На Волині можуть побудувати цементнийй завод

На Волині можуть побудувати цементнийй завод

На Волині може з'явитися завод з виробництва цементу із породи шахтних териконів.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської ОДА.

Сьогодні, 8 липня, відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань промисловості, транспорту, зв’язку, ПЕК, архітектури, будівництва та ЖКГ.

У ході розгляду питання про стан та перспективи розвитку промислового комплексу в області, начальник управління економічного розвитку та торгівлі ОДА Сергій Халецький розповів, що у квітні в області розпочато роботи по впровадженню інвестиційного проекту з виробництва цементу із породи шахтних териконів. Він зауважив, що з такою ініціативою виступило місцеве підприємство "Сонарсен" та отримало підтримку виконавчої влади.

"22 квітня нами було підписано меморандум для формалізації усіх подальших спільних дій. Це виробництво має стати успішним прикладом державно-приватного партнерства. Наразі чекаємо на узгодження Фондом держмайна України, механізму передачі породи шахтних териконів, для її подальшої переробки. Для Волині - це створення додаткових 200-300-сот робочих місць та збільшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів на суму у понад 7 млн грн на рік. Згідно договору за 3 роки має бути збудований сучасний завод, що виготовлятиме цемент різних марок - від М-500 до 1500, що буде продаватися в межах України та експортуватиметься за кордон. Загальна вартість проекту становить близько 60 мільйонів Євро" , - наголосив він.

Т. в. о. начальника управління, заступник начальника управління - начальник відділу промисловості, підприємництва і торгівлі ОДА Андрій Ткачук окремо розповів членам комісії про перспективи добувної галузі області, яку представляють 4 вугільних підприємства: шахта «Бужанська», шахта №9 «Нововолинська», шахта №1 «Нововолинська» та шахта №10 «Нововолинська», яка є єдиною гірничою новобудовою в Україні вже десятки років.

Він наголосив, що облдержадміністрацією направлено звернення до Кабміну з проханням передбачити у проєкті Держбюджету на 2020 рік фінансування на утримання комплексів загальношахтного призначення шахти №10 «Нововолинська» у безаварійному стані у сумі 82 мільйони гривень.

"На рівні Міністерства енергетики вирішене питання щодо виділення лише 59 мільйонів гривень на ці цілі. Тішить лише те, що наразі там немає заборгованості із заробітної плати , хоча є заборгованість поки по двох інших працюючих шахах - це "Бужанська" та шахта №9 "Нововолинська"" , - зауважив він.

Андрій Ткачук також розповів, що перспективи розвитку добувної галузі, як в Україні загалом, так і в області невтішні.

"Наразі Урядом створена міжвідомча комісія з трансформації вугільної галузі. До цієї роботи долучився і Світовий банк, який може виступити кредитором соціальних ризиків, які можуть виникати за умови закриття шахт. По Волині прогнози не дуже оптимістичні, адже якщо проаналізувати собівартість тонни вугілля, яке видобувається на наших шахтах і вартує 5- 6 тисяч гривень за тонну, при ринковій ціні в межах 2-х тисяч, то це говорить про те, що доцільність їх роботи досить невелика. Ми з державної казни фактично дотуємо ці виробництва", - сказав він.

Депутат Іван Киричик поцікавився яку суму коштів було вкладено у будівництво 10-ї шахти за всі три десятки років, відколи розпочались роботи і яка сума необхідна на її добудову.

"На сьогодні державою уже вкладено більше 3-х млрд гривень, а щоб завершити її будівництво та ввести в експлуатацію необхідно ще близько 1,5 млрд гривень", - сказав Андрій Ткачук. Посадовець також зауважив, ця, як і інші шахти є стратегічними підприємствами для нашої області і позиція виконавчої влади однозначна – вони мають і надалі розвиватися та працювати на користь держави.

У результаті обговорення озвучену інформацію депутати взяли до відома.

Довідково:
Економічний потенціал області формують підприємства таких галузей промисловості: харчової, машинобудівної, деревообробної та виробництва паперу, виробництва гумових та пластмасових виробів, виробництва меблів, металургійного виробництва, текстильного виробництва та виробництва одягу, добувної і хімічної галузей. У 2019р. порівняно з 2018р. індекс промислової продукції становив 94,3%. У січні-березні 2020 року порівняно з відповідним періодом минулого року індекс промислової продукції становив 91,9%.

У січні–лютому реалізовано промислової продукції (товарів, послуг) без ПДВ та акцизу на 4,8 млрд.грн, у т.ч. продукції переробної промисловості – на 3,7 млрд.грн. У загальному обсязі реалізації значна частка припадала на постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря, харчові продукти, напої, виготовлення виробів з деревини, виробництво паперу та поліграфічну діяльність, машинобудування (крім ремонту та монтажу машин і устатковання).

У розрахунку на одну особу в області реалізовано промислової продукції на суму 4675 грн. Найвищим цей показник був у Луцькому районі та м.Нововолинську – 14436 грн та 13137 грн відповідно, вище середнього – у Володимир-Волинському районі, м.Луцьку та Рожищенському районі (11675 грн – 5686 грн).

У плані заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Волинської області на період до 2027 року передбачена реалізація таких проектів по розвитку галузі:
- створення підприємства по виробництву сірників в с.Нові Березичі Любешівського району Волинської області;
- будівництво вітрової електростанції «Суходоли»;
- будівництво заводу з переробки картоплі на крохмаль;
- відкриття виробництва «ЕсоСвіт» з переробки фруктів і ягід, горіхів на пастилу та інші корисні десерти.

Анна АРТЮХ.
Фото з відкритих джерел.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%