'ясовано, що ступінь загрози вірусу може відрізнятися, залежно від віку людини.

Таким чином, молоді та здорові особи здатні довше опиратися захворюванню, ніж діти та люди похилого віку, що також ускладнює ідентифікацію.

По-друге, як зазначається, китайський чиновник попередив, що «темпи поширення вірусу прискорюються і що число інфікованих найближчим часом продовжить зростати, оскільки здатність інфекції передаватися від людини до людини посилилася. Про це раніше говорив і голова КНР Сі Цзіньпін.

По-третє, ніхто не знає, звідки взялася ця зараза, отже, неможливо розробити антидоти.

«Китайська влада досі має мало відомостей про новий вірус і не має чіткого уявлення про те, на скільки небезпечними можуть бути його мутації,– визнав Ма Сяовей. Він додав, що поки не вдалося встановити і джерело походження інфекції - дослідники лише припускають, що вірус може бути пов'язаний з дикими тваринами», – вказує Агенція «Reuters».

У Росії, згідно із заявами влади, як зазначали журналісти хабаровського порталу «АmurМedia», поки не було зареєстровано жодного випадку захворювання на новий вірус, однак вони фіксуються в сусідніх китайських регіонах.

Зрозуміло, що ніяких особливих заходів безпеки Москва не поспішає вживати, тому сотні тисяч людей через пункти пропуску на Далекому Сході регулярно потрапляють у Китай та повертаються назад. Багато хто з них може мандрувати й далі, а через Мінськ – і в Україну. Тому перевірка пасажирів лише авіарейсів, які приземляються в київському «Борисполі», нічого не дасть.

І хоча прийняті в КНР заходи щодо захисту населення торкнулися понад мільярда людей, деякі міста, зокрема Ухань, звідки почала поширюватися інфекція, взагалі закриті (тут, зокрема, за 2 тижні збудують нову лікарню на 1000 місць), одними лише адміністративними та силовими методами коронавірус не подолати. Тим паче, що він уже дістався не лише далекої Канади, але й деяких європейських держав.

І це означає ключовий висновок: українська влада повинна ефективніше співпрацювати з західними союзниками, щоб у їхньому фарватері протидіяти невидимій і нещадній інфекційній атаці з боку 2019-nCoV.

Світлана КОМА.

На фото порталу «Дзеркало тижня»: будівництво нової лікарні в м. Ухань.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%