Зернові - без добрив, молоко - без антибіотиків

Зернові - без добрив, молоко - без антибіотиків

На Іваничівщині пробують робити бізнес на органічно чистій сільгосппродукції. Перший товар уже продають у столиці. Поки київські вельможі смакують гречку без хімії, мешканці с. Старий Порицьк мають роботу й зарплату. А ще недавно на місці нинішніх ферм стояли руїни.

ТОВ «Старий Порицьк» веде свою історію з 2010-го. СВК «Порицьке» вже на ладан дихало, у колгоспників серце краялося, коли дивилися на рештки того, що будувалося й розцвітало на їхніх очах. А потім так само й зачахло. На щастя, серед уродженців села знайшлися люди, що взялися на руїнах спробувати поставити щось нове. Однак проект суттєво різнився від інших подібних агропроектів, що передбачали інвестиції у розвиток сільського господарства на Волині. Адже  інвестор задався ціллю організувати у с. Старий Порицьк таке виробництво, якого ще на Волині нема. Тобто – органічно чисте. 
Таких агрогосподарств насправді в Україні поки одиниці. Однак із року в рік екологічно безпечна продукція стає більш популярною, хоч і коштує дорого. Органічне виробництво передбачає відмову від застосування у землеробстві ГМО, антибіотиків, мінеральних добрив та отрутохімікатів. За рахунок відновлення балансу поживних речовин у ґрунтів вдається досягнути підвищення врожайності. В принципі все нове – це давно забуте старе. Так хазяйнували наші предки, коли ще про хімію й мови не було. І, може, тому були здоровішими. Відтак у Старому Порицьку взялися за вирощування зернових та розведення ВРХ, взявши за основу ідею про органічно чисте виробництво. 
– Щоб це все організувати, треба було провести величезну роботу, – каже нинішній директор ТОВ «Старий Порицьк» Геннадій Тищенко. – Однак сьогодні порівняно з тим, що було тут у 2010-му, все виглядає навіть гарно. Тут було 200 голів корів і ще 200 – молодняку, відтак  взялися будувати тваринницький комплекс. Упродовж цих трьох років намагаємося поліпшити їхній генетичний стан, перевести стадо у статус племінного. Разом із тим вивчаємо особливості землі й потрохи переходимо на органічний метод землекористування. 
Щоб