Що їсти, аби зуби не хворіли

Що їсти, аби зуби не хворіли

Спеціалісти переконалися: наш щоденний раціон напряму впливає на стан ротової  порожнини. 
Ви, мабуть, зустрічали людей, які навіть у похилому віці жують власними зубами. І, на жаль, бачили малюків, у котрих зубчик іще не встиг вилізти, а вже почав чорніти.
Як таке пояснити – запитуємо у стоматолога Луцької міської дитячої поліклініки Ігоря Рогового.
– На стан зубів упливає дуже багато факторів: гігієна, екологія, генетика  і, безперечно, харчування. Пригадаймо, що споживали наші діди-прадіди. У їхньому щоденному раціоні були домашній сир, молоко, сметана, які дуже багаті на кальцій та фосфор. Люди жували м’ясо, а не котлетки, хліб висівковий, а не першосортний. Гризли яблука та моркву, замість ласувати овочево-фруктовим пюре. А все це, – переконаний Ігор Володмирович, – забезпечувало організм необхідними вітамінами й мінералами та допомагало проводити механічне чищення зубної поверхні.
Рибі та сирам кажем «Так!»
Звісно, лише спогадами про минуле зубів не зміцнити. Тому стоматолог радить побільше споживати молочних та кисломолочних продуктів, морської капусти й риби. Причому останню можна «томити» в печі або духовці доти, доки кісточки (скарбниця кальцію, фосфору, фтору) не розм’якнуть і не стануть придатними до жування.
– Як варіант зміцнення зубів можна використовувати комплекс вітамінів і мінералів або суто кальцієвмісні препарати, – пропонує Ігор Роговий. – Утім, варто знати: колишні, ще з радянської доби, таблетки хоч і вартують недорого, втім кальцію із них засвоюється лише десять процентів. Препарати ж сучасного покоління «передають» організмові 30-50% наявного в них кальцію.
Яєчна шкаралупа:плюс чи мінус? 
Що ж до народних методів, у яких використовують яєчну шкаралупу, то Ігор Володимирович зазначає:
– Так, я знаю про кальційовану воду (шкаралупу заливають кип’яченою водою, настоюють і вживають), порошок (перетирають шкаралупу, приймають по чайній ложці натщесерце, запиваючи рідиною). Але, по-перше, шкаралупа може бути заражена сальмонельозом. По-друге, не виключений її негативний вплив на роботу нирок і сечовивідних шляхів. Тому до подібних експериментів ставтеся з обережністю.
Солодощі – наш ворог
Не споживали наші предки й такої кількості цукру. А це теж позитивно впливало на стан їхніх зубів, наголошує Ігор Роговий:
– Після ласування солодкими стравами в роті утворюється така мікрофлора, в якій мікроби розмножуються у декілька разів швидше. Тому поїли щось прицукрене – спробуйте позбутися негативного середовища, просто скориставшись ополіскувачем для рота або водою. Хорошим помічником тут можуть стати яблуко та морква, під час жування яких не лише мікрофлора змінюється, а й зубний наліт зникає.
Особливо застерігає лікар батьків: старайтеся давати дітям якомога менше солодкого. А якщо вже запропонували, то після того відразу почистіть молочні зуби, які легко руйнуються під впливом хвороботворних бактерій.
Окрему увагу стоматолог звертає на вживання дітиною солодких газованих напоїв. Адже вони негативно впливають на зуби не лише через вміст цукру, а й через величезну кількість синтетичних добавок, котрі просто руйнують емаль.
Поради записала 
Оксана БУБЕНЩИКОВА.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (72) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (233) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (164) - 30.8%