Солодкий ліс

Солодкий ліс


У 9 кварталі Берестянського лісництва ДП «Цуманське ЛГ» Ківерцівського р-ну нас зустрічають лісничий Сергій Охочий та майстер лісу Олег Чучко, а ще бригада збирачів березового соку. Їх четверо – Олександр Чучко, Олександр Ярмолюк, Микола Ярмолюк і Роман Ляшук. Усі – із найближчого с. Чорниж.

– Одна береза за добу може дати повний мішок соку, а це 50 літрів, за сезон всі двісті чи й триста набереться, – розповідають збирачі, виливаючи цей прозорий гайовий нектар із поліетиленових мішків у бідони. Вони переходять від одної берези до іншої, за ними цибає й коник, що тягне воза з бідонами. – Ми підсочили 300 беріз. На сьогодні вже зібрали 50 тонн соку.

Сік у цьому лісі – найкращий, вміст солоду сягає 0,8%, що є дуже високим показником. Зібраний напій підводою везуть до молоковоза. Той стоїть в улоговинці лісової дороги між високих обочин, до борта приставлено щит, по якому збирачі відрами переносять сік у ємкість молоковоза. Він може взяти «на борт» 3300 л сирцю, має дві секції по 1841 л. За кермом – водій із багаторічним стажем В’ячеслав Літвінцев. Каже, що автомобіль належить СГВК ім. Шевченка, та оскільки з молоком тепер сутужно, на час березоруху залюбки перекваліфіковується у соковоза і доставляє сирець на переробку в консервний цех «Журавка».

– ДП «Цуманське ЛГ» запланувало заготовити 350 тонн соку, – розповідає головний лісничий лісопідприємства Сергій Арендарчук. – Зібрали 197 тонн. 127 тонн переробив цех, 70 – продали споживачам на внутрішній ринок.

…Сік починають збирати за 7-10 років до рубок головного користування. Цієї весни змінився зріз на березах, що вплинуло на кількість зібраного соку, а ще замість традиційної бляшаної лійки стали використовувати дерев’яну. Чоловікам потрібно добряче находитися. Адже берези ростуть на площі 2,4 га, на чималій віддалі одна від одної. Сік із цих беріз збирають уже п’ятий рік.

Цей ліс причетний до творення великої історії. Тут проходила лінія фронту часів Першої світової. З тих часів і досі не зарубцювалися окопи, що тягнуться між дубів, березини та грабини. Ходимо поміж них, фотографуємо квіти, слухаємо пташиний спів. Сто років тому тут ревли гармати, рвалися снаряди, цвьохкали кулі. Якоїсь назви у лісового урочища нема. Лісники кажуть: «Дев’ятий квартал» або «Ліс за полем». Тож кілька років тому, перебуваючи тут із власкором «Голосу України» Миколою Якименком, домовилися, що для зручності будемо звати його Окописьком. Хоча тепер можна було б назвати і Солодким лісом.

Раніше заготовляли сік у трилітрові скляні банки. Але вони так швидко наповнювалися, що заготівельники ледь встигали його збирати. Особливо ж нічний сік… Під ранок він переливався через вінця. Доводилося вставати удосвіта та їхати до лісу. А що збирали двічі на день, то було проблемою знести їх усіх до настання ночі. Та й трилітровки часом билися. Тож наприкінці сезону по лісу валялося чимало скла. Поліетиленовий мішок не б’ється, і соку в ньому поміщається набагато більше. Головне – добре прив’язати до дерева, щоб вітер не зірвав чи звір.

– Наш сік хороший, – хвалить заготовлювач Микола Ярмолюк. – Самі п’ємо, з хлібом їмо. Втім помітив, що кожна береза має свій смак. Та ви самі спробуйте.

Прихиляюсь губами до краєчка відра. Сік чистий, як сльоза, аж світиться…

– Таки солодкий! – кажу. – І смачнючий. А ви особисто щось із нього робите дома?



– Закриваємо у банки, настоюємо квас, – мовить Микола Андрійович. – Особисто я додаю у ємкість із березовим соком вощину та сушку. Виходить дуже смачний і корисний напій.

…Звідси сік-сирець В’ячеслав Літвінцев везе на консервний цех «Журавка» ДП «Цуманське ЛГ». Там він проходить очистку на спеціальних фільтрах, підігрівається, розливається у трилітрові банки, а відтак подається в автоклав на термічну обробку. Звідти потрапляє на полиці супермаркетів, на експорт за кордон, зокрема до Польщі. Сік має цілющі властивості, використовується для профілактики і лікування багатьох недуг. Це незамінний напій для лікарень, санаторіїв, будинків відпочинку, дитячого харчування.

Цього року переробкою соку, окрім «Журавки» ДП «Цуманське ЛГ» займаються ДП «Ковельське ЛГ», ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Колківське ЛГ», ДП «Любешівагроліс», ДП «Ківерцівське ЛГ». Загалом же всіма цеховиками названих лісогосподарств уже перероблено 1220 тонн березового соку.

Він зцілює, бадьорить, нагадує про силу і користь волинського лісу, а цього року працює ще й на оборону країни. Адже частину соку було передано бійцям у зону АТО. Чимало ж продано ще сирцем усім охочим, його і зараз можна купити у супермаркетах та безпосередньо у виробника.

Сергій ЦЮРИЦЬ.

 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (72) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (233) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (164) - 30.8%