Яблуко від яблуні…

Яблуко від яблуні…

Так звані «диктаторські закони» Януковича в період Євромайдану викликали лють у суспільстві. Але чому нова демократична влада хоче наступити на ті самі граблі?

Парадоксальна ситуація: основного ворога Україна має в особі Кремля, а замість того, щоб протидіяти його інформаційним атакам, намагається загнати в стійло страху та цензуру українських журналістів!
Колишній продюсер розважального жанру одного з телеканалів виплив на посаді міністра культури, молоді та спорту. Володимир Бородянський, звісно, не лох, тому одразу взявся за «зачистку» сфери, з якою добре знайомий. Тому вже замінили керівництво Держкіно, а в подальшому ставку робитимуть не на історико-патріотичні фільми, а – розважальні. 
Ну, а щоб було поменше критики, то руками Володимира Бородянського вирішили приструнити незадоволених і неугодних: як і під час правління Петра Порошенка, все, що стосувалося об’єктивної критики діяльності влади, підганяється до стійла «агентів Москви». Причому, на одиниці справді ворожих пропагандистських диверсантів – тисяча безневинних журналістів…
Це – про законопроект Мінкульту, відомого під назвою «Про дезінформацію». В ньому передбачені не лише гігантські штрафи, тюремне ув’язнення та закриття мас-медіа, але й включення до сумнівного списку неблагонадійних, що автоматично означатиме заборону на професію.
І доки міжнародні інституції б’ють у набат і намагаються повернути до свідомості ласих до каральних функцій горе-реформаторів, чому б не згадати, що дещо подібне за вказівкою Віктора Януковича було застосоване в парламенті, коли в ньому правив регіонал Володимир Рибак?
Пакет змін та доповнень до законодавства люди тоді охрестили просто – «диктаторські закони 16 січня».
Наприклад, влада пропонувала в січні 2014 р. за  виготовлення та розповсюдження «екстремістських матеріалів у ЗМІ чи Інтернеті» карати штрафом у розмірі до майже 14 тис. грн або обмеженням волі чи ув’язненням на строк до 3 років. Окрім іншого, екстремістськими, згідно із законом, вважалися матеріали з закликами не лише до насильницької зміни конституційного ладу, але й до перешкод діяльності органів влади і посадовців! 
Крім того, «за поширення недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність особи, передбачений штраф у розмірі до 850 грн», а «за наклеп, який прозвучав у ЗМІ або в мережі Інтернет – штраф у розмірі до 5100 грн, або громадські роботи до 240 годин, або виправні роботи до 1 року». А за «наклеп зі звинуваченням у вчиненні тяжкого злочину» погрожували виправними роботами або обмеження волі на строк до 2 років!».
А тепер подивіться на законопроект Володимира Бородянського, порівняйте, і дійдете до елементарного висновку: «молододемократи» намагаються переплюнути «старих диктаторів»…
Для чого? Невже яблуко від яблуні справді недалеко падає?

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото автора: Київ, 16 січня 2014 р.,Євромайдан.
 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%