Виганяємо похмілля: лікар радить

Виганяємо похмілля: лікар радить


Не дарма січень у народі називають п’яним. А от як святкувати, щоб од вечірнього застілля зранку голова не боліла?

Головний лікар обласного наркологічного диспансеру Ігор Шкаровецький та його колега Ігор Столін  кажуть: усе дуже просто – не пити зайвого.

Але сказати легше, ніж зробити. Тож коли намічається крупна п’янка, лікарі пропонують скористатися нескладними, але дієвими порадами. Хоча тут же зауважують: у кожної людини наслідки вживання алкоголю різні, а одна й та ж доза спиртного в когось тільки настрій підніме, а в іншого – спровокує серйозне захворювання. Тому, наголошують спеціалісти, мусимо насамперед прислухатися до свого організму.

Плануєш міцненьке – не забудь про масненьке. Перед вживанням спиртного варто з’їсти чогось масного, наприклад ложку масла чи сепараторної сметани. Завдяки цьому, погоджуються лікарі, всередині шлунка утвориться тонкий шар жиру, який не дасть алкоголю повністю всмоктатися у кров, а отже – швидко сп’яніти.

Проте, наголошує Ігор Столін, цей спосіб в окремих випадках може зіграти злий жарт, особливо в людей із недугами шлунка:

– Буває, що жировий шар якоїсь миті починає швидко розчинятися і людина від раптового всмоктування великої дози п’яніє аж до повної «відключки».

Йдеш на п’янку – випий активоване вугілля. Ігор Шкаровецький зауважує: цей спосіб дійсно може бути ефективним. Але щоб вугілля подіяло повною мірою, дорослій людині необхідно ковтнути бодай 5 г препарату, а це приблизно 20 таблеток.

Голодний – горілці не товариш. «Не вживати спиртного натщесерце!» – попереджають наші спеціалісти. Особливо це стосується «Шампанського» вприкуску з шоколадом.

– За 35 років лікарської практики я багато разів бачив, як після такого «культурного застілля» жінки потрапляли на операційний стіл із діагнозом «гострий панкреатит» (запалення підшлункової залози), – зізнається Ігор Столін. А Ігор Шкаровецький додає:

– «Шампанське» – напій особливий. Оскільки він газований, то у поєднанні з іншими видами спиртних напоїв провокує головний біль, дискомфорт у травній системі. Моя порада – не експериментувати (спочатку «Шампанське», а потім – усе інше). Ліпше зупинитися на одному виді спиртного. І якщо запивати, то негазованими напоями (компотом, соком і подібним).

На закуску – не тільки гуску. Хоча на святковому столі тарілки можуть стояти у три поверхи, Ігор Шкаровецький радить шукати тацю з картопляним пюре. Бо ця страва слугуватиме сорбентом, тобто буде всмоктувати алкоголь.

– Не минайте увагою страви із жирною червоною рибою, – додає Ігор Столін. – Вони теж допоможуть не піддатися хмелю.

Від «будуна» врятує кислячок. Якщо після вечірнього застілля штормить іще на ранок, лікарі нагадують за квашені продукти: огірки, яблука, помідори. А от розсіл рекомендують пити саме капустяний.

Добрим антипохмеліном стануть кисле молоко (навіть ліпше за кефір) і компот із сухофруктів, який треба пити часто, але невеликими порціями.

– Якщо поганий стан супроводжується нудотою, варто спорожнити і промити шлунок і після цього скористатися якимись адсорбуючими препаратами (наприклад, «Ентерос-гелем»), – кажуть спеціалісти. – А ще збадьоритися допоможе контрастний душ.

Оксана БУБЕНЩИКОВА.

 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (59) - 15.8%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (169) - 45.2%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (100) - 26.7%