Не раби і барани?

Не раби і барани?

Українські мери стають на захист своїх колег, яких центральна влада звинувачує у самоуправстві. Але чому карантинні обмеження не стосуються сучасних нуворишів?


Ці дні мимоволі викликають асоціації з минулим. Непомітно, ніби трудящим уже не потрібно захищати своїх прав, минуло 1 травня. Як і став не актуальним революційний лозунг «Ми не раби, раби не ми!»…

Але якщо громадяни України справді зберегли за собою статус людей та особистостей, то чому коронавірусна атака  продемонструвала прірву подвійних стандартів, які стали практикою сьогодення?

З одного боку, країна знемагає від смертоносного Covid-19 і з останніх сил намагається втриматися на плаву через економічні обмеження. З другого, небожителі з Печерських пагорбів та кончезаспівських горбків живуть так, ніби епідемія стосується лише простолюдинів, а їм – закони не писані.

Вразив сюжет програми «Схеми. Корупція в деталях» про високопосадовців (колишніх, нинішніх і майбутніх), які в період карантинних заборон відвідують Офіс Президента, Міністерство внутрішніх справ, готелі і дорогі ресторани… Правоохоронці, котрі мали б їх оштрафувати за порушення на 17 тис. грн, віддають честь лімузинам, вартість яких сягає ціні медобладнання для цілої райлікарні…

Паралельно здійснюється тиск на мера Черкас Анатолія Бондаренка, який на засіданні міськвиконкому з 1 травня ц. р. достроково послабив карантин у Місті над Дніпром.

«Таке враження, що хочуть знищити місцеве самоврядування, відкрили купу справ на мерів, забрали кошти в громад, закріпачили українців на виїзд за кордон, продали землю, обманули з доплатами медиків. Підтримую мера Черкас Анатолія Бондаренка. Карантин один для всіх, а не для обраних», – написав очільник м. Івано-Франківськ Руслан Марцинків.

Львівський міський голова Андрій Садовий також закликав припинити будь-які переслідування мера Черкас, оскільки він висловив думку городян:

«Найменше я б хотів зараз отримати колапс в органах державної або місцевої влади. Тому кожен крок повинен бути зваженим. Моя пропозиція: уряд повинен делегувати містам більше самостійності в ухваленні рішень щодо карантину. Таку пропозицію Львів надіслав до Кабміну ще в середу».

Натомість Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо Анатолія Бондаренка, а глава МВС Арсен Аваков закликав його «припинити ризикувати життям і здоров'ям людей» і додав, що реагування «буде жорстким».

Розкритикував діяльність очільника Черкас і Президент України Володимир Зеленський, нагадавши, що між самоврядуванням та автономією є величезна різниця.

Крім цього, в медіа надруковані зображення СМС-повідомлень від ніби то Першого заступника керівника Офісу Президента Сергія Трофімова, який погрожував Анатолієві Бондаренку всіма земними карами.

То громадяни України вже не раби, але для когось усе ще барани? Невже карантинні обмеження створені лише для місцевої влади та простих людей? І не стосуються тих, хто повинен демонструвати приклад не лише ухвалення заборон, але і їх виконання?

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Романа УСТИМЧУКА: отара.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%