Як Стир на один день став річкою покаяння…

Як Стир на один день став річкою покаяння…


З нагоди свята Богоявлення та Хрещення Господнього віряни скупалися у щойно освяченій воді. Найбільш велелюні заходи відбулися на центральному пляжі Парку культури і відпочинку імені Лесі Українки м. Луцька на березі річки Стир, котра внаслідок потепління стала повноводною.


Традиційно зануренню у Стир передувала Хресна хода, яка 19 січня рушила від Свято-Троїцького кафедрального собору Православної Церкви України після завершення Богослужіння.


До православних християн звернувся і Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл.


«Зі святом усіх поздоровляю! Ми сприймаємо цю подію двотисячолітньої давнини як сьогодення. Віра ніколи не покине наше серце, наш розум, наше відчуття, бо ми завжди віримо. Як можна не вірити? Нема таких людей. Тільки одні вірять у надприродну силу і кажуть, що вода освячена. А інші – у вищий розум, де відбуваються дивні закони природи, незрозумілі для нас. А вірянин чинить, як дитя. Про таких і говорить Господь: «Будьте як діти, бо таких є Царство небесне». Ми як діти сприймаємо – вода освячена. І ми її споживаємо на своє оздоровлення, на своє очищення, на своє підбадьорення, на своє насичення. Насичення благодаттю Святого Духа. Ми в це віримо і нам не потрібно ніяких додаткових для цього переконань… Ідемо на Стир охрещувати воду. Хто з нами – того запрошую!» – такими словами завершив промову владика, якого цитують колеги з ІА «Волинські новини».


Масові освячення води та купання відбулися й на інших водоймах області.


У той же час чимало вірян відмовляються від такого ритуалу, не вважаючи його прадавнім та відповідним християнському вченню, та згадуючи, що масовості це явище набуло з 90-их років минулого століття.


Ольга ДАНИЛЮК.

На фото ІА «Волинські новини»: Митрополит Михаїл та віряни на березі річки Стир у м. Луцьку.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%