Сторінками минулого

Сторінками минулого

80 років тому
З’їзд учительства Волині
В Рівному відбувся ХІ Округовий З’їзд Союзу Польського Вчительства, на який, опріч 80 делегатів зі всіх місцевостей Волині, прибуло кількасот осіб з учительства. На з’їзді був присутній Воєвода Волині Г. Юзевський, який виголосив довгу промову, підкреслюючи в ній видатну працю вчительства у творенні державного життя серед найширших верств громадянства, особливо сельського, а також важну ролю, що її має виконати вчительство в культурній галузі.
На фото із національного архіву Польщі: волинський воєвода Генрик Юзевський.
Роззброєння
У Женеві під головуванням міністра Гендерсона розпочалися наради конференції в справах роззброєння. На цю конференцію прибули міністри закордонних справ Франції, Англії, Румунії, Чехословаччини, Польщі, Югославії, Турції, Болгарії, Швейцарії, Данії і СССР.
(«Українська нива», 1934 р.)
65 років тому
Нове міністерство
У зв’язку з зростанням міського будівництва, необхідність забезпечити державне керівництво справою планування та забудови міст і в цілях впровадження передової техніки в міське будівництво, Указом Президії Верховної Ради СРСР від 1 червня 1949 р. утворено загальносоюзне Міністерство міського будівництва. Міністром міського будівництва призначено тов. Соколова Костянтина Михайловича.
 («Прапор Леніна», 1949 р.)
30 років тому
Ескалація бойових дій
Нова ескалація бойових дій відбулась на ірано-іракському фронті. За повідомленням головного військового командування Іраку, минулого вечора іракська авіація піддала бомбардуванню станцію перекачування нафти в районі Хорремабада і нафтоочисний завод у Тебрізі (західна частина Ірану), завдавши їм значної матеріальної шкоди. В ході нальоту один літак ВПС Іраку було вбито.
Звалище біля залізниці
«Цими днями мені довелося побувати біля залізниці, яка веде до Нововолинського заводу залізобетонних виробів. Ось там, біля самої стіни заводу натрапив на величезне звалище. Очевидно, це всілякий брухт, який повикидали при очистці вагонів. Трохи далі хтось вивіз і викинув багато стального дроту. Дивує і обурює така безгосподарність. Невже не можна було здати дріт для підприємства «Вторчормет»? Чому тонни сталі іржавіють на звалищі?» – з листа в редакцію І. Мацьохи, с. Лежниця Іваничівського р-ну.
 («Радянська Волинь», 1984 р.)
10 років тому
Виборчі перегони
«Прем’єр-міністра України Віктора Януковича не можна розглядати як проросійського кандидата», – вважає російський політолог, директор Інституту політичних досліджень Сергій Марков. На його думку, твердження про те, що Росія шукає проросійського кандидата, помилкове, оскільки Кремль зараз «виходить від цієї тенденції». Він відзначив також, що вважає Януковича українським націоналістом. За словами політолога, у Росії чудово розуміють , що переговори з Януковичем будуть дуже складними і важкими.
(«Досвітня зоря», 2004 р.)
5 років тому
Вулиці Петлюри – бути!
Саме це запевнив голова облради, керівник облорганізації ВО «Батьківщина» Анатолій Грицюк під презентації у Луцьку книги «Симон Петлюра» в авторстві українського історика, професора КНУ ім. Т. Г. Шевченка Володимира Сергійчука. Анатолій Грицюк пообіцяв, що прихильники Юлії Тимошенко у Луцькій міськраді невідкладно (!) розглянуть цю тему і проголосують за присвоєння одній із вулиць чи площ Луцька імені Симона Петлюри.
(«Волинська газета», 2009 р.)
До слова. А віз і нині там…
За матеріалами Державного архіву у Волинській області підготувала Наталія ГЛАВНІЧЕК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%