Чи постраждає Луцьк від повені

Чи постраждає Луцьк від повені

Найближчої доби на річках області очікується ріст рівнів води та послаблення льодового покриву. Яким населеним пунктам Волині слід готуватися до можливих повеней і чи торкнеться весняний паводок Луцька?

Про це ІА Волинські Новини розповіли у секторі гідрологічного прогнозування Волинського обласного центру з гідрометеорології.

Як повідомила завідувач сектору гідрологічного прогнозування Людмила Кашпрук, станом на сьогодні на водних артеріях Волині - невелике підвищення рівня води за рахунок сніготанення, пов’язаного зі зростанням температури повітря. Окрім цього на річках області спостерігається льодостав, який теж потроху починає розтавати.

Так, з 26 лютого по 1 березня на рiчках басейну Прип’ятi очiкується пiдйом рiвнiв води на 20-70 сантиметрів, послаблення льодового покриву та мiсцями льодохiд.

Окрім того, у Волинському гідрометеоцентрі прогнозують вихiд води на заплаву в Старовижiвському районi та подальше затоплення заплавних територiй в Ратнiвському, Любешiвському районах Волинської областi i Зарiчнянському районi Рiвненської областi.

«З 26 лютого по 1 березня ми очікуємо на підйом рівня води та послаблення льодового покриву на окремих водоймах Волині. Зокрема, з січня і до сьогодні річки Прип’ять та Стохід у Любешівському районі знаходяться на заплавних відмітках», - розповіла гідролог.

Водночас, фахівці прогнозують можливе затоплення села Підгір’я Ратніського району. У воді можуть опинитися присадибні ділянки, подвір’я та господарські споруди, а це - жовтий рівень небезпеки.

«До затоплення лишилося, щоб вода піднялася ще на 5 сантиметрів. В основному від повеней постраждають поліські райони, але вони й так стоять на заплавах», - каже Людмила Кашпрук.

Натомість, з її слів найближчим часом на решті території області великих затоплень не передбачається.

«На даний час річка Стир у межах русла, але в цілому все залежить від погодних умов – температури повітря, вітра, опадів тощо – поки панікувати не варто, бо до затоплення заплави воді лишилося піднятися на 97 сантиметрів. Якщо десь щось в Луцьку й підтоплюється, то лише талими водами. За прогнозом максимальний рівень водопілля буде проходити у межах середніх багаторічних значень. Ми обійдемось лише виходом води на заплаву», - пояснює гідролог.

Анна АРТЮХ.
Фото ілюстративне.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%