«Russian Woodpecker»

«Russian Woodpecker»

Китайський» коронавірус «2019-nCoV» наступає по всіх фронтах, і на планеті гостро постала проблема облаштування тимчасових місць фільтрації для можливо уражених цією смертоносною інфекцією та лікування потерпілих. Особливо гостра проблема – в Росії, котра межує з Піднебесною. Але й в Україні гострота проблеми – не менша.

Вибух невдоволення вже стався в Челябінській обл. РФ, де обурені мешканці села відправили геть карету «Швидкої допомоги» з кількома хворими на коронавірус китайцями. Куди їх повезли, невідомо, але що десь таки треба облаштовувати відповідні фільтраційні пункти та лікувальні установи – безперечний факт.
Сучасні технології допомагають навіть на великій віддалі відстежувати ситуацію он-лайн, тому вирішив подивитися, що ж коїться в глухій далекосхідній тайзі біля м. Комсомольська-на-Амурі, де колись розташовувалася надсекретна військова частина Військ Протиракетної оборони СССР і де колись довелося служити.
Логіка проста: ще 14 листопада 1989 р. її зняли з цілодобового бойового чергування, особовий склад відправили в інші, але ж розвинута інфраструктура могла б використовуватися для розміщення в колишніх військових містечках великої кількості жертв «2019-nCoV». Тим паче, що з берегів Амуру до Китаю – буквально рукою подати!
І тут міф про пріоритетність для Владіміра Путіна розвитку Далекого Сходу РФ розвіялася, як дим. Виявляється, військові частини Військ ПРО в селищах Ліан і Большая Картєль не просто розформовані. Унікальне обладнання радіоелектронної системи «Дуга» – демонтоване, а на місці житлової та військової інфраструктури – одні лиш руїни…
Проблема, звичайно, не в тому, що цей ефективний оборонний комплекс (американці його за характерні звуки під час роботи називали «Russian Woodpecker» («Російський дятел») наказав довго жити. Бо ліквідовано в 2000-ті роки й аналогічну станцію біля м. Миколаєва в Україні, а на околицях радіоактивного м. Чорнобиля залишився вже теж мертвий комплекс із мовчазними антенами. Біда, що всезагальне розгільдяйство призвело до розбазарювання об’єктів інфраструктури, котрі в руках умілого господаря могло б ще довго служити суспільству. 
Та, знаючи про російське жахіття, українцям не варто втрачати концентрації. На одному з круїзних лайнерів, що стоїть на карантині біля берегів Японії, вже виявили першого нашого співвітчизника, який захворів. Лікуватимуть його в спецпункті Країни Сонця, що сходить. Але коли подібні пацієнти опиняться на нашій території,  де їх будуть розміщувати? І яка територіальна громада на це погодиться?
І якщо звичайні лікарні в нас будуються десятиріччями, то чи зможе Україна за кілька тижнів, як китайці, спорудити потужну та сучасну інфекційну клініку? Адже колишня військова інфраструктура, як показує досвід розкрадених військових містечок Волині, використовуватися вже не може…

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото порталу «Chernobyl-adventure»: залишки станції Військ ПРО «Дуга» («Російський дятел») у зоні відчуження навколо ЧАЕС.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%