На Волині провели «м’ясний» семінар

На Волині провели «м’ясний» семінар Валентин Чернецький представлятиме інтереси Волині в Асоціації м’ясного скотарства.
15 жовтня за ініціативи департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації  представники аграрної галузі обговорили актуальні питання розвитку і ведення галузі м’ясного скотарства.
Участь у семінарі взяли поважні гості: директор департаменту тваринництва Мінагрополітики Микола Кваша, доктор сільськогосподарських наук, директор Інституту тваринництва степових районів імені М.В.Іванова «Асканія Нова» НААН України Юрій Вдовиченко, представник фірми «Шауманн» з Чехії Ян Роусек, керівник підприємства з іноземними інвестиціями ТОВ "Ковель-агро-альянс" Юрій Другак, керівники аграрних відомств та агрогосподарств, представники Чернігівської, Житомирської, Хмельницької областей, які разом з Волинською областю вирощують понад 60 відсотків ВРХ м’ясного напряму продуктивності..
«На Волині вирощується 25 відсотків м’ясного стада України, а споживання яловичини українцями не відповідає нормам. З метою збереження галузі було вирішено зібрати нараду», – каже директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко.
Учасники наради-семінару ознайомилися з роботою провідних господарств галузі м’ясного скотарства. Зокрема, побували на пасовищах у селі Свидники Ковельського району, де  худобу волинської м’ясної породи випасають пастухи СТзОВ «Зоря» та ТзОВ «Прометей», ознайомилися з роботою фермерського господарства «Перлина Турії», що у селі Задиби Турійського району та СТОВ «Ратнівський аграрій», що на Ратнівщині.
Директор департаменту тваринництва Мінагрополітики Микола Кваша  зазначив, що за останні 5 років поголів’я ВРХ м’ясного напряму продуктивності скоротилося, і сьогодні налічує близько 62 тис. голів (в тому числі – близько 26 тис. корів) в цілому по Україні. Чверть, або 25 відсотків цього поголів’я сконцентровано на Волині. Споживання м’яса та м’ясопродуктів в Україні не досягає раціональної, науково обґрунтованої норми, яку рекомендують науковці та Міністерство охорони здоров’я. У складі м’ясного раціону здорового харчування людини повинно переважати м’ясо яловичини.  
Микола Кваша зазначив, що Мінагрополітики вбачає вихід із цієї ситуації в створенні Асоціації м’ясного скотарства. Окрім того, директор департаменту тваринництва наголосив, що Україна має величезний експортний потенціал, який необхідно розвивати та виходити на міжнародні ринки. Можливо, створювати окремі підприємства, які будуть орієнтовані виключно на експорт.
Щодо державної підтримки, Микола Михайлович повідомив, що у державному бюджеті виділено 250 млн. грн. на підтримку галузі тваринництва. Мінагрополітики включили у документ підтримку згідно 3 напрямів: компенсація вартості закуплених племінних тварин (не більше 12 тис. грн. за голову), компенсація вартості будівництва та компенсація відсотків за кредити, які були взяті на розвиток галузі тваринництва. Микола Кваша висловив сподівання що найближчим часом Постанову затвердять і кошти до кінця року будуть освоєними, зазначають у профільному департаменті.
 Учасники наради погодилися із тим, що назріла потреба створення Асоціації м’ясного скотарства, представником від Волині одноголосно вибрали Валентина Чернецького (керівника «Ратнівського аграрія»).
Наш кор.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Децентралізація влади в Україні...

Децентралізація влади в Україні...

...В Україні децентралізація? Ні, не чув (73) - 13.5%
...відбувається, але не так! І не варто чекати чогось доброго (235) - 43.5%
...відбувається успішно. Це - реформа, що дає поштовх усім наступним змінам у європейському напрямку (167) - 30.9%