Hände hoch!

Hände hoch!

Скажи мені, яка в тебе зарплата, і я скажу, хто в тебе друг!

Грандіозний скандал із приводу нарахування українськими чиновниками велетенських доплат за підсумками 2019 р. викликав резонне запитання: а чи мають моральне право представники нової влади, які на виборах обіцяли покласти кінець бідності одразу після виборів Президента 21 квітня, за спиною в глави держави розкошувати за рахунок платників податків у країні, де триває війна?
«Багато років в Україні чиновники офіційно отримували по кілька тисяч гривень, а за тіньовими схемами крали десятки і сотні мільйонів доларів або отримували зарплати в конвертах. Їм не потрібна була офіційна висока зарплата, тому що вони, офіційно прибідняючись, за лаштунками грабували країну і людей», – пояснив різке збільшення доходів високопоставлених урядовців у 10-20 разів Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук, захищаючи підлеглих, деякі з яких нарахували собі по 500 тис. грн преміальних.
Звичайно, деяка логіка в цьому є: не може бідний держслужбовець ефективно виконувати свої службові повноваження, коли хліба немає за що купити. Але чи колосальні зарплати з Держбюджету на тлі жалюгідних пенсій, стипендій і зарплат «маленьких українців» можуть бути індульгенцією від гріхопадіння? Адже в жадібності межі не існує…
Раз Україна заявляє, що хоче приєднання до ЄС, то пора вже брати приклад із цивілізованих європейських держав. Наприклад, із ФРН. Порівняно з українськими міністрами, зарплати їхніх німецьких колег – набагато більші. Проте, якщо подивитися на співвідношення до середньої зарплатні по Німеччині та по Україні, то виходить майже однаково в 4-5 разів більше, ніж середньостатистична по країні.
До «комунізму Гончарука» вітчизняні міністри без доплат і премій отримували по 40 тис. грн, коли статистика говорила, що середньомісячний дохід громадян – 10 тис. 727 грн. У німців міністр зазвичай отримує 15 тис. євро, а середня зарплата простого працівника – в межах 5 тис. євро. 
Якщо порівняти доходи канцлерки Анґели Меркель (19 тис. євро зарплата плюс 5 тис. євро доплати як депутатці Бундестаґу) та глави КМУ Олексія Гончарука (оклад 55 тис. грн, на руки – до 100 тис. грн), то й тут кінці з кінцями не сходяться. Бо очільниця виконавчої влади країни, яка постійно надає фінансову допомогу Україні, в 5 разів більша, ніж у середньостатистичного громадянина ФРН, а в 35-річного Прем’єр-міністра бідної України – удесятеро вища!
Тому пояснення, що високі зарплати українським чиновникам – запобіжник від корупції, це від лукавого. Бо якщо ми вже хочемо в ЄС і коли справді говоримо про дотримання європейських стандартів, то треба не власні кишені набивати на державній службі, а сприяти покращенню життя громадян. Тому в Німеччині навіть на регіональному рівні рівень зарплати чиновників прямо залежить від рівня життя громадян. А в нас – прірва. 

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото автора: реконструкція будинку органів влади в Західній Німеччині.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%