Він чи Вона?

Він чи Вона?

9 серпня у сусідній Білорусі відбудуться президентські вибори. Основних кандидати 2: нинішній глава держави Аляксандр Лукашенка, який править країною вже 25 років, та дружина посадженого за ґрати блоґера Світлана Тіхановска. Чого нам очікувати від результатів?


Насамперед, слід зауважити, що всі попередні вибори Президента РБ (крім тих, що відбулися в далекому 1994 р.) викликали глибокі та обґрунтовані сумніви закордонних спостерігачів у їх законності. Але цивілізований світ не хотів створювати з  «бацькі» ще одного «Усаму бін Ладена», тому обмежувався лише санкціями про Аляксандра Лукашенкі та його найближчого оточення.

Все змінила весна 2014 р., коли Кремль окупував та приєднав до Росії український Крим, а також розгорнув війна на Донбасі. Ось тоді західні демократії вирішили, що в Мінську сидить, усе-таки, менше зло, ніж у Москві. І «останній диктатор Європи» непомітно перетворився чи не на «голуба миру»…

Але 9 серпня в сусідів повинні відбутися вибори. Хтось говорить, що за результатами незалежних опитувань у Аляксандра Лукашенкі лише 3% підтримки. Проте ніхто не забув сталінське вчення: «Головне не як голосують, а я підраховують!». Відтак, ніхто нині не може передбачити, який відсоток кожному кандидатові «висвітить» Центрвиборчком РБ, поголовно сформований, звичайно, самим «бацькою».

Та й на фінішну пряму вийшли далеко не всі. Найбільш популярні потенційні опоненти «бацьки» перетворилися або на зеків, або на вигнанців. Віктор Бабарико, наприклад, сидить у тюрмі з підозрою у фінансових зловживаннях на чолі… російського банку, а Вєлєрій Цепкало спочатку втік до північного сусіда, а цими днями вже опинився в Україні…

І коли з дистанції зійшли чоловіки, на сцені раптом виникла… Вона! Це – Свєтлана Тіхановска, дружина Сєрґєя Тіхановского,  популярного блоґера, якого влада не допустила на вибори і теж кинула до в'язниці. Раптом ця жінка стала такою популярною у втомленій від 25-річного правління «бацьки» країні, що почала збирати на підтримку гігантські мітинги по всіх містах Білорусі! І тепер уже кажуть, що Вона «має шанси реально позмагатись за президентське крісло». Тобто, позмагається, але переможцем визнають Його?

Чи щось змінить скандал, коли в РБ місцеві силовики затримали 33 бойовиків із приватної армії головорізів «Вагнера», майже всі з яких воювали на Донбасі проти урядових військ та екстрадиції яких вимагає Київ?

Сумнівно. Білорусь – як Вірменія: там до влади може прийти будь-хто, але кожен – максимально лояльний до Москви. «Вагнерівців», вочевидь, Аляксандр Лукашенка після 9 серпня відпустить додому. Але навіть якщо Свєтлана Тіхановска створить чудо і отримає президентські повноваження, то й вона на конфлікт із Владіміром Путіним заради України, звичайно, не піде: не дарма ж на пряме запитання, чий Крим, відповіла дуже хитро: «Формально він належить Україні, фактично – Росії».

Тому, за великим рахунком, немає різниці, хто отримає посаду в Мінську – Він чи Вона. Бо спочатку білоруське суспільство має саме захотіти жити в умовах демократії, а не тоталітаризму. 

І щось для цього зробити.

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото порталу «Naviny.by»: Свєтлана Тіхановска.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%