Путівник зі вступу: Відділення харчових технологій та заочного навчання
Ось уже 56 років Фаховий коледж технологій, бізнесу та права готує висококваліфікованих та затребуваних фахівців на ринку праці. За цей час він сформував собі репутацію престижного освітнього закладу, який вдало поєднує традиції з новаторством.
Як вже говорилося раніше, тут готують фахівців у відділеннях торгівлі та фінансів, обліку та права, харчових технологій та заочного навчання.
Продовжуючи екскурс цим закладом, ми розповімо вам про місце, де виростають професіонали однієї з найдревніших професій світу – кухаря. Професії, яка вміє зачаровувати, дивувати і дарувати справжню насолоду.
Відділення харчових технологій та заочного навчання розпочало свою роботу з початку заснування освітнього закладу, який у той час носив назву Луцький технікум радянської торгівлі, створеного наказом Міністерства торгівлі УРСР № 191 від 15.05.1965 р. Тоді на відділенні готувались спеціалісти за денною та заочною формами навчання зі спеціальності «Технологія приготування їжі» для системи громадського харчування. Крім того, за заочною формою навчались студенти за спеціальностями «Товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами» та «Товарознавство і організація торгівлі непродовольчими товарами».

Але світ змінювався, а з ним мінялися і коледж, і норми підготовки спеціалістів. Завдяки злагодженій та сумлінній роботі викладачів, майстрів виробничого навчання та адміністрації закладу відділення вийшло на новий рівень розвитку та отримало свою сучасну назву – «Харчових технологій та заочного навчання».
Сьогодні тут готують фахівців за спеціальностями: «Харчові технології», «Готельно-ресторанна справа», а за заочною формою навчання, окрім харчових технологій, відбувається підготовка фахівців за спеціальністю «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».
Очолює відділення харчових технологій та заочного навчання викладач вищої категорії, викладач-методист Ніна Ковальчук.
Відділення харчових технологій та заочного навчання – це структурний підрозділ Фахового коледжу, що об’єднує навчальні групи з кількох спеціальностей за різними формами навчання. На відділенні здійснюється освітня, навчально-методична, навчально-виробнича та виховна діяльності.
Основна мета відділення – організувати освітній процес з підготовки висококваліфікованих спеціалістів та надання допомоги студентам в їх індивідуальному навчанні та самостійній роботі.
Викладачі відділення застосовують в освітньому процесі інформаційні та інноваційні методи та форми навчання. Це дає змогу підготувати фахівця, який вміє реалізовувати свої знання та практичні навички у майбутній професійній діяльності.

Робота викладачів спрямована на наукову, творчу індивідуальну роботу студентів з обраних професій. Зокрема, здійснюють підготовку студентів для участі в Міжнародних науково-практичних конференціях, конкурсах, олімпіадах.
Студенти відділення поглиблюють фахові знання та уміння, беручи участь у роботі секцій наукового товариства «Творець кулінарних шедеврів», «Техніка і прогрес» та факультативів «Правила гостинності», «Різьблення на овочах та фруктах». Метою секцій є зацікавлення студентської молоді у підвищенні свого професійного рівня, розкриття свого творчого потенціалу у виконанні науково-дослідницьких, науково-пошукових та творчих робіт.
Професійним брендом циклової комісії є діяльність наукового товариства з мистецтва фігурного різьблення на фруктах і овочах – карвінгу. Студенти виконують їстівні прикраси у формі квітів, тварин, людей та ієрогліфів і часто роблять виставки своїх творчих робіт та пропагують свою професію за межами закладу.
Уже стали традицією конкурси фахової майстерності в освітньому закладі, які виявляють кращих майбутніх фахівців зі спеціальності «Харчові технології».
У 2010 р. було започатковано такий конкурс під назвою «Свято млинчика». У 2014-му він дещо змінив свій формат: проведення кулінарних змагань присвятили улюбленій українські страві – борщу. Тож і назва стала відповідною – «Свято борщу». У наступному році він продовжив своє існування в новому форматі під назвою Етнофестиваль, який став візитівкою Фахового коледжу. Учасниками цих кулінарних боїв стають студенти не лише з різних куточків України, але й близького зарубіжжя.
Також студенти ФКТБП є активними учасниками різних професійний конкурсів – «Парад вареників» у Івано-Франківську, конкурсів кулінарного мистецтва, що проводились у м. Брест Республіки Білорусь, м. Біла Підляска Республіки Польща. І, що показово, на усіх цих кулінарних змаганнях студенти коледжу займають призові місця.
У грудні 2020 р. студенти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» взяли участь у І Всеукраїнському конкурсі-онлайн фахової майстерності «Рест-Профі», де вибороли номінацію «Найвишуканіший сервіс».

Практична підготовка студентів є обов’язковим компонентом освітньо-професійних програм для здобуття освітнього ступеня молодшого бакалавра, де студенти закріплюють теоретичні знання, здобуті в процесі навчання, набувають навички аналізувати та вирішувати поставлені проблеми виробництва, приймати самостійні рішення в різних ситуаціях, адаптуватись до першого робочого місця.
Базами проходження практик є: Рекреаційний комплекс «Рестпарк», Рекреаційний комплекс «Срібні лелеки», Кафе «Околиця», Ресторан «Прага», Бар «Карабас Барабас», Ресторан «Білий рояль», Кафе-бар «Базилік», НВК їдальні коледжу та інші підприємства ресторанного бізнесу.
Крім того, студенти спеціальності «Харчові технології» та «Готельно-ресторанна» справа мають можливість практикуватися у сучасних зарубіжних закладах готельно-ресторанного бізнесу Болгарії, Польщі, Італії, Прибалтики та в інших країнах.
До керівництва практикою студентів залучені досвідчені викладачі та майстри виробничого навчання.
Після закінчення коледжу випускники можуть працювати на посадах: завідувач виробництва, шеф-кухар, сушеф, кухар, лаборант харчової лабораторії, начальник малого харчового виробництв, адміністратор, метрдотель.
За рахунок різноманіття щодо виконання професійної роботи, практично всі випускники коледжу працевлаштовуються в підприємства різних форм власності.
Під час навчання Фаховий коледж стає для своїх студентів другою домівкою, тож недивно, що після отримання диплома, випускники не забувають свій освітній заклад та часто навідуються в гості. Вони розповідають про свої успіхи, приходять за порадою та підтримкою, проводять консультації для молодших колег. А для багатьох навчання в коледжі стає доброю сімейною традицією: випускники коледжу часто приводять сюди своїх дітей та онуків.
Співпраця продовжується і на професійному рівні: випускники часто виступають у ролі членів журі на Міжнародних професійних конкурсах, а також проводять практичні зустрічі та майстер-класи для студентів. Така взаємодія є продуктивною та взаємно цікавою для обох сторін.
Ольга КОНОНЧУК.
- Коментуйте FaceBook
- Коментуйте ВКонтакте
ТОП Новини
Волинянин одержав відзнаку Головнокомандувача ЗСУ «Сталевий хрест» Школярі до Міжнародного Дня Миру організували благодійний ярмарок На Ковельщині відбудуться бойові стрільби Увага! Розшук! У Литовезькій громаді відкрили Дія.Центр Владика Михаїл зустрівся з послом України Грибна юшка з картопляними галушками На Камінь-Каширщині рятувальники провели тренування з ліквідації пожежі в лікарні Міністр молоді та спорту України привітав волинян-учасників Олімпійських ігор та вручив... Скандальний тендер на ремонт стадіону в Ківерцях - скасованоІнтерв'ю


- Опитування
- Результати