Баклажани корисні, але не всім

Баклажани корисні,  але не всім

Любите поласувати баклажанами? То вам пощастило. Адже, крім насолоди смаком, отримуєте чимало користі для вашого здоров’я.
Зважаючи, що найбільш поширені недуги сьогодні пов’язані із серцево-судинною системою, то насамперед зазначимо: баклажани мають багато калію, магнію, цинку, заліза. В їхньому складі є фосфор, натрій, мідь. Ціла скарбничка вітамінів. Тобто якраз те, що корисне для серця та судин.
Віт. С, яким багаті баклажани, допомагає запобігати застудним захворюванням. Віт. В позитивно впливає на нервову систему, навіть допомагає позбутися безсоння.
Синенькі корисно споживати при цукровому діабеті, а також для відновлення після інсульту. Оскільки вони містять залізо, то допомагають підвищувати рівень гемоглобіну, а відтак рекомендовані вагітним і тим, у кого малокрів’я.
Баклажани дають позитивний ефект при подагрі, позаяк виводять зайву сіль із організму та перешкоджають накопиченню сечової кислоти. А оскільки низькокалорійні, то їх рекомендують вживати під час різного роду дієт.
Однак лікарі рекомендують надавати перевагу не смаженим овочам, а все-таки вареним чи тушкованим на пару. Як варіант – зваріть баклажани цілими (невеличкі – близько 15 хв.), коли прохолонуть – зніміть шкірку, поріжте кубиками та примніть товкачем, посоліть, додайте 1 ст. л оливкової олії і трошки лимонного соку.
Соком баклажанів лікують шкірні проблеми: ранки, подряпини, садна. Настій баклажанів прискорює виведення жовчі, тому рекомендований тим, у кого проблеми з печінкою та жовчним міхуром.
Щоб цей настій приготувати, треба молоденькі баклажани вимити, нарізати кубиками, залити окропом (з розрахунку 1-2 ст. л. на 250 мл окропу), поставити на водяну баню, через 30 хв. процідити й вживати по 100 мл рідини перед їдою.
Проте аж надто «налягати» на баклажани не варто, бо можете собі нашкодити. Річ у тім, що цей овоч містить оксалати. І якщо надміру споживати синенькі, можете спровокувати утворення в нирках оксалатних каменів. Особливо це стосується людей, які мають проблеми з нирками. Окрім того, баклажани містять алкалоїд соланін (особливо старі перестиглі та прив’ялі плоди). Будете багато їх їсти – ризикуєте отруїтися соланіном (ознаки цього – дискомфорт у кишечнику, сильний головний біль, задишка, пронос і навіть судоми).
Словом, усе індивідуально. Але якщо маєте певні побоювання – краще проконсультуйтеся з лікарем. 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (72) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (233) - 43.7%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (164) - 30.8%