Гуманітарна біда

Гуманітарна біда

Понад півроку «мандрували» з Німеччини до Іваничівського р-ну так звані гуманітарні вантажі. Ще в грудні німецькі дітки спакували гостинці для своїх однолітків з Волині (цукерки, олівці, книжечки, шоколадки, іграшки), а розпакувати їх у селах Іваничівщини змогли лише посеред літа…  Щоб це стало реальністю, «Волинській газеті» довелося звертатися навіть до Прем’єр-міністра. Тоді ми допомогли Іваничівському районному благодійному фонду «Незабудка». Але волинські благодійні організації досі мають проблеми із розмитненням гуманітарних вантажів. 

Міністра Наталію Королевську, яка недавно побувала на Волині, вирішити проблему вже й не просять, тепер – адресували звернення до Президента України та Кабміну. Погодяться чи ні депутати Волинської облради підтримати благодійників та надіслати звернення до столиці, стане відомо 30 вересня. Однак, на превеликий подив, під час розгляду проекту рішення на засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю облради далеко не всім членам комісії відомо про труднощі з розмитненням гуманітарних вантажів, попри те, що проблема давно «гримить» на всю Україну, а ситуації в нашій державі дивуються навіть іноземні благодійники. 
У чому ж потребують керівники волинських благодійних організацій розуміння та підтримки? Якщо раніше для отримання дозволів на ввезення та розмитнення гуманітарних вантажів треба було подати документи на розгляд комісії з гуманітарної допомоги при облдержадміністрації, яка раз у два тижні  відправляли ці папери до Києва, то наразі всі документи розглядаються лише міністерством. Розглядаються – дуже довго. А це фактично паралізує ввезення гуманітарної допомоги. Вантажі перебувають під митним контролем понад півроку. А варто не забувати, що ці вантажі – це далеко не завжди ношений одяг (який у нас найчастіше асоціюються з і словом «гуманітарка») чи корм для «кішчачьїх» магазинів (як свого часу висловилася з трибуни Верховної Ради міністр соцполітики Наталія Королевська), а часто і медичне обладнання, ліжка для лікарень чи інших установ, меблі для соціальних закладів, продукти харчування… Благодійники просять елементарного: розмістити на сайті мінсоцполітики перелік документів, після отримання комісією цих паперів – рішення щодо заявника. А також, аби термін прийняття цього рішення не перевищував 30-ти днів з часу отримання документів міністерством. Під відповідним звернення підписалися голова правління ВОБФ «Дитяча місія. Україна» Людмила Лонюк, голова правління ВОБФ «Діти Чорнобиля» Людмила Стеболяєва , директор ВОБФ «Мрія» Руслан Костюк, директор ВОБФ «Надія життя» Борис Писаренко, виконавчий директор Мальтійської служби допомоги у Волинській області Гюнтер Блеккер, голова Волинської облорганізації Товариства Червоного Хреста України Валентина Пришко, голова правління Іваничівського районного благодійного фонду «Незабудка» Сніжана Горбачук та інші.
Комісія рекомендувала волинським обранцям дослухатися до думки цих людей і адресувати звернення до Президента та Кабміну, аби вольовим рішенням таки були вжиті заходи, що забезпечили ю гуманітарним вантажам і належний контроль, і зелене світло.
Олена ЛІВІЦЬКА.
На фото автора: цей гуманітарний вантаж (подарунки від німецьких дітей – волинським) мандрував в Україну понад півроку, а точніше – стільки часу стояв на складі в очікуванні завершення процедури розмитнення.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%