Прийміть бюджет!

Прийміть бюджет! Просять депутатів керівники управлінь, відомств, установ, підприємств та організацій області.
Круглий стіл щодо обговорення ризиків у разі тривалого неприйняття бюджету області на 2014 рік відбувся 6 лютого під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Стоєва та першого заступника голови облради Юрія Лобача.
Першим слово для виступу взяв головний фінансист області Ігор Никитюк: «У двохтижневий термін після офіційного опублікування Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» районні та міські ради повинні були прийняти свої бюджети. Наразі це відбулося лише в деяких районах та містах (9 районів та 2 міста станом на 6 лютого, – авт.). Бюджет області на 2014 рік становить 6,4 млрд грн, що на 18,3 % більше, ніж попереднього року. Це, зрозуміло, проект. Фактично видатки та доходи майже на мільйярд більші за минулорічні.  Я б хотів відзначити, що цим проектом бюджету передбачено 16 млн грн на ремонт стадіонів навчальних закладів. 17,8 млн  грн субвенції передбачено на харчування учнів 5-11 класів. Також 4,4 млн дотації – працівникам охорони здоров’я первинної ланки для виплати надбавок тощо. Крім всього іншого, у Державному бюджеті закладено 140 млн на соціально-економічний розвиток регіону. Які ризики виникають перед областю? По-перше, ми працюємо в рамках однієї дванадцятої. Якби цього не було, то поточні видатки щомісяця мали б у середньому на 13 млн більші. Тобто розпорядники коштів недоотримують фінансування навіть на поточні видатки установ. Районам і містам ми не можемо передати дотації і субвенції на суму 43,8 млн грн. Не можемо погасити 11 млн грн минулорічної заборгованості. Роботи виконані, а борги є… Не можемо проводити капітальні видатки, загальна сума яких – понад 54 млн (це тільки щодо обласного бюджету). Більша частина програм не фінансується, з них, скажімо, програми підтримки АПК (14 млн)…».
Голова комісії обласної ради, що опікується проблемами соціального захисту, депутат облради та голова Камінь-Каширської райдержадміністрації Іван Вовк зазначив, що комісія розглянула проект бюджету: «Всі депутати підтримати бюджет в частині соцвиплат. Для прикладу, щодо нашого району маємо відчутний ріст. У 2013-му ми мали 175 млн грн коштів на соціальні виплати, цього року – 185. Наші люди чекають цих грошей. Не приймуть бюджет – у першу чергу, страждатимуть вони. Нема ніяких підстав затягувати ці процеси. Попри політичні інтереси треба підходити до цього зважено, розумно!».
Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк теж вважає, що питання прийняття бюджету області – нагальне. Інакше не фінансуватимуться субвенції на придбання медикаментів для швидких, на відшкодування вартості ліків для гіпертоніків, програма «Волинькард», програма місцевих стимулів для лікарів сільської місцевості і головне – субвенції Луцьку та Ковелю на гемодіаліз. Направду – життєво-необхідні кошти (13 млн грн).
«Йдеться про людей, які терпіти не можуть!» – емоційно наголошує Ігор Степанович.
Через гальмування бюджетних процесів в області не можуть повернути заборгованість підрядникам, що виконали будівельні роботи. Дорожники не можуть спланувати роботу на весняно-літній період. «Прийде весна, і ми згадаємо ці всі цифри», – каже начальник управління інфраструктури та туризму облдержадміністрації Леонід Кирильчук.
Про низку проблем, що як снігова куля накопичуються на Волині у окремих галузях у зв’язку з неприйняттям головного фінансового документа краю, говорили за круглим столом і директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко, і головний лікар Волинської обласної клінічної лікарні Іван Сидор, і голова Ради Федерації профспілок області Іван Карпомиз…
Зрештою, учасники круглого столу напрацювали проект звернення до голів фракцій, голів облдержадміністрації та облради з вимогою прийняти бюджет області та не роботи волинян заручниками ситуації. Документ підписали всі присутні за круглим столом і домовилися надіслати його кожному депутатові Волинської облради.
Але коли відбудеться бюджетна сесія чи хоча б бюджетна комісія, наразі невідомо. За словами Юрія Лобача, наступного тижня голова облдержадміністрації Олександр Башкаленко має намір провести консультації із керівниками фракцій.
Олена ЛІВІЦЬКА.
Фото автора.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%