Магія українського борщу

Магія українського борщу

Борщ – улюблена страва українців, символ української кулінарної культури і достатку. В нашій країні існують три головні різновиди борщу: червоний борщ, зелений борщ та холодний борщ, але у кожній сім’ї його готують по-своєму, а рецептура передається з покоління в покоління.

Хто і коли придумав борщ і чому його стали так називати – точно не відомо. За однією інформацією, перший борщ наші предки варили ще в XIV столітті з їстівного листя рослини, яка має назву борщівник. Потім борщ стали готувати на буряковому квасі – його розбавляли водою, суміш заливали в глиняний горщик або чавунець і доводили до кипіння, а потім додавали нарізані буряк, капусту, моркву та ставили в піч. Є також думка, що слово борщ – це поєднання слів «бурий» і «щі».
За ініціативи КПНЗ «Київська Мала академія наук учнівської молоді» було оголошено про проведення сімейного конкурсу «Український борщ – національний бренд кулінарної культури».
Конкурс проводиться на підтримку номінації страви до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО. 
Його основна мета – популяризація нематеріальної культурної спадщини України, зокрема, національної кухні через знайомство з її культурними традиціями.
Учасникам необхідно креативно та нестандартно підійти до виконання своєї роботи, показати вміння проводити наукове інтерв’ю, продемонструвати свої знання про кулінарні традиції України, творчо представити роботу у відеоформаті.
Честь ФКТБП ВНУ імені Лесі Українки та власні кулінарні вміння захищає студентка Наталія Шевчук під керівництвом викладача циклової комісії харчових технологій та готельно-ресторанної справи Софії Бондарук.
Дівчина приготувала український борщ за бабусиним рецептом. Весь кулінарний процес було відзнято на камеру. Основою борщу конкурсантки став грибний бульйон, а поєднання чорносливу та часнику надало йому пікантного аромату та смаку.  Родзинкою відео є розмова внуки з бабусею, яка скуштувавши борщ, розповідає про історію та традиції його приготування. 
За словами Софії Леонідівни, основним та незмінним компонентом будь-якого борщу є буряк. Не обійдеться українська страва і без цибулі та моркви, а от картопля є необов’язковим компонентом. На Волині традиційно варили борщ без картоплі, інколи заміняючи її квасолею. У літку можна зварити борщ з молоденьких бурячків з щавлем, кропивою або лободою. А у спекотні дні порятунком стане холодний борщ. З рецептурою можна експериментувати, додаючи до інгредієнтів чорнослив, вишню чи яблука. Це надасть страві неповторний смак та аромат.
Також бабуся студентки наголосила, що борщ сприяє травленню, тому його дуже корисно їсти. Але борщ – це не просто буденна страва, він з легкістю впишеться в святкове меню. Не даром на західній Україні його часто подають на весіллях та урочистих подіях.
І наостанок, хочеться завершити прислів’ям, яке прозвучало в конкурсному інтерв’ю: «Борщ та капуста – хата не пуста!».

Ольга КОНОНЧУК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (476) - 88.6%
Пізно (15) - 2.8%
Яка різниця? (8) - 1.5%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (20) - 3.7%
Мені байдуже (16) - 3%