Між другим і третім…

Між другим і третім…


Якщо й потрібно вносити зміни до Конституції, то, насамперед, у системі взаємин місцевих органів державної влади та самоврядування. Інакше протистояння триватимуть вічно.


Що періодично «війни» між другим та третім поверхами», де в адмінбудівлі на Київському майдані м. Луцька розташовані обласні органи влади, то затихають, то спалахують із новою силою, для волинян не дивина. Багато в чому це пояснюється персоналіями, коли погоджений урядом та призначений главою держави голова облдержадміністрації викликає антагонізм у більшості депутатів облради. Правда, виникають й інші мотиви: наближення виборів, бізнес-інтереси, партійний вплив і тому подібне…

І нічого з цим не поробиш, бо нинішній Основний Закон зовсім не передбачає будь-якої участі найголовнішого представницького органу Волині та інших областей у процедурі відбору та призначення т. зв. «губернаторів».

Але, з іншого боку, парламентарі вже б давно мали зареєструвати та розглянути обіцяний ще в період Революції гідності законопроект, який би суттєво змінював цю конфліктну конфігурацію. Пригадуєте, як обіцялося, що обласні ради будуть формувати облвиконкоми, а нинішні голови облдержадміністрацій стануть префектами, призначеними з Києва, основною функцією якою мав би стати контроль за дотриманням законодавства на ввіреній території? Проте час рікою пливе, а камінь заскорузлості обріс мохом бездіяльності і мертвим вантажем лежить, де лежав...

Тож на владному «Титаніку» знову спалахнуло вогнище протистояння між другим поверхом, де кабінет голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка, і третім, де кабінет голови облради Ірини Вахович та громадська приймальня народного депутата України від Луцького округу №22 Ігоря Палиці.

Спочатку облрада рекомендувала Президентові Володимирові Зеленському взагалі призначити замість луганчанина Юрія Погуляйка іншу особу, бажано – волинянина. Потім пролунала критика щодо шлагбауму на площі перед входом в адмінбудівлю та турнікети, встановлені невідомо ким. Далі окремі депутати почали вимагати дострокового звіту голови облдержадміністрації…

А цими днями Юрію Михайловичу кинуто чергову рукавичку виклику. Після констатації ситуації в області (найбільші проблеми – підтоплення 4 північних районів, поширення коронавірусу та блокування роботи волинських санаторіїв), у колективному зверненні вимагається ввести до складу Волинської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій представників органу місцевого самоврядування першого заступника голови облради Юрія Поліщука, голову постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайла Імберовського, заступника голови постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів Ігоря Леха та голову групи «Патріоти Волині» Володимира Бондаря.  

Після чого «невідкладно скликати засідання та… порушені в цьому зверненні проблеми, а також напрацювати відповідні заходи щодо їх вирішення і врегулювання».

Усього цього могло б не бути, якби система обласної влади була на німецький зразок, де депутати самі формують виконавчі органи влади, а ті – неухильно виконують закони ФРН.

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Романа УСТИМЧУКА: Київський майдан у м. Луцьку, де розміщені 2 гілки обласної влади.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%