Творець Цуманської пущі

Творець Цуманської пущі

Майже десять років тому, «Волинська газета» на першій сторінці щиро привітала тодішнього начальника Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області Володимира Мирку з високою нагородою – Почесною грамотою Міністерства охорони навколишнього природного середовища. Тодішній міністр Георгій Філіпчук так відзначив Володимира Васильовича за створення Ківерцівського Національного природного парку «Цуманська пуща».

За словами нинішнього директора Ківерцівського національного природного парку Ігоря Квача, «Цуманська пуща» була створена саме завдяки Володимиру Мирці. Сам же ініціатор скромно каже, що сталося це стараннями багатьох природолюбів, зокрема й депутатів Волинської обласної ради, облдержадміністрації, профільного міністерства і, звичайно, тодішнього Президента України Віктора Ющенка.
– Я тоді працював начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Волинській області, – розповідає Володимир Васильович. – Неводнораз бував у Цуманській пущі, бачив її з висоти пташиного польоту. Знаю, що свого часу король Данило Галицький подбав, аби надати Цуманській та Біловезькій пущам особливого охоронного статусу. Всіляко сприяли цьому й Радзивіли, яким належала значна частина цуманських лісів. 
У роки Другої світової Вермахт збирався навіть виселити з цієї території всі села, аби облаштувати тут мисливські угіддя для високопоставлених осіб. Перший начальник Волинського обласного управління лісового господарства Дмитро Телішевський намагався оборонити пущу, завізши сюди червонокнижних зубрів із Біловезької пущі. Та зі зменшенням чисельності поголів’я і з фінансовими труднощами в Україні вже за часів Незалежності дійшла черга і до рубок у цих угіддях. 
– Але ж Цуманська пуща за своїм географічним розміщенням і природнім потенціалом, біорізноманіттям флори і фауни нічим не поступається відомій на увесь світ Біловезькій пущі, – наголошує Володимир Мирка. – Це й не тільки пам’ятка природи, а й історично важлива для України земля. Свого часу тут побували найвизначніші особистості, думаю, до обіднього столу знаменитого Луцького з’їзду європейських монархів, саме з цієї пущі, подавали дичину, пройшлися Цуманьщиною всі війни та її фронти. Тому й наполіг перед міністерством, щоб такий Національний заповідник з’явився на карті України.
І ось 22.02.2010 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ №203 про створення Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Звісно, це значна подія не тільки для Волині, а й для всієї України. Про це й написала свого часу «Волинська газета». 
Не можемо пригадати й такий ліричний епізод із особливих взаємин лісівника-еколога, ексголови райдержадміністрацій, державного службовця п’ятого рангу з Цуманською пущою.
– Якогось року, а я тоді працював першим заступником Анатолія Голіка – начальника Волинського обласного управління лісового господарства, напередодні відкриття полювання на пернату дичину стало шкода диких качок і гусей. Напередодні бував біля водойм і мав можливість милуватися диво-піруетами їх крилатих мешканців.  Що ж робити? Як би хоч частково вберегти птаство од мисливського азарту? На той час за мною був закріплений один із двох вертольотів, що були придані Волинському і Рівненському лісоуправлінням. Вирішив, хай вже пробачать мене мисливці, скористатися своїм службовим становищем і в переддень полювання попросив пілота гвинтокрила пролетіти над найбільш облюбованими птаством болітцями та водоймами.
На відкриття полювання, начувані про чисельне птаство цуманських водойм, з’їхалися відомі мисливці навіть з числа високопосадовців. Та пернаті вже раювали у більш безпечних місцях.
Днями дирекуція Ківерцівського національного природнього парку «Цуманська пуща» відзначатиме десяту річницю від його створення, запросять й Володимира Мирку – як «хрещеного батька» пущі. До речі, він за створення третього національного парку Волині отримав також нагороду і від тодішнього Президента Асоціації природозаповідного фонду України Миколи Стеценка.

Володимир ПРИХОДЬКО,
Сергій ЦЮРИЦЬ.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%