Про митця

Про митця

Олександр Шмаков увійшов у культурне життя Луцька і Волині ще в 60-х роках, коли з’явились перші паростки демократії і свободи. Він осяював своїм мистецтвом затхлий провінціалізм, про нього багато говорили, його манеру наслідували.

Це, можна сказати, перший професіонал нової доби у нашому краї. Навчався в Київському художньому інституті в І. Н. Штільмана за фахом монументальний живопис. Був знайомий з досягненнями школи Михайла Бойчука. Відкрив у Луцьку першу професійну виставку. Був учасником Всесоюзних і республіканських виставок. Започаткував у нашому місті техніку мозаїки, яка отримала свій подальший розвиток. Любив спілкування, розваги, спорт, відпочинок – скрізь віддавав себе до кінця. Кандидат у майстри спорту з гімнастики. Цінував дружбу і щирість.
Не завжди його амбіції і розмах підтримувались владою. Але те, що залишив, гідне уваги і наслідування. Зокрема, і портрети волинських селянок, і серія з життя поморів Карелії, і проєкт молодіжного кафе...
Серце митця давно зупинилося. А його твори, що ввібрали в себе життєдайну віру в добро, допомагають і допомагатимуть жити нам, нині сущим, і тим, хто прийде у світ після нас.

Іван БОЙКО.

Так оформив О. Шмаков колишній кінотеатр «Зміна».



  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%