Свободу Марківу! Тюрму – Гіркіну і Ругелону!

Свободу Марківу! Тюрму – Гіркіну і Ругелону!


Чому учасник АТО/ООС, сержант Нацгвардії Віталій Марків поневіряється в італійській в’язниці замість того, щоб у статусі Героя України на волі бути прикладом жертовності в боротьбу за Незалежну Україну на своїй, українській землі?!


30 червня минуло 3 роки від дня арешту Віталія Марківа в аеропорту італійського м. Болонья. Ветеран ОТО/ООС із дружиною прибув у відпустку. Матір Оксана Максимчук і вітчим 20 років живуть і працюють у м. Толентіно області Марке. Майже 10 років із ними та сестрою жив там і Віталій Марків, зберігши українське громадянство та отримавши італійське.

Узимку 2013 р. він полетів в Україну, на буремний Майдан. Як повідомило «Радіо Свобода» (чи не єдине потужне медіа в Україні!), Віталій Марків приєднався до активістів «Самооборони», а після повалення режиму Віктора Януковича і з початком російської агресії в Крим і на Донбас долучився добровольцем до Національної гвардії України.

Підписав контракт... Навесні 2014 р. брав участь у бойових діях біля м. Слов’янська Донецької обл., яке тоді взяли під контроль окупанти з угруповання «ДНР» на чолі з військовим злочинцем, підполковником ФСБ Ігорєм Гіркіним, якого зараз судять у Нідерландах (заочно) за збиття малайзійського пасажирського літака влітку 2014 р. над Донбасом з російської протиповітряної системи.

«24 травня 2014 р, як нагадує «Радіо Свобода», на околиці міста, потрапивши під обстріл, втратили життя двоє журналістів – італієць Андреа Роккеллі та росіянин Андрєй Міронов. Третій – французький фоторепортер Вільям Руґелон – отримав поранення. Іноземці перебували у «сірій зоні» без розпізнавальних знаків і без погодження з українською владою. По своїй суті вони також можуть вважатися порушниками нашого законодавства і як мінімум Вільяма Ругелона треба судити за українським законодавством!

За кілька років італійські слідчі вийшли на Віталія Марківа, запідозривши його у причетності до загибелі цивільних осіб на війні. Далі все пішло як у «страшному сні»: арешт, досудове розслідування, суд, вирок, оскарження вердикту».

Восени в м. Мілані має розпочатися апеляційний процес, але дата ще невідома. Засуджений на максимально довгий термін Віталій Марків мучиться у в’язниці суворого режиму м. Опера (область Ломбардія)…

У цій історії слід розуміти, що Італія хоча й належить до ЄС, проте її влада підтримує дуже тісні стосунки з режимом Владіміра Путіна. Йдеться не лише про торгівлі: навесні в ту ж Ломбардію дозволили ввести російських військових, які ніби то допомагали боротися з коронавірусом! Вперше з часів Другої світової в Італію ступив чобіт не солдата НАТО, до якого ця країна також належить…

Саме «російський слід», коли відповідальність за всі злочинів кремлівських окупантів та їхніх найманців у Криму та на Донбасі, і присутній у «справі Марківа». А наша влада, крім вислуховування якихось незрозумілих пояснень від італійської сторони, за 3 роки так і не зуміла звільнити з неволі свого захисника і героя… Навіть спілкування Президента Володимира Зеленського з Папою Римським Бенедиктом у Ватикані ніякого результату не дало. То, може, настав час змінити ставлення до Риму?

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото «Радіо Свобода»: Віталій Марків.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%