На Варшаву!

На Варшаву!

Наші у формі «Дніпра» вперше в історії західноукраїнського футболу пробилися у фінал Ліги Європи, який 27 травня відбудеться на Національному стадіоні столиці Польщі!
Чому ми, волиняни, вважаємо успіх дніпропетровської команди власною перемогою? Все дуже просто і належить не лише до футбольної юрисдикції. «Дніпро», який узяв участь у другому за значимістю турнірі УЄФА, пробився до фінальної стадії змагань не лише завдяки ресурсам власника цього клубу Ігоря Коломойського.
Тріумфом, насамперед, завдячують талантові та мудрості головного тренера команди – Мирона Маркевича, який на зорі своєї кар’єри здобував ази футбольної мудрості саме в Луцьку. «Торпедо» під його керівництвом стало доброю школою для багатьох поколінь спортсменів, а нинішній наставник «Волині» Віталій Кварцяний пройшов під орудою Мирона Богдановича унікальний вишкіл і вже сам став неабияким авторитетом у «грі мільйонів». 

Окрім цього, фактично в усіх матчах дніпрян дорогу на Варшаву торували гравці основного складу, які мають безпосередній стосунок до нашого краю.  Насамперед варто відзначити 26-річного уродженця Хмельниччини Валерія Федорчука, який ще в першій частині нинішнього сезону в Прем’єр-лізі грав за «Волинь». У Луцьку півзахисник, який раніше нічим особливим не відрізнявся, показав свої найкращі якості, тому вже з весни отримав місце в основному складі «Дніпра».
Ще більший стосунок до Волині має біографія 30-річного Артема Федецького, який народився в Нововолинську, а зростав та набував футбольної майстерності в Луцьку. Його першим тренером був Віктор Попко, а першою більш-менш серйозною командою – аматорський «ЕНКО». У 1998 р. Артем Андрійович грав за юнацький склад «Волині», але потім його шлях проліг у напрямку Донецька, Дніпропетровська та Львова. Зараз у правого півзахисника збірної України – діючий контракт із «Дніпром», проте Артем Федецький ніколи не забував про своє волинське коріння хоча б тому, що тут досі проживають його батьки – уславлений у минулому гравець «Волині» Андрій Федецький та мама, і звідси родом його дружина. 

Завершуючи тему нерозривного зв’язку тріумфу дніпрян із Волинню, слід відзначити, що нині в складі нашого клубу грають орендовані в  «Дніпра» футболісти Александр Кобахідзе, В’ячеслав Шарпар, Богдан Шуст, Володимир Польовий та Сергій Політило. Останній, до речі, теж уродженець Нововолинська! 
Ну, а на завершення – про останнє випробування «Дніпра» перед варшавським фіналом. На шляху до Кубка команді протистояв італійський «Наполі», потужна та уславлена команда «Серії А». У гостях наші зіграли 1:1, хоча Євген Селезньов, зрівнюючи рахунок, опинився в офсайді. Розлючені «макаронники» поклалися жорстоко помститися підопічним Мирона Маркевича, тож на поле столичного «Олімпійського» вийшли максимально мобілізованими. Чому, до речі, «Дніпро» матчі єврокубків проводить не вдома, а в інших українських міст, це теж велике запитання до чиновників із УЄФА, проте навіть ця обставина не завадила нашим співвітчизникам: у Києві серед уболівальників були не лише дніпропетровські «ультра», але й значна делегація волинських шанувальників футболу. І сталася сенсація: усе той же Євген Селезньов на 58-й хв. забив переможний гол. «Дніпро» виграло 1:0 і вийшло в фінал, де 27 травня побореться за почесний трофей із переможцем пари «Фіорентина» – «Севілья».

«Поки ще не вірю в наш успіх. Я йшов до цієї мети років 17, мріяв про фінал, про Кубок України, а тут європейський кубок... Це неймовірно! Гордий за команду, гордий за Дніпропетровськ, гордий за нашу країну», – сказав одразу після завершення тріумфального матчу Артем Федецький.
Мабуть, залишається тільки додати: слідом за лучанином Анатолієм Тимощуком, який у складі мюнхенської «Баварії» виграв Кубок чемпіонів, а в футболці російського «Зеніта» здобув Кубок УЄФА, Волинь уже пишається тріумфом ще одного свого земляка Артема Федецького, а також усіх футболістів та тренерів «Дніпра», для яких наш край був і продовжує залишатися рідною землею.
Роман УСТИМЧУК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%