Вибір виборів

Вибір виборів

Місцеві ради знову будуть обиратися за експериментальним принципом. Парламент таки призначив вибори на 25 жовтня ц. р.! Чого ж очікувати?

Насамперед, народні депутати постановили, що кандидати на голів ОТГ, міських голів і депутатів у населених пунктах із населенням до 10 тис. виборців можуть, як і раніше, йти на вибори і як самовисуванці. А от в усіх інших випадках без «партійної путівки в життя» – не обійтися! 
І тут – закриті списки під соусом відкритості, але зрозуміліший бюлетень, у 9 разів менше грошей на заставу, однак, більше на агітацію. І знову перший номер у списку – гарантований депутат.
Цікаво, що після затвердження правлячою більшістю скорочення кількості районів із 16 до 4 виникає певна колізія на рівні районних рад. 25 жовтня депутатів ще обиратимуть у всіх старих, але попрацюють вони максимум 2-3 роки, після чого втратять повноваження, бо доведеться обирати посланців в райради вже укрупнених районів. Голів на цьому рівні, як і раніше, обиратимуть депутати. Як і голову облради.
До речі,  з нинішнього складу депутатів облради правом гарантованого депутатства як №1 восени 2015 р. скористався, насамперед, тодішній очільник УКРОПу Ігор Палиця, який очолив найбільшу фракцію. Щоправда, торік Ігор Петрович виграв у м. Луцьку вибори народного депутата України і вже працює на іншому рівні. А от Володимир Гунчик (БПП «Солідарність»), Роман Карпюк («Батьківщина»), Анатолій Вітів («Свобода»), Володимир Кучер («Радикальна партія Олега Ляшка»), Святослав Кравчук («Наш край») і Михайло Імберовський («Самопоміч») продовжують виконувати свої повноваження. Хоча, звичайно, уже й фракцій нема (крім єдиної «Свободи»), які вони колись формували...
Утім, за новим законодавством уже не можна буде обиратися за списком однієї партії, а потім бути депутатом в іншій. Крім цього, парламентарі створили доволі заплутану систему підрахунку голосів, але головне для кожного списку – подолати мінімальний бар’єр у 5%. Потім, враховуючи реальне голосування не лише за партію, але й за кандидата, визначать, хто ще крім першого номера отримає депутатські повноваження. На практиці це будуть особи, яких запишуть у верхню частину списку. Хоча є шанс і в інших, якщо вони зуміють набрати понад 25% усіх голосів…
Проаналізувавши всі зміни, експерти з порталу «Депо» дійшли висновку:
«Система виборів, яку будуть «обкатувати» у жовтні, є доволі ризикованим експериментом: до нього не готові, з одного боку, виборча система, якій залишається дуже мало часу, аби перелаштуватись. А з іншого – суб’єкти виборів, які розгублено вивчають нові правила і намагаються вибудувати стратегію своєї політичної гри.  Мало що поки розуміє і звичайний виборець, який 25 жовтня отримає кілька довгих бюлетенів і буде змушений в умовах цейтноту розібратись у всіх цих новаціях. В той же час є надія, що після такого напруженого тренування суспільство вже підготовленим підійде до наступних виборів – цього разу до парламенту – і зможе справедливо оцінити реформаторський задум законодавця. Звісно, якщо він до того часу не вирішить ще щось змінити у виборчій системі».
Отже, з появою перших грибів та ухваленням нового законодавства запахло осінніми змінами.

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Романа УСТИМЧУКА: реляції колишніх виборів.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%