Володимир-Волинський не перейменовуватимуть

Володимир-Волинський не перейменовуватимуть

Володимир-Волинський перейменовувати поки що не будуть.

31-го липня під час чергової сесії міської ради депутати розглянули проєкти рішень про перейменування і не підтримали їх, пише БУГ.

Нагадаємо, пропозицію відкинути частку «Волинський» від назви древнього міста висунув народний депутат України Ігор Гузь. Враховуючи його депутатське звернення від 11-го березня 2020 року щодо повернення місту історичної назви, міська рада ініціювала процедуру щодо перейменування Володимира-Волинського. І винесла відповідний проєкт рішення на розгляд депутатів на сесію.

Відтак Володимиру-Волинському хотіли повернути давню назву Володимир, забравши приставку «Волинський». Була й інша пропозиція від депутата міської ради Ярослава Жука – переназвати княже місто на Ладомир. Мовляв, саме ця назва була первісною. Третє питання про повернення місту історичної назви Володимир зняли з розгляду.

А під час обговорення перших двох виникла дискусія.

Депутат Руслан Мороз віднісся до цього іронічно. Він зауважив, що взагалі не розуміє навіщо місту нова назва.

“Закріпити назву і не вертатися. Володимир, Володимир-Волинський, Ладомир. Давайте назвемо Володимир Олександрович. Потім ще хтось прийде. Переназвем. Буде в нас юморне місто” – сказав він.

Депутат Ярослав Жук спочатку запевнив, що розгляд цього питання наразі не на часі. Адже під час перейменовування населеного пункту необхідно проводити референдум і взнавати думку більшості мешканців. А зараз триває карантин. І діють певні обмеження, які забороняють це робити.

“Я прочитав позицію юриста, який не підтримав жодну з пропозицій. Адже є Закон про юридичні назви, відповідно до якого, для того, щоб почати процедуру, треба врахувати думку більшості населення, а для цього треба проводити референдум. Але під час карантину Закон про референдум не працює”, – зазначив Ярослав Жук.

Однак, при цьому міський обранець запропонував закріпити за Володимиром-Волинським його первісну назву Ладомир.

Яррслав Жук повідомив, що в історичних документах зазначено, що князь Олег підкорив в 885 році слов’янські племена, які жили по piчці Буг, центром яких було місто Ладомир. Та й за угорськими рукописами, місто вже в 884 називалося Ладомир.

Саме тому, на його думку, потрібно відновити справжній історичний статус міста, який був перекручений ходом різних подій в історії і прив’язувався до конкретних обставин.

“Нам треба розвіяти міфи зв’язані з містом. Ми святкуємо День народження Володимира-Волинського. Але це не правильно. Адже це день перейменування міста з Ладомира на Володимира-Волинський. Нашому місту набагато більше років”, – зауважив він

Голосів депутатів “за” не вистачило, щоб підтримати проєкти рішень про перейменуванню міста. Жоден проєкт про перейменування не був прийнятий.

Анна АРТЮХ.
Фото з відкритих джерел.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%