Овочевий магнат

Овочевий магнат

Господар із Турійщини годує два сусідніх райони із туристами на додачу.

Аграрний бізнес Василя Сімчука пустив коріння ще у школі. Бо саме тоді хлопцеві довірили грядочку капусти. Але не їсти чи зайців відганяти, а вчитися самому вирощувати.

Ставши повнолітнім, Василь пробував дорослим бізнесом займатися, контрабанду на Польщу ганяв.

Утім душа настільки приросла до землі та капусти, що, навіть заробивши на підпільних промислах чималенькі гроші, чоловік їх не на котедж чи дорогий джип потратив, а спрямував у агробізнес.

Як розповідають сімчукові земляки, Василь став у районі «овочевим піонером». Мабуть, тому й сьогодні він у царині капусти-моркви-буряків – справжнісінький магнат.

– Ну, щоби таким стати, у мене, вважай, дев’ять літ пішло. Ще з 2005-го я почав врощувати овочі. Здобувши ази у школі, дещо підгледів у поляків. На семінари поїздив. А ще кожної зими читаю багато спеціалізованої літератури, – зізнається Василь Володимирович.

Тож за те, що книжки не цурається, господар має непоганий зиск. До прикладу – випадок із минулої зими, коли міг на гній перевести 15 т капусти.

– Зазвичай мені вдавалося продати її ще до морозів. А того року якось замешкався й злякався: ну все, пропаде моя білокачанна.

Втім у книжках чоловік прочитав: дуже гарно цей овоч зберігається, якщо шари капусти перекласти шарами снігу. А оскільки зима тоді сніжна була, якраз і перевірив.

– Навіть не очікував! Але пролежали мої головки аж до самісінького травня. Тільки температуру у снігових сховищах контролював: якщо нижче п’яти опускалася – обігрівачі вмикав, аби тримати оптимальних нуль градусів.

Щодо інших овочевих культур, то перепробував Василь Сімчук усякі. Однак, зрештою, на звичних для Полісся зупинився: бурякові, моркві, картоплі.

– Багато літ торгуючи, я вже підрахував, скільки та чого вирощувати. Скажімо, за один і той же період у мене продається півтори тонни капусти, до тонни картоплі, 500 кілограмів буряку і 100 кілограмів моркви. Пропорційно до того я й саджу та засіваю, – ділиться секретами господар. – Окрім того, зрозумів, що капуста навіть за мінімальної ціни все одно принесе прибуток. І арифметика тут проста: із гектара поля збираю до ста тонн капусти й фактично вся вона має товарний вигляд. Натомість картоплі з аналогічної площі збереш лише тонн 30, від яких маєш відсортувати насінку та свинячу.

Переконавшись у вигідності білокачанної, Василь Володимирович торік засадив нею стільки землі, що отримав 500 т урожаю!

– Чи боявся, що зіпсується? А куди було діватися, як уродила! – сміється на таке. – Щоби частина капусти могла перезимувати, переробив хліва під овочесховище. Решту ж продавав, нових покупців шукав. І не хочу хвалитися, але процентів 80 людей із Шацького і Любомльського районів мої овочі їдять. Особливо ті клієнти, як відпочивальників приймають.

Таким чином, торги в овочевого магната стартують із кінця травня (тоді починається молоденькі морква й буряк). Із молодою капустою чоловік заходить на ринок наприкінці червня. А в серпні-вересні, зібравши основний урожай, реалізовує його ледь не до Пасхи.

– Цього року ще наприкінці лютого моркву посіяв, потім – буряк (уже посходили). Буквально сьомого квітня останню капусту продав. А сьогодні ось за молоду взявся, – провадить господар. – Багато хто дивується: чому так пізно? Але в мене все прораховано: якщо посадити раніше, то врожай збиратиму у травні – саме тоді, коли із Закарпаття капусти навезуть і тим самим ціну «зіб’ють». Тому я саджу капусту так, аби збирати наприкінці червня – на початку липня. Бо саме тоді в більшості господарів молодої капусти вже нема, а «середньої» – ще нема. Відповідно – й ціна висока.

Нинішнього року, до речі, Василь Володимирович вирішив не українське та польське насіння використовувати, а голландське, ціна якого – 450 грн за 2,5 тис. насінин. Хоче, каже, побачити, чи дійсно воно таке хороше, що потім капуста тверда, листочки рівненькі й не так швидко псуються.

В очікуванні непоганих урожаїв, пан Сімчук планує і ринки продажу розширювати. Задля цього навіть на львівський сільськогосподарський ринок «Шувар» їздив. Але хоча турійських фермерів там добре знають і готові робити знижки, втім нашому співрозмовникові самостійно торгувати виявилося вигідніше.

– Раніше, коли мав тільки стареньку легковушку, то максимум, що возив – по 200 кілограмів у багажнику. Тепер же по дві тонни в день – для мене не проблема, – каже чоловік. – Буває, правда, що невелику партію продукції замовляють і у збиток собі доводиться їхати. Та якщо клієнт постійний, то не можу відмовити.

За таку надійність, свіжий і – головне – дешевий овоч покупців у Василя Сімчука вистачає. Навіть санаторії та школи його продукцію беруть.

От тільки конкурентам це не завжди до вподоби.

– Десь приїду на базар, ціну в півтора рази нижчу за оптову поставлю – і до мене люди в чергу шикуються. А невдовзі, дивись, і хлопці із сусідніх точок підходять: «Довго ще тут стояти будеш?» – «Тільки продам – зразу поїду». Після такої відповіді хтось мій овоч оптом купить і торгує собі спокійно. Хтось у бік відходить і мовчки чекає. А як комусь захочеться права покачати, я міліцію викликаю.


До речі, для  обробітку, збирання, транспортування Василь Сімчук обходиться всього двома вантажівками і трактором. Хоча, зізнається, не завадило б іще тракторців зо два купити: дуже-бо набридає навісне замінювати.

– Щоби нові культури вирощувати, земельні площі вже розширив, – зізнається. – Тож нинішнього сезону попробую цукрову кукурудзу виростити. Коло Світязю ціна вареного качанчика знаєте яка. Тому місцеві жителі вже зараз замовлення роблять. А коли просять – мушу дослухатися: купив насіння по 550 гривень за кіло та засіяв його на 20 сотках. Що з того вийде – побачимо.

Отож, лишається дочекатися літа і врешті не лише поговорити, а й скуштувати всього того, над чим трудиться магнат із Турійщини.

Оксана БУБЕНЩИКОВА.

Фото автора. 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (70) - 14%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (225) - 44.9%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (145) - 28.9%