Синдром Лавренчука

Синдром Лавренчука

В Італії за запитом Росії затримали українського театрального режисера Євгена Лавренчука. Максимум через 40 діб стане відомо, чи його етапують у Москву на суд за звинуваченням в економічних злочинах, а чи відпустять. Чому ця історія вкрай важлива?


Аналогій із відомим в’язнем Кремля, кримським режисером Олегом Сенцовим в цій історії мало. Хіба що яскравий путінський слід в системі полювання за українськими служителями Мельпомени по всьому світу. Бо тут – зовсім інший підтекст.


Насамперед, хто такий 39-річний Євген Лавренчук?


Він народився у Львові, ще в 16-річному віці дебютував як театральний режисер, а потім вступив на навчання в епатажний московський ГІТІС, де був одним із улюблених учнів нашого легендарного та екстравагантного земляка Романа Віктюка. Залишився в Росії працювати. У 2004 р. став співзасновником і художнім керівником «Польського театру в Москві»…  


Саме ця обставина і стала причиною полювання на Євгена Лавренчука: виявилося, що з бюджету коштів на утримання театру і трупи він не брав, а використовував грантові гроші. Коли їх не вистачало, брав кредити…  Виникли борги. Обурені актори подали до суду, виграли справи, але відшкодувати зароблене не було з кого.


Чому? Настав 2014 р., коли Кремль анексував і окупував український Крим, а також пішов війною на Донбасі. В цей момент Євген Лавренчук, який розповідав друзям не лише про український патріотизм, але й про польське родинне коріння, залишив РФ та повернувся в Україну. А «Польський театр у Москві» в 2015 р. визнали банкрутом…


В Україні він знову поринув у знайомий театральний вирій. У 2018-2021 рр. був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету. Правда, й тут не склалося: трупа визнала його геніальним режисером, але засумнівалася в інших чеснотах. І – знову фінансовий слід: «Український фонд культури» дав йому 700 тис. грн на реалізацію одного з проектів, але гроші пішли, а результату – нуль. Запахло криміналом, який припинився лише коли Євген Лавренчук повернув у бюджет усю суму.


Втім, після цього молодий талант удостоївся почесного звання «Заслужений артист України»… Він – лавреат найпрестижнішої державної премії ім. Леся Курбаса.


Ступала його нога і в Польщі, де він отримав престижну відзнаку «За заслуги для польської культури», і в Державі Ізраїль, де йому присудили статус «Видатний діяч культури Держави Ізраїль». Дехто каже, що парально він отримав ще й ізраїльське громадянство…


І ось Євген Лавренчук перебуває в тюрмі м. Неаполя за «червоною карткою» Інтерполу. Росія вимагає його екстрадиції. Сумнівно, що це станеться. Хоча…


Вся ця історія говорить про те, що талант, бізнес і політика, як правило, речі несумісні. Тому режисерам краще займатися постановками, а фінансовими справами нехай опікуються спеціально навчені люди.


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото «Радіо ВВС Україна»: Євген Лавренчук.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%