Волинські роботодавці рекомендують Урядові скасувати рішення про «червону зону» щодо м. Луцька

Волинські роботодавці рекомендують Урядові скасувати рішення про «червону зону» щодо м. Луцька

3 серпня відбулося позачергове засідання Ради Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців, на якому відреагували на запровадження Державною комісією техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  чергового етапу карантинних обмежень, за якими м. Луцьк із цього дня внесено до «червоної зони».


Навіть формально ВОООР, проводячи екстрене засідання, нічого не порушило, адже новітні обмеження стосувалися лише м. Луцька та Прилуцького старостинського округу, тоді як польсько-українське підприємство «Модерн Експо», де воно відбувалося, і юридично, і географічно належить до території Підгайцівської ОТГ Луцького р-ну.

У засіданні взяв участь радник Луцького міського голови, депутат Луцької міськради Ігор Поліщук. Також запрошувалися представники облдержадміністрації та Головний державний санітарний лікар області Наталія Янко, але через різні причини долучитися до роботи вони не змогли.

Голова правління ВОООР Петро Пилипюк насамперед, відзначив, що поширення інфекції SARS-Cov-2, що спричиняє в світі смертоносну хворобу Covid-19,  незважаючи на всі зусилля навіть у планетарному масштабі зупинити людству не вдається. Навіть за оцінками ВООЗ, це – проблема планетарного масштабу, і з цим треба навчитися жити тривалий час.

Він нагадав, що організація, яку він представляє, від самих початків пандемії з власної волі долучилася до боротьби з корона вірусом, перерахувавши для потреб медзакладів Волині понад 3 млн грн та надавши їм сприяння у формі обладнання, устаткування та ремонту приміщень. Фактично під опіку взято найголовніший лікувальний заклад області – обласну клінічну лікарню, які також забезпечено всім необхідним, у тому числі – індивідуальними засобами бактеріологічного захисту для персоналу. І тому Петро Пилипюк, озвучуючи тему засідання, наголосив:

«Наше об'єднання прагне, щоб державна виконавча влада центрального рівня нас почула: бізнес налаштований на конструктив, як ніхто інший, він зацікавлений у якнайсуворішому дотриманні карантинних заходів та найефективніших методах боротьби з коронавірусом, але просто запровадженням лише заборон щодо окремих територій проблему не вирішити!».


Відтак, учасники засідання обговорили ключові аспекти, котрі виникли після рішення на запровадження Державною комісією техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 31 липня ц. р. щодо віднесення м. Луцька з 3 серпня до «червоної зони» карантинних обмежень. Насамперед – його законність та справедливість.

Оскільки урядовці своїм рішенням фактично заблокували роботу пасажирського транспорту (залізничне сполучення зі станцією Луцьк скасоване, маршрутки в багатьох випадках також 3 серпня не вийшли на лінії, працюють лише комунальні тролейбуси), то це вже негативно позначилося на виробничому процесі багатьох підприємств обласного центру Волині, адже працівники були змушені долати ще й значне ускладнення пасажирських перевезень.


Представник ресторанного бізнесу, член правління ВОООР Олег Іванюк, який уже заручився підтримкою понад 70 підприємців із цієї сфери, наголосив, що авральне рішення держкомісії має ознаки порушення чинного законодавства, а тому має бути скасоване:

«Це юридично нікчемний акт, який порушує як Конституцію України, так і низку законів нашої держави».

Він звернув увагу, що віднесення м. Луцька до «червоної зони» з порушенням урядовцями регуляторної процедури викликало в рестораторів низку проблем, які невідомо, як вирішувати. Це і запаси продуктів, які накопичені в закладах харчування, і неможливість виконати раніше укладені угоди, і проблему з дотриманням трудових відносин із персоналом, і багато інших.

Гендиректор ПАТ «Волиньавто» Юрій Корольчук у цьому сенсі зазначив:
«Ми потрапили в ситуацію, з якої немає виходу… Як буде далі, невідомо. Міська влада своїм рішення визнала рішення держкомісії незаконним та рекомендує підприємцям продовжувати роботу, правоохоронні органи розносять попередження про притягнення порушників режиму «червоної зони» до відповідальності».


Підтримала ідею запропонувати урядовцям напрацювати і за погодженням із Федерацією роботодавців України та Федерацією профспілок України ухвалити довгострокову Програму життєдіяльності держави в умовах пандемії коронавірусу з максимальним урахуванням захисту інтересів простих громадян та бізнесу Ольга Домбровська, очільниця ТОВ «Всесвіт-Аудит». Вона також закликала урядовців дуже обережно ставитися до визначення «червоних зон» жорстких карантинних обмежень, адже Україна – єдиний живий організм, і в кожній подібній території функціонують підприємства, котрі повинні виконувати свої контрактні зобов’язання..

Радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, у свою чергу, детально розповів присутнім про дії міської влади в цій неординарній ситуації, спрямовані на захист інтересів лучан, а також запевнив роботодавців у максимальному захисті та  сприянні їхній діяльності. Він також висловив сподівання, що рішення Державної комісії техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 31 липня ц. р. буде скасоване як ухвалене з порушенням чинного законодавства.

Відтак, вирішено укласти між ВОООР і Луцькою міськрадою окремий меморандум про співпрацю та координацію зусиль у цей непростий період та на перспективу.

Як повідомили в прес-службі ВОООР, учасники засідання вирішили звернутися до уряду зі спеціальною відозвою щодо скасування статусу «червоної зони» для м. Луцька, а також, крім іншого, запропонували нинішньому Кабінетові Міністрів України розробити довготривалу Програму життєдіяльності держави в умовах пандемії коронавірусу.

Роман УСТИМЧУК.

На фото Романа УСТИМЧУКА: Петро Пилипюк та інші учасники засідання.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%