У боротьбі за національну економіку

У боротьбі за національну економіку

5 серпня на базі СП ТОВ «Модерн-Експо» відбулося чергове засідання правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців.

У першу чергу, голова правління, генеральний директор СП ТОВ «Модерн-Експо» Петро Пилипюк прозвітував про виконаний об’єм роботи за останній період. А зроблено було чимало: проведено 28 різноманітних заходів. Це і підписання стратегічного меморандуму з Волинським центром зайнятості, налагодження співпраці з Луцьким НТУ, проведення всеукраїнського відкритого засідання Експортного комітету Федерації роботодавців України (його очолює Петро Павлович), організація форуму з представниками будівельного бізнесу Волині… Власне, і липневий візит президента України Володимира Зеленського складався з багатьох важливих заходів, але одним із основних можна вважати зацікавлений діалог, який відбувся в головному офісі СП ТОВ «Модерн-Експо» саме під егідою ВОООР.

Саме тут, на Волині, одними з перших в Україні було піднято питання роботи підприємств в умовах карантину і впроваджено перші кроки: введено масковий режим, індивідуальна доставка працівників на роботу, інші невідкладні заходи. Під егідою Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців та БФ «Волинь-2014» відбувся збір коштів на придбання засобів індивідуального захисту, комбінезонів для волинських медиків та кисню для пацієнтів – усього на суму ледве не 4 млн грн.

Крім того, Петро Пилипюк, як представник Федерації роботодавців України, взяв участь у засіданні Ради експортерів та інвесторів при Міністерстві закордонних справ та Zoom-конференції про оновлення Угоди про Асоціацію з ЄС.

Після цього учасники засідання, схваливши звіт Петра Пилипюка, перейшли до порядку денного. На обговорення було висунуто 3 питання: впровадження публічних закупівель, критерії локалізації виробництва в сфері машинобудування; проблеми стандартизації та оцінки відповідності української продукції європейським вимогам; реалізація програм по виплаті допомоги частково безробітним на період карантину згідно внесених змін до Закону України про зайнятість населення.

По першому питанні доповідав Петро Пилипюк:

«Сьогодні зорі зійшлися не в нашу користь. Імпорт – у пріоритеті. Система закупівель побудована таким чином, що виграють тільки по ціні. Відповідно, якщо ми будемо брати луцький «Богдан» – його тролейбус, і, наприклад, білоруський, то куплять останній. Бо він дешевший… Наша ФРУ, оцінивши ситуацію, зрозуміла, що сьогодні потрібно робити усе, щоб національний приватний виробник мав можливість конкурувати із імпортом. Ми вийшли з ініціативою уцілому прийняти спеціальний Закон про локалізацію».

За словами голови правління, цей закон уже прийнято в першому читанні, при чому, він об’єднав усю Верховну Раду України, адже за нього проголосували усі, незважаючи на приналежність до різних політичних сил.. На регіональному рівні робиться усе можливе, аби цей закон був підтриманий і в другому читанні. Для цього Волинське обласне об’єднання організацій роботодавців звернулося у міську та обласні ради, щоб вони підтримали його на регіональному рівні. Міська рада уже прийняла відповідне рішення, на першому ж засіданні обласної є всі підстави вважати, що він також набере необхідну кількість підтримки.

Генеральний директор ПрАТ «СКФ Україна» Богдан Волчок підтвердив необхідність впровадження цього закону:

«Ми – великий експортер, фактично 96%, і дуже великий імпортер. В Україні на сьогоднішній день немає підприємств, які могли б бути нашими споживачами, і немає підприємств, особливо в секторі машинобудування, які могли б представляти ті продукти, які цікавлять нашу компанію. Закон про локалізацію дав би поштовх у розвитку таких підприємств. Ми уже самі проводимо політику локалізації в частині закупівель і дуже активно проводимо пошук локальних постачальників на заміну імпортних. Ми навіть готові розвивати таких постачальників».

«Цей закон варто розглядати з точки зору протидії корупції. Особливо, на рівні закупівель, які проводяться органами місцевого самоврядування. Там спостерігається надзвичайно висока корупційна складова, особливо, це стосується міського транспорту. Наприклад, «Богдан», аналогічна ситуація по львівському «Електромашу». Вони беруть участь у тендерах, де виграють китайські чи білоруські постачальники. І по результатах тендеру абсолютно очевидно, що ці іноземні учасники тендеру мали інформацію про цінову пропозицію українських. І ніхто не враховує, що вітчизняний постачальник – це робочі місця в Україні, сплата податків в Україні, ЄСВ в Україні. Тому, звичайно, ми зобов’язані підтримати цей закон», – наголосив заступник голови Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців Володимир Цибульський.

Петро Пилипюк додав, що окрім розвитку національних підприємств, цей закон сприятиме залученню інвесторів. Крім того, згідно досліджень, одне робоче місце в сфері машинобудування дає сім-десять суміжних робочих місць.

Усі учасники засідання одноголосно проголосували за звернення до Федерації роботодавців України на підтримку Закону про локалізацію.

У роботі засідання також активну участь взяли інші члени правління. Зкорема, голова Наглядової ради ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха, який детально зупинився на проблемах будівельної галузі. Відтак, вирішено повністю присвятити цій важливій темі одне з найближчих засідань ВОООР.

Крім цього, Олег Іванюк поінформував про особливості роботи підприємств громадського харчування та інших видів бізнесу в умовах, коли певні території Держкомісією з питань ТЕБ і НП відносяться до «червоної» карантинної зони, як це з 3 серпня сталося щодо м. Луцька. І в цьому сенсі присутні озвучили ініціативу щодо компенсації місцевому бізнесові за рахунок централізованого бюджетного фінансування втрат у випадках, коли адміністративно-територіальні одиниці включаються в «червоні» зони.

Слушні пропозиціє про роботу організації також висловили керівники ТзОВ «Кромберг і Шуберт Україна» Олександр Шаварський та «Волинь-Кальвіс» Анатолій Понікарчук.

Далі до слова запросили запрошених гостей: директора ДП «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Богдана Шибу та віце-президента Волинської торгово-промислової палати Віталія Киричука. Експерти провели презентацію щодо проблем сертифікації української продукції. Через недовіру до українського ринку збуту та високої корумпованості, вітчизняним підприємцям дуже важко реалізовувати свої товари закордоном. Крім того, відсутні лабораторії, які б проводили відповідну сертифікацію, яка б серйозно сприймалася на теренах Європейського Союзу. Вони попросили звернути увагу на наявність цієї проблематики та висвітлити її на загальнодержавному рівні.

Також на засідання завітав керівник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк. Завдяки його співпраці з ВОООР було впроваджено надання допомоги по частковому безробіттю для представників бізнесу, які в період карантину були змушені скоротити чи зупинити свою діяльність.

За словами Романа Романюка, загалом у філії та базові центри зайнятості було подано 8 тис. 345 пакетів документів, із яких позитивне рішення отримали 7 тис. 119. Завдяки фінансовій підтримці вдалося зберегти 13 тис. 959 робочих місць. За цей час допомогу по частковому безробіттю виплачено на суму 86 млн 300 тис. грн.

Члени правління високо оцінили діяльність керівника Волинського обласного центру зайнятості Романа Романюка та прийняли рішення направити звернення до Міністерства економічного розвитку, аби воно відмітило роботу керівника волинської Служби зайнятості на належному рівні.

На цьому засідання було оголошено закритим. Окрім запланованих зустрічей члени правління постійно підтримують контакти між собою та діляться ідеями і планами задля стабільного розвитку національної економіки. Адже країна продовжує знаходитися в непростій епідемічній ситуації, пов’язаною з коронавірусом, яка спричиняє цілий комплекс інших проблем, насамперед – економічних і соціальних. Утім, ядро ВОООР на чолі з Петром Пилипюком уже показало, що вміє адекватно реагувати навіть на найскладніші виклики сьогодення.

Ольга КОНОНЧУК.

Фото авторки.













  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%