Свято – пальчики оближеш!

Свято – пальчики оближеш!

На урочистості до Волинського технікуму Національного університету харчових технологій було не важко потрапити. Бо аромати ковбас і свіжої випічки чулися аж на вулицю. Ото я розумію – професійне свято!

Хоча відзначають його 19 жовтня, втім наїдки та напої були готові заздалегідь. І не які-небудь! Праве крило технікуму перетворилося на виставку кращої продукції волинських виробників. Медовуха і горілка, шинка й ковбаса, булки й макарони, йогурти, молоко, сири, сметана, гриби та ягоди, сік і мінералка, печені кури й порося. Хлопці вірші розповідають, дівчата частують і припрошують, рушники майорять і скрипка мелодію виводить.

Побачити й оцінити виставку досягнень приїхало найвище керівництво області. Тож директор технікуму Ігор Корчук показує і скуштувати пропонує голові облдержадміністрації Володимирові Гунчику. Не втримується, аби не продегустувати і перший заступник голови облради Олександр Пирожик та директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко.

А смаколиків пропонують не лише вихованці технікуму, а й директори найпотужніших харчових підприємств.

– Із цими людьми ми не один рік працюємо, – розповідає керівник навчального закладу. – Спершу наші вихованці на цих підприємствах практику проходять. А потім кращі з кращих отримують запрошення працювати.

Що співробітництво є плідним, підтверджують і урочистості. В актовому залі зібралися люди, без котрих жодне волинське застілля не обходиться. Всі вони задіяні у виготовленні продуктів харчування та напоїв, а найбільш старанні сьогодні отримують грамоти й подяки Міністерства аграрної політики, Волинської обласної держадміністрації та ради, Луцького міського голови та обласної профспілки харчовиків.


Вручаючи трударям заслужені відзнаки, Володимир Гунчик із оптимізмом каже: продукти, які виготовляють на Волині, сміливо можуть здобувати ринки найвибагливіших європейців.

– Великі підприємства з’являються і зникають. А земля і люди, які на ній трудяться, будуть завжди. Саме тому наша область і має зосередити увагу на виготовленні якісної сільгосппродукції та, що не менш важливо, її переробку. Вже зараз на Волині є підприємства, товари котрої успішно експортуються в ЄС. Тож менш успішні повинні переймати досвід. Співпрацюючи зі стандартметрологією і торгово-промисловою палатою, перейти на світові стандарти якості та професійно взятися за реалізацією планів. А запорукою розквіту регіону має стати якраз молодь, котра проходить стажування за кордоном.

«Так воно і відбувається», – вже згодом, після урочистостей, розповів «Волинській газеті» директор технікуму. Бо хто-хто, а Ігор Корчук прекрасно бачить, як щороку навчання в технікумі стає все прогресивнішим та все вищі вимоги ставить перед студентами.

– Я в цьому навчальному закладі 39 років, із яких 21 – на посаді директора. Різниця між тим, як було і як стало, повірте, величезна! На сучасних підприємствах учень опановує роботу на складному обладнанні. Ми дбаємо за стажування вихованців за кордоном. Із врученням диплому частина випускників продовжує навчатися у виші, а ще частина відразу працевлаштовується. Запитайте у найдорожчих ресторанах Луцька чи навіть Києва, хто є серед їхніх працівників, і почуєте: випускники Волинського технікуму харчових технологій.

У чому секрет такої затребуваності? Відповідь отримав кожен, хто після урочистостей перейшов до неформальної частини свята.

– Сьогодні наші учні та педагоги запрошують помандрувати країнами і континентами, – звертається Ігор Корчук до численних гостей. І Володимир Гунчик першим, а за ним усі інші взялися дегустувати кухню країн світу.


Кожна група технікуму підготувала розповідь про особливості приготування страв у Британії та Америці, Грузії і Швейцарії, Франції, Італії та багатьох інших країнах. Особливого колориту додавали національні костюми, вбрання мушкетерів, пісні та розповіді англійською.

– Я вже казав вам, що учні технікуму стажуються за кордоном, – продовжує бесіду Ігор Корчук. – Так-от, саме тому велику увагу на заняттях ми надаємо викладанню іноземних умов. Знаючи високі вимоги до сервірування та обслуговування в закордонних ресторанах, не забуваємо давати дітям і ці навики.


– А ще зверніть увагу: у технікумі шануються і наші, українські традиції та історія, – вітаючи із Днем працівника харчової промисловості, додав Олександр Пирожик. –  Збереження традицій відображене не тільки в рушниках, якими оздоблене приміщення, не лише в національних костюмах, у які вбралися діти. Навчальний заклад має навіть Музей жертв тоталітарних режимів. І це свідчить про те, що технікум готує не просто професіоналів – патріотів!

Оксана БУБЕНЩИКОВА.

Фото автора.  



  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (58) - 16.2%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (157) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (99) - 27.6%