Недоступне доступне житло

Недоступне доступне житло

Президент сказав «Добре!». Кабмін не почув… Програму «Доступне житло» хочуть похоронити заживо?!

9 листопада під час спілкування з представниками соціально відповідального бізнесу в луцькому офісі міжнародної компанії «Модерн-Експо» Президент України Володимир Зеленський не лише виступав, але й відповідав на запитання багатьох присутніх. Тож скористався можливістю напряму звернутися до глави держави і гендиректор ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслан Вайман.
Досвідчений зодчий вже багато років реалізовує важливу для людей та перспективну для держави справу – будує квартири за Програмою «Доступне житло». Утім, упродовж останніх років цей проєкт урядовцями «заморожений». 
Запрошені 9 липня прибули завчасно, тому час в очікуванні за чашкою кави на приїзд Президента Володимира Зеленського використовували з користю, обговорюючи нагальні проблеми сучасності та розмірковуючи, що головного треба сказати високому гостю. Саме тоді й народилася ініціатива, яку згодом реалізував Руслан Вайман: коли основні доповідачі вже виступили, настав момент, коли Руслан Олексійович підняв руку, щоб отримати слово. Президент Володимир Зеленський це помітив, надав можливість висловитися.
Тож Руслан Олексійович наголосив: щонайменше 600 тис. сімей в Україні не мають власного житла, а держава реалізує ряд програм, щоб цю проблему вирішити. Однак, приміром, із програми «Доступне житло» зняли 100 млн грн на заходи боротьби з коронавірусом, і вона залишилася взагалі без фінансування.
Тож Руслан Вайман закликав Главу держави ініціювати, щоб на друге півріччя закласти на реалізацію Програми «Доступне житло», як мінімум, 1 млрд грн, адже це допоможе оживити не лише будівельну галузь, а й супутні, приміром, виробників меблів або будівельних матеріалів. 
Президент з інтересом вислухав Руслана Ваймана і занотував основні тези в свій робочий зошит. Підсумував коротко та оптимістично: 
«Добре!».
Що Володимир Зеленський сказав «Добре!», а не якусь іншу фразу, може підтвердити велика кількість свідків. Адже на зустріч із главою держави 9 липня ц. р. отримали запрошення не лише вже згадуваний Руслан Вайман, але й гендиректор КП «Володимир-Волинське ТМО» Тетяна Ващук, гендиректор ПрАТ «СКФ Україна» Богдан Волчок, співвласник турагенції Геннадій Голуб, засновник ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт» та ГК ТМ «Вілія» Євген Дудка, лікар-хірург вищої категорії Національного інституту хірургії та травматології імені О. О. Шалімова Михайло Загрійчук, голова Наглядової ради СГ ТзОВ «Романів», депутат облради Віталій Заремба, голова правління ПАТ «Теремно-хліб» Віктор Зомбер, керуючий директор групи компаній  «Сімейна фортеця» Олександр Князєв, голова ТзОВ «Казкова оселя» Станіслав Куренда, директор ПП «Нові мандри» Віталій Новицький, голова Ради директорів ТзОВ «Старий Порицьк» Валентин Обштир, директор із продажів ТОВ «Татрафан» Дмитро Пасічник, голова правління ПрАТ «Едельвіка» Юрій Переходько, гендиректорка ТОВ «Кроноспан УА» Наталія Полонська, керуючий партнер адвокатського об’єднання Андрій Покровський, гендиректор ТОВ «Завод Горсталь» Андрій Самков, голова наглядової ради ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліна Сич, директор ТзОВ «Житлобуд-2», депутат облради Леонід Стефанович, керівник ТОВ «Апполінарія» Олег Тарасюк, голова наглядової ради ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха, голова правління ПАТ «Луцьк Фудз» Олександр Шамрай, голова компанії «Тигрес» Олександр Шамрай і голова Фермерського господарства «Перлина Турії», депутат облради Володимир Яренчук, яких на правах господаря приймав гендиректор українсько-польського підприємства в формі ТзОВ «Модерн-Експо» Петро Пилипюк. 



А також – голова облради Ірина Вахович, голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко, його заступник Олександр Троханенко, виконувач повноважень Луцького міського голови, секретар міськради Григорій Пустовіт та багато інших посадовців, у тому числі – столичного рівня.
Це мало б означати, що ідея відродження та фінансування Програми «Доступне житло» не загубиться в чиновницьких кабінетах, а буде на контролі в глави держави. Тим паче, що підприємство Руслана Ваймана не просить грошей для себе, а – для людей, які заслужили право жити в гідних умовах. Так, ЛДБК періодично безкоштовно надає нові квартири учасникам АТО/ООС та іншим пільговим категоріям громадян, проте як і кожна бізнес структура воно не може займатися лише благодійністю. Тому й розраховує на сприяння з боку держави.
До речі, про необхідність реалізації цієї, а також низки інших цільових програм, пов’язаних із будівельною галуззю, недавно в інтерв’ю «Волинській газеті» говорив і гендиректор ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха.
Щоб відстежити, як на практиці буде реалізовуватися пропозиція Руслана Ваймана, за кілька місяців «Волинська газета» звернулася в канцелярію Президента України з відповідним запитом. Зрозуміло, що з ОПУ цей лист скерували по інстанції, хоча, звичайно, глава держави мав би особисто з ним ознайомитися… 
Утім, в Україні – парламентсько-президентська республіка, тож Кабінет Міністрів України формує та затверджує не Президент, а Верховна Рада України. Саме вона сформувала Кабмін на чолі з Денисом Шмигалем, а також 30 березня звільнила Ігоря Уманського з посади міністра фінансів та призначила на цю посаду Сергія Марченка. За – 256 депутатів.
Тому запит «Волинської газети» потрапив спочатку в канцелярію Дениса Шмигаля, а потім у Міністерство фінансів України. І вже не сам міністр Сергій Марченко, а в. о. директорки департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Олена Мачульна скерувала відповідь.
Виявилося, що 100 млн грн із цьогорічної Програми «Доступне житло» Мінфін скерував… на інші потреби. Пояснення – «з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та створенням Фонду боротьби з Covid-19». Тому парламентом було внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», згідно з яким скорочено бюджетні призначення за різними бюджетними програмами, в тому числі – за Програмою «Надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла» (код 2751190)».



Це означає, що урядовці кошти проєкту «Доступне житло» перераховують на боротьбу з коронавірусом:
«Згідно зі Статтею 28 кошти Фонду спрямовуються на відновлення видатків Державного бюджету (включаючи трансферти місцевим бюджетам) та надання коштів із Державного бюджету за бюджетними програмами, скорочених у зв’язку зі створенням Фонду».
Однак, «відповідно до пункту 3 Порядку використання коштів (постанова Кабміну від 22 квітня 2020 р. №302, звернення про виділення коштів із Фонду подається міністерствами, обласною, Київською міською держадміністраціями та іншими органами державної влади до Кабінету Міністрів України».
Тобто, все фінансування антиковідних заходів має здійснюватися саме за поданнями, котрі повинен скеровувати в КМУ голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко. І обсяг фінансування має бути достатнім.
Але чи слід вірити, що всі ресурси Держбюджету спрямували лише на протидію Covid-19? Виявляється, якісь крихти таки залишили…
«Міністерству розвитку громад та територій України для забезпечення громадян житлом, у тому числі учасників проведення Антитерористичної операції (АТО/ООС) передбачено бюджетні призначення за бюджетною програмою «Надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам АТО/ООС на придбання житла» (код 2751490) в обсязі 14,6 млн грн, порядок використання яких затверджено Постановою КМУ від 27 листопада 2019 р. №980».
Якщо врахувати, що через фронти російсько-української війни на Донбасі пройшли сотні тисяч захисників України, майже 15 тис. Героїв полягло в боротьбі з окупантами, а також жертвами обстрілів стало щонайменше 20 тис. мирних жителів, маючи на увазі, що до 1,5 млн українців стали вимушеними переселенцями з територій ОРДЛО, а більше 17 тис. ветеранів російсько-української війни перебувають у чергах на житло, то менше 14,6 млн грн державних коштів на пільгові житлові кредити – це навіть не крапля в морі, а молекула… Це щось подібне на глузування та зневагу…
Найгірше, що «Добре!», сказане Президентом України Володимиром Зеленським у м. Луцьку, продовжують ігнорувати і в уряді, і в парламенті: чиновники різних кольорів не лише забрали від соціально важливих верств бездомного населення 100 млн грн у нинішньому році, але й замахнулися на ці кошти на наступний рік!
«Проєктом Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» (реєстраційний №4000 від 14 вересня 2020 р.), який подано Кабінетом міністрів України на розгляд Верховної Ради України, кошти на надання державної підтримки для будівництва (придбання) доступного житла не передбачено», – повідомила «Волинську газету» в. о. директорки департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Олена Мачульна.
Можна підтримувати народного депутата України від Луцького округу №22 Ігоря Палицю, можна з ним сперечатися, але він правильно визначив оточення, яке нині засіло довкола Володимира Зеленського не лише в Офісі Президента, але й у центральних органах державної виконавчої влади та Верховній Раді України: воно не відповідає мінімальним критеріям відповідальності та професіоналізму, а тому має бути негайно змінене. Ну, а самому Ігореві Петровичу, а також усім іншим народним депутатам від Волині, в жодному разі не варто голосувати за поданий прем’єром Денисом Шмигалем проєкт Держбюджету-2021, доки в ньому не буде, як мінімум, 1 млрд грн на Програму «Доступне житло».
Інакше який сенс президентській оцінці «Добре!», якщо чиновницька рать діє з точністю до навпаки? Тим паче, що Програма «Доступне житло» точно підпадає під президентський проєкт «Велике будівництво»… Чи доступне житло в Україні насправді недоступне?

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Романа УСТИМЧУКА, пресслужб Президента України та ЛДБК: голова Наглядової ради ПАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха, Руслан Вайман (у центрі) та директор СГПП «Романів» Луцького р-ну Віталій Заремба спілкуються перед зустріччю з Президентом України; на засіданні, де Володимир Зеленський схвалив ідею реанімації Програми «Доступне житло»; нові багатоповерхівки, які будує ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат», могли б стати житлом для захисників України та вимушених переселенців…

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%