Велика війна

Велика війна

Ніхто, крім карликового діда з бункера, не знає, чи розпочне агресивний Кремль чергову атаку на Україну. Але оскільки в повітрі буквально витає дух можливої великої війни, важливо знати, чи готові волиняни морально, матеріально та фізичного до такого переламного моменту в своєму житті?


З цього приводу версій дуже багато версій, у тому числі конспірологічних. Зрозуміло, що найперше слід подбати, аби не лише військо було готовим у всеозброєнні зустріти окупантів, але й став відмобілізованим оборонний потенціал та не поширювалися панічні настрої.


Отже, відомо, що за 200 км від східних кордонів знаходиться понад 120 тис. російських головорізів, а в межах 400 км – ще майже стільки. Таким чином, за добу-дві ця армада може бути піднята по тривозі і кинута в бій. Мало того: Кремль володіє ракетами далекого радіусу дії, тому він може застосувати агресію і, так би мовити, дистанційно… А в нас такої зброї, на жаль, немає…


Проте розмова сьогодні не про воєнний потенціал, а про те, чи розуміють волиняни, як їм потрібно діяти в випадку «години Ч»?


Звичайно, представники старшого покоління на власному досвіді знають, що в першу чергу потрібно було мати кожній родині під час двох попередніх світових воєн. Насамперед, йшлося про предмети першої необхідності (мило, свічки, сірники, борошно, сіль, цукор, одяг, взуття, ліки), а також про місця укриття. Масовою була міграція з великих міст, де шансів на виживання набагато менше, в села, де й інтенсивність бойових дій менша, і рівень присутності ворога значно менший. Власне, цей досвід універсальний.


Але елементарний аналіз поточної ситуації показує, що основна маса населення чи через скептицизм щодо можливого початку чергового масованого наступу кремлівських головорізів, чи з огляду на віддаленість області від ймовірного еатру активних бойових дій, а чи на підставі власної недалекоглядності або надмірної безпечності зовсім не проводить ніяких додаткових приготувань чи закупівель. Люди продовжують жити звичним життям, із твердим переконанням, що наша армія на Сході, Півночі та Півдні здатна зупинити ворожу навалу, і що західні демократії допоможуть їй стримати атаку.


Цікаво, що крім суто прагматичних пояснень існують і конспірологічні версії. Наприклад, недавно довелося почути декілька «залізних аргументів», чому великої війни Московії проти України не буде.


Наприклад, вважається, що жінки інтуїтивно краще відчувають небезпеку, тому перед початком війни активно готуються… стати мамами, аби хоча б у такий спосіб продовжити свій та чоловіків рід.


А дехто наводить навіть доволі екзотичне пояснення: мовляв, представниці «прекрасної половини» в умовах надзвичайних подій ще гостріше відчувають бажання бути красивими, а тому дуже інтенсивно… використовують губну помаду. І раз торгівля не фіксує спалаху попиту на цей специфічний товар, то і війни не буде…


Так чи інакше, але розхолоджуватися не час. Потрібно кожному робити все від нього залежне, щоб, по-перше, чергової атаки Кремля на України не сталося, посилювати обороноздатність, припиняти панічні настрої та не впадати в байдужість.


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото з архіву: карикатура з канадських медіа 50-их років минулого століття, котра досі актуальна.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%