Третя сила

Третя сила

Окрім провладних та бізнесових ЗМІ, в Україні повинні запрацювати справді незалежні мас-медіа, яких підтримує найголовніша сила – народ!
У Києві відбулася знакова подія. На базі Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, за підтримки МЗС ФРН і НСЖУ, вітчизняні та німецькі позаурядові організації провели науково-практичну конференцію на тему «Громадські медіа для міжкультурного та політичного діалогу». 
На відміну від багатьох подібних заходів, організатори цієї школи майстерності та відповідальності подбали не лише про якісне навчання українських студентів, науковців та журналістів, але й з допомогою німецьких фахівців провели перший етап практичних навчань. Мистецтву створення відеороликів, інтернет-ресурсів та комунікацій із суспільством училися 20 найкращих із дуже великої кількості претендентів. 
Оскільки повідомлення про цей захід було розповсюджене заздалегідь, то зголосилися взяти в ньому участь представники фактично всіх регіонів України. На особливу увагу заслуговує головний редактор волноваської районної газети «Наше слово» Альона Мержевська, адже молода журналістка приїхала в мирну столицю буквально від самісінької лінії оборони українського війська на тимчасово окупованій території Донбасу. 

Отже, Волинь і цього разу здобула пальму першості в реальному просуванні до стандартів Євросоюзу, куди вся Україна вже давно прагне потрапити. Адже саме тут функціонує громадська організація «Форум українських журналістів» на чолі із заслуженим журналістом України, головним редактором «Волинської газети» Володимиром Данилюком. Контакти з німецькими партнерами ще попередніми роками дозволили реалізувати цілу низку навчальних програм як в Україні, так і за кордоном. Тому й став можливим довготривалий проект із Асоціацією «Bürgerhaus Bennohaus (AK-Ost)» у взаємодії з «Offenen Kanal TV-Ludwigshafen», «Bundesverband der Bürger und Ausbildungsmedien (BVBAM)» та Асоціацією «Еuropean Youth4media Network» (ФРН). 

В урочистому відкритті керівник «Bürgerhaus Bennohaus (AK-Ost)» із м. Мюнстер Іоахім Мусхольт, голова правління «Offenen Kanal TV-Ludwigshafen» із м. Людвіґсгафен Вольфганг Рессман, голова правління «Форуму українських журналістів» Володимир Данилюк, заступник директора Інституту журналістики Віталій Корнеєв, спецкор польської агенції  «Wnet», переможець загальнонаціонального конкурсу Спілки польських журналістів Павел Боболовіч говорили не лише про нинішній стан українських медіа, але й про шляхи їх модернізації та наближення до загальноєвропейських стандартів. 

Зокрема доктор Іоахім Мусхольт, котрий представляв федеральну землю Північний Рейн-Вестфалія, наголосив: у ФРН одразу після закінчення Другої світової війни розпочалися реальні демократичні зміни в системі ЗМІ. Там не тільки існує повна свобода дій для журналістів, які працюють у заснованих органами влади чи приватними бізнесменами редакціях газет, журналів, телебачення, радіо чи інтернет-порталах, але й створено третій сектор засобів масової комунікації – громадянські медіа, котрі утримуються за рахунок фіксованої підтримки з боку платників податків та надають можливість кожному громадянинові чи групі осіб висловити ту точку зору, яку вони вважають за потрібне озвучити чи продемонструвати без цензури.
Доктор Вольфанг Рессман на прикладі тривалого та успішного функціонування громадського телебачення федеральної землі  Рейнланд-Пфальц засвідчив: насправді дуже реально створювати якісний та цікавий людям журналістський продукт навіть із допомогою невеликого (як за українськими мірками!) персоналу менше 20 штатних працівників, бо цілодобове мовлення тут забезпечують трансляцією програм, створених самими глядачами. Тобто кожен має право не лише запропонувати тему якогось сюжету, але й створити його та показати в ефірі!

Павел Боболовіч, предки якого колись мешкали на півночі Волині, з початком Майдану живе та працює в Україні більше, ніж у рідному Любліні. Наш польський колега, який доволі гарно спілкується українською мовою, не лише докладно розповів про нелегку роботу журналіста в зоні бойових дій АТО, але й про ще одну проблему – синдром продукту радянського минулого: значна частина суспільства вже на генетичному рівні не хоче свободи, а коли зникає один «зомбоящик», то вона сама шукає альтернативу у вигляді отрути московської пропаганди… 
Віталій Корнеєв, у свою чергу, повідомив не тільки про ефективну систему роботи найповажнішої за віком «кузні журналістських кадрів» в Україні, але й про конкретну співпрацю Інституту журналістики КНУ на чолі з Володимиром Різуном із закордонними партнерами. Власне, Володимир Володимирович не зумів узяти участь у заході лише з однієї причини: якраз перебував у службовому відрядженні в Республіці Польща.
Володимир Данилюк насамперед відзначив велике значення подібних циклів теоретичних та практичних знань, а також підкреслив необхідність проведення структурних змін у вітчизняному мас-медійному середовищі, де є провладні та бізнесові ЗМІ, але відсутні справді громадянські, бо під їхньою ширмою нерідко ховаються цілком конкретні політики, олігархи, а інколи й суто кримінальні структури.
Упродовж тижня 20 українських «курсантів» під егідою чотирьох тренерів – Дарії Ярановської, Ґжеґоша Конопські, Софії Самойлової та Йоханнеса Хаусвальда – опановували основи майстерності у створенні інтернет-порталів, вмінню комунікувати з громадськістю та створювати якісні відеорепортажі на актуальні теми. А на підсумковому засіданні вони вже продемонстрували перші результати роботи!
– Відходячи від офіціозу, скажу просто – було круто. Незважаючи на мовний бар’єр, адже практики спілкування англійською мовою не було вже давно, компроміс знаходили без винятку всі учасники. За той тиждень кожен дізнався багато нового і зробив перші кроки до співпраці з німецькими колегами і головної мети проекту – з допомогою активної журналістської молоді створення та розвитку громадянських медіа (таких, як у Мюнстері, Людвіґсгафені та всіх інших землях ФРН) і на теренах нашої країни. Це був дійсно лише низький старт, а продовження кропіткої праці приведе нас до логічного фінішу… Окремо хотілося б подякувати організаторам за можливість проявити себе у співпраці з нашими чудовими керівниками воркшопів. Упевнений – такі починання чекає хороше майбутнє! – так охарактеризував свою участь у тренінгах один із учасників, журналіст Громадського руху «Народний контроль» Дмитро Кузнєцов, який недавно плідно працював у Волинській облдержтелерадіокомпанії.

Про значний інтерес до подібних заходів говорять не лише схвальні відгуки учасників, але й великий інтерес із боку різноманітних українських медіа. Зокрема, про нього повідомили такі телеканали, як «Espreso TV», ICTV і ТРК «Україна», а організаторів циклу тренінгів запросив у студію прямого телеефіру щоденної програми «Майдан» Київської облдержтелерадіокомпанії Валентин Щербачов. 
Що далі? 
Восени до Німеччини поїдуть кращі з кращих випускників цієї німецько-української школи, де на практиці освоять фундаментальні принципи функціонування громадянських мас-медіа ФРН, а в листопаді вже самі в Києві навчатимуть нових інформаційних волонтерів. Людський та технічний потенціал стане основою створення «Німецько-українського медіа-центру», представництва якого працюватимуть фактично в усіх куточках нашої держави та допомагатимуть людям бути в інформаційному просторі не статистами, а творцями принципових, чесних та відповідальних новин та репортажів. І так Україна ще на крок наблизиться до стандартів Європейського Союзу, куди наше суспільство повинне ввійти максимально підготовленим до його умов. 
Долучитися до роботи з «Німецько-українським медіа-центром» уже висловили намір багато громадських та позаурядових організацій, навчальних закладів, журналістів та волонтерів. І це підтверджує правильність обраного шляху: громадянські медіа будуть справді третьою та незалежною силою у вітчизняному інформаційному просторі!
Наш кор.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%