Локомотив територіальної реформи

Локомотив територіальної реформи

Цуманську ОТГ можна по праву назвати локомотивом територіальної реформи України. Цуманчани одні з найперших в Україні створили об’єднану територіальну громаду і взялися за переформатування в усіх напрямках життя. «Волинська газета» неводнораз писала про їх нововведення, зміни, плани.

Цуманська селищна об’єднана територіальна громада утворена в жовтні 2017 р. внаслідок об’єднання Берестянської, Холоневичівської, Липненської   сільських рад та Цуманської селищної ради. 23 грудня 2018 р. до Цуманської ОТГ доєдналась Сильненська сільська рада. 

 – То як проходить літо для самоврядного органу? – цікавимось у заступника селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Павла Арендарчука. Його бос Анатолій Дорошук – у відпустці. – Чи не вплинули карантин та загальновкраїнські стресові ситуації на виконання  Програми соціально-економічного розвитку території, яку депутати прийняли цьогоріч 28 лютого на сесї сьомого скликання?
– Вона розроблена відповідно до вимог законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», «Про державні цільові програми», –  мовить заступник голови Цуманської ОТГ. –  Ми визначили цілі та завдання, зокрема, роботи з благоустрою, виконання будівельних та ремонтних робіт на об’єктах комунальної та інших форм власності, поповнення дохідної частини бюджету. Заходи Програми фінансуються за рахунок коштів бюджету Цуманської селищної ради, субвенцій з державного, обласного чи районного бюджету, коштів підприємств та інвесторів, інших джерел…

– Наскільки широкий спектр її дії, на кого вона розрахована?
– Вона охоплює усі сфери життя і матиме позитивний вплив на якісні показники життя кожного члена громади, а також і наших гостей.



– Павле Віталійовичу, якщо можна, деталізуйте, які заходи маєте здійснити?
– Програма соціального та економічного розвитку Цуманської ОТГ на 2020–2021 р. передбачає тільки в смт Цумань провести капітальні ремонти ДНЗ «Сонечко», доріг по вул. Партизанська, Богдана Хмельницького, тренувальних майданчиків на вул. Шкільна, майданчика та під’їзду біля закладу ЗЗСО І-ІІІ, ремонт приміщень БК, ЗЗСО І-ІІІ ст., котельні у районній лікарні, впорядкування території «Сквер сімейного дозвілля», облаштування громадського пляжу на річці Путилівка, футбольного та міні-полів штучним покриттям, огорожі кладовища, реконструкції амбулаторії АЗПСМ, зовнішніх мереж централізованої системи водовідведення, вуличного освітлення, завершення реконструкції адмінбудівлі під ЦНАП, придбання спецтехніки для Цуманського виробничого управління житлово-комунального господарства, будівництво геріатричного пансіонату і багатоквартирного будинку, організацію роздільного збору сміття, сприяння в підведенні електромереж до нових масивів, виготовлення генплану селища…

– То все тільки для цуманчан? А що буде зроблено для жителів інших сіл ОТГ? 
– Звісно, нікого депутати не забули і внесли свої пропозиції щодо розбудови своїх сільських громад. В Кадищах заплановано капітальний ремонт дороги (перехрестя), поточний ремонт огорожі клубу, підведення води та облаштування санвузла в ЗЗСО І ст., виготовлення генплану частини села, переданого Дідичівською громадою.  
У Берестянах заплановано зробити  поточний ремонт дороги по вул. Перемоги, ремонти будівель сільської ради і ДНЗ, покрівель будинку культури і ЗЗСО І-ІІІ ст., ремонт дороги Цумань- Берестяне, облаштування вуличного освітлення, облаштування рекреаційних зон… У с. Липне буде добудовано та утеплено ДНЗ «Сонечко»,  ремонт  будинку культури із заміною у ньому системи опалення,  ремонт  амбулаторії  та дороги по вул. 1 -го Травня та Ветеранів, облаштовано вуличне освітлення, футбольне поле зі штучним покриттям, розроблено генплан села, придбане соціальне житло для лікаря. Відповідні заходи будуть проводитися у с. Холоневичі, Знамирівка, Сильне, Городище, Клубочин… Це будівництво і ремонти комунальних доріг, добудови, утеплення, підведення мереж Інтернету і навіть спорудження сонячної електростанції у с. Холоневичі. І такий проєкт є у громади. Серед важливих – будівництво сміттєсортувальної лінії у Цуманській ОТГ, розвиток мережі доріг, автобусного сполучення, туризму…

– Що вже зроблено із зазначеного? Скільки коштів на це потратила громада?
– Не просто зроблено, але завдяки тендерній процедурі вдалося зекономити кошти, які підуть на інші потреби. 
Всього на ці роботи виділено 1 485 247 грн58 коп.  253  тис. грн склала економія завдяки тендерним процедурам.
Звіт про виконання Програми передбачено за підсумками року, але Павло Віталійович запропонував журналістам на власні очі побачити, наскільки Цуманська ОТГ потужна і активна, і, не зважаючи на загальнодержавні заходи протидії пандемії, намагається вчасно виконувати усі поставлені завдання. Їх дуже багато. Тож разом із посадовцем Цуманської ОТГ ми спершу пройшлися новозбудованим приміщенням ЦНАПу, відвідали дитячий садочок «Сонечко» і ЗОШ, побували на спорудженні багатоквартирного п’ятиповерхового будинку і навіть проінспектували якість щойно прокладеної білощебеневої дороги на одній з вулиць Цуманя і переконалися, що ОТГ слів на вітер не кидає. Приємно вразило, що Павла Арендарчука скрізь добре знають, зустрічали, мов доброго господаря, а він не цурався зазирнути у найвіддалені куточки закладів, цікавився як провадиться ремонт класів, ігрових кімнат, коридорів, господарських приміщень, вбиралень. Ось бо тільки один штрих. У Цуманській ЗЗСО І-ІІІ ст. оглядали шкільну їдальню.

– Ось тут для працівників буде облаштовано душову, – показував шкільне ноу-хау. – А ще у вівторок у нас відбулася чергова сесія і ми прийняли рішення про закупівлю нового обладнання для харчоблоку. 
Про це під час нашої зустрічі говорила й начальник управління освіти ОТГ Марія Володимирівна Гламазда. За її словами, 98 тис. грн буде виділено з обласного і понад 30 тис. грн з місцевого бюджету.
– Ми вже оголосили тендер про закупівлю обладнання для харчоблоку, – каже заступник голови ОТГ. – Тендерні закупівлі до 200 тис. грн проходять за спрощеною процедурою, тривають до півмісяця. Тож, думаю, до 11-12 серпня відбудеться закупівля, монтаж займе не більше двох тижнів.

– Наскільки важливе таке рішення для працівників харчоблоку? – поцікавилися у кухаря шкільної їдальні Інни Вікторівни Свиридюк.
– І для нас, і для школи це дуже важливо, адже кухня безпосередньо впливає на здоров’я і добрий настрій цілої школи. А це 1180 учнів, чималенький колектив педагогів та техпрацівників. Є для кого старатися.
Такої ж думки і техпрацівниця Лариса Назарчук, якій буде простіше дбати про лад та порядок у харчоблоці.
– Ось так проходить майже кожен робочий день, – вже на прощання мовить нам Павло Арендарчук. – Маємо проконтролювати, на що і як витрачаються кошти, які ми виділяємо. А заодно потрібно втримати і темп робіт, програмних завдань, бо рік пролетить швидко.

Володимир ПРИХОДЬКО.
Сергій ЦЮРИЦЬ.

На фото Віктора РАЙОВА: Павло Арендарчук; у шкільній їдальні. 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%