Що їсти, аби не лякатися застуди?

Що їсти, аби не лякатися застуди?

Що їсти, аби не лякатися застуди?

Якщо ви вже «підчепили» респіраторку, то лише правильним харчуванням не обійтися. А от щоби не захворіти, умовно кажучи, завтра, скористайтеся порадами дієтологів.

Насамперед, наголошують лікарі, необхідно більше пити чаїв, компотів, розмороженої води і менше – алкоголю. Особливо помічними є зелений і трав’яний чаї (перший ліпше пити зранку, а другий – ввечері), а також із сухофруктів (наприклад – шипшини).

Склянка кефіру чи йогурту, випита перед сном, – теж хороший засіб від застуди. Адже позитивно впливає на стан кишківника, який вважається органом вторинного імунітету.

Сніданок, на думку дієтологів, має складатися з тарілки гречки, вівсянки тощо. Адже банальна, здавалося б, каша містить багато селену – мікроелемента, що підвищує опірність до вірусів і який, на відміну від вітамінів, не боїться термічної обробки.

Накладаючи в тарілку порцію обіду, подбайте, аби три четверті в ній займали овочі і одну четвертину – білок: м’ясо, яйця, сир, риба, особливо морська (вона містить, окрім білку, багато йоду, що посилює імунітет, стимулює фізичну та розумову активність). А палтус, сьомга, лосось багаті на жирні кислоти, які «будують» імунну клітину.

Морська капуста, безперечно, корисна. Але й волинська білокачанна, тим паче – квашена, теж повинні бути у вашому щоденному раціоні. По-перше, містять багато вітаміну С. По-друге, капуста чудово очищує кишківник, який, пам’ятаємо, пов’язаний із імунною силою організму.

Готуючи салат, старайтеся додавати і свіжий гарбуз, у якому багато вітамінів, а каротину – уп’ятеро більше, ніж у моркві (смачно поєднуються гарбуз, яблука, морква).

Дієтологи радять також споживати побільше зелені. Проте якщо це вам не по кишені, то не забувайте про цибулю і часник. Першої треба з’їдати щодня бодай половинку, а другого – хоча би по 2-3 зубці (якщо відчуваєте дискомфорт у животі – спробуйте не пережовувати часник, а ковтати невеликими шматочками).

Хороше джерело білку та мінералів – гриби. Досліди на тваринах показали, що гриби мають противірусні, протипухлинні й антибактеріальні властивості.

Корисний десерт на вечерю – теж неодмінна складова правильного харчування. От лише апетитні тістечка ліпше лишити «на потім», а зараз – поласувати апельсинами, мандаринами, грейпфрутами. Якщо ж на цитрусові алергія чи не вистачає грошей – з’їжте яблучко, присмачене медом і горіхами.

Між іншим, учені дослідили: 1-2 ст. л. меду щодня натщесерце вже через тиждень підвищує опірність організму на 20%. Але зауважте: потрапивши в середовище з температурою понад 60 градусів, мед втрачає свої цілющі властивості.

Цинк, мідь, марганець і вітамін Е, що ними багатий горіх, теж допомагають боротися з вірусами. Тож цього продукту необхідно з’їдати по грамів 50 на добу.

А ще, кажуть науковці, запорука здоров’я – хороший настрій і відсутність стресів. Тому – насолоджуйтеся життям і будьте крепкі!

Поліна РУДЕНКО.

 


  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (72) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (233) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (164) - 30.8%