Сторінками минулого 27.09.2018

Сторінками минулого 27.09.2018

100 років тому
Коли Холм і Брест – Україна…
«П. Базилевич у 1918 р. заснував у м. Бресті газету «Вістник Холмського губерніального староства». Необхідність випуску нового газети пояснив так: «Урядовий орган Холмського губерніального староства має завданням подати до загалнього відома населення країв, , що адміністративно підлягають староству (Холмщини, Підляша, Полісся й Західної Волині),  накази та розпорядження кураєвого уряду і закони Української держави, що відносяться до населення УНР, аби всі знали, що Українська держава вимагає від своїх громадян».
(«Вістник Холмського губерніального староства», 1918 р.).

85 років тому
Криза і кавуни
«Мусімо разом шукати вихід із тяжкої крізи, яка охопила наше життя. Один із виходів – розвиток волинського хмілярства, а також плекання динь, кавунів, помідорів та инших новітніх культур у нашому краї. А ще – розвивати сільськогосподарську кооперацію».
(«Рідний колос», 1933 р.).

75 років тому
Наполеон і Гітлер
«Факти доводять, що похід Наполеона на Москву аж ніяк не можна порівняти з теперішньою війною, бо тут існують зовсім інші передумови. Ясно, що зовсім інакше мусить закінчитися й большевицько-англійська пропаганда…  Навпаки, тепер, як ніколи, постають можливості всебічного ознайомлення з досягненнями західно-європейської, особливо, німецької, культури і перенесення її кращих зразків на український ґрунт».
(«Голос Волині», 1943 р.).

50 років тому
Під зіркою Ілліча
«З визволенням Західної України від польського панування та утвердженням радянської влади життя в м. Любомлі розквітло в усіх галузях. Якщо в 1959 р. промислові підприємства міста виробили продукції на 275 тис. руб., то в 1968 р. – уже на 500 тис. руб. Понад 100 робітників удостоєні високого звання ударника комуністичної праці. Нарощує врожаї колгосп «Перемога» (з 1968 р. – радгосп «Любомльський) на чолі з М. П. Бугайчуком, якому велику допомогу надав колгосп «Борєц» із Бронницького р-ну Московської обл. В місті активно розвивається культурна, освітня та медична галузі. Тут 57 трудящих обрані депутатами обласної, районної і міської рад депутатів трудящих».
(«Радянське життя», 1968 р.).
На фото з архіву: учні Любомльського медучилища на практичних заняттях, 1968 р.

Підготував Сергій ШРАМЧУК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%