Антикризовий щит у Польщі і відсутність змін в Україні

Антикризовий щит у Польщі і відсутність змін в Україні Країни пострадянського простору в умовах боротьби з коронавірусом захищають людей і підтримують економіку. А Україна?


Агенція «Укрінформ» повідомляє, що Сенат Республіки Польща 30 березня вніс 104 поправки до закону, скасувавши, зокрема, зміни, які пропонувалися у виборчому кодексі, але залишивши положення, якими на час епідемії і 30 днів після неї діють дозвільні документи на перебування і роботу іноземців, у тому числі й українців.
«З огляду на очікування поляків, сенатори зробили певний вибір і під час цього засідання внесли тільки ті поправки, які вважали ключовими... Сенатори усунули з закону положення, які не стосуються боротьби з коронавірусом», – заявив після голосування маршалок Сенату Томаш Гродзкі.
Він додав, що верхня палата планувала внести 2 тис. поправок до цього закону, але оскільки антикризову програму необхідно прийняти якомога швидше, то вони зупинилися тільки на 100 з них. Зокрема, Сенат скасував у законі поправку до виборчого кодексу країни, яка вводила кореспонденційне голосування особами, які перебувають на карантині або яким більш ніж 60 років.
Загалом антикризовий пакет у Польщі складатиметься з п'яти основних блоків: захисту робочих місць, підтримки системи охорони здоров'я, безпеки фінансової системи, підтримки підприємництва, а також розвитку інвестицій у публічному секторі.
Позачергове засідання Сейму в цій справі відбудеться у вівторок, 31 березня. Очікують, що після його прийняття «Антикризовий щит» відразу підпише Президент РП Анджей Дуда.
Подбали про захист своїх громадян і в Латвії. Зокрема, уряд цієї балтійської країни передбачив в антикризовому бюджеті виплату 75% зарплати людям, які ще не втратили роботу і продовжують працювати, тим самим полегшивши становище працедавців. Тобто, 75% зарплати людям платить фактично держава. Про це поінформував телеканал «Настоящее время».
А тим часом в українському парламенті 30 березня не проголосували за антикризовий пакет Кабінету Міністрів України на чолі з Денисом Шмигалем. У різних фракцій та груп власні застереження, тому друга спроба має відбутися на початку квітня.
Лідер опозиційної «Батьківщини» Юлія Тимошенко, зокрема, закликала і Дениса  Шмигаля, і Президента Володимира Зеленського співпрацювати з МВФ і отримати від нього щонайменше 10 млрд доларів США чергового кредиту, але поставити перед цією міжнародної фінансовою інституцією вимогу відтермінування сплати попередніх запозичень, адже до кінця року треба віддати 11 млрд доларів США. Враховуючи, що за перший квартал із 34 запланованих млрд доларів США через стагнацію економіки Державний бюджет України недоотримав уже 4 млрд «зелених», то в випадку непролонгації старих боргів та виплату отриманих 10 млрд доларів США на їх погашення для України настане повний крах економіки. Тай зарплати й пенсії не буде звідки брати...
Натомість пропонується ці кошти скерувати на підтримку працюючих підприємств та створення нових робочих місць для заробітчан, які повернулися з-за кордону.
Сам Денис Шмигаль визнав, що кількамісячного карантину Україна не витримає, виникне економічний і соціальний колапс, а обурені люди можуть вдаватися до радикальних дій. У той же час бюджетні зміни він пояснив так:
«Ми зберегли практично всі основні видатки, водночас запропонувавши наповнити Фонд на 97,1 млрд грн».
На думку прем’єра, парламент не підтримав зміни до Держбюджету через те, що не всі депутати були присутні на засіданні фракцій та змогли ознайомитися з ними.
«Денис Шмигаль також запевнив, що Фонд для боротьби з COVID-19 буде повністю прозорим. У ньому будуть чітко визначені напрямки, куди саме витрачатимуться кошти: це підтримка людей, підтримка медиків, закупівля ліків і заходи, які безпосередньо пов’язані з протидією коронавірусній інфекції та її наслідкам», –деталізує Українська правда».
Проблема збереження робочих місць актуальна й для Волині, де крім закритих театрів, магазинів і перукарень почали зупинятися й великі підприємства, в тому числі потужний авіаремонтний завод.
Світлана КОМА.
На фото порталу «ВолиньPost»: луцький завод «Мотор» державного концерну «Укроборонпром» зупинив виробництво через коронавірус та відсутність замовлень...  

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%