«Є досвід, який потрібно використовувати…»

«Є досвід, який потрібно використовувати…»

Минув 2021-ий рік. І в Волинському Офісі простих рішень та результатів підсумували зроблене, а також намітили пріоритетні завдання на найближчу перспективу. Наразі про основне в роботі ОПРР за минулий рік розповіли Голова Волинського офісу простих рішень та результатів Ігор Чорнуха та його заступник Володимир Данилюк.


– Офіс простих рішень та результатів як основа роботи Виконавчого комітету Національної ради реформ при Президентові України стартував дуже потужно, насамперед, завдяки лідерові – Міхеілу Саакашвілі, який, до речі, восени планував прибути і на Волинь, але через низку причин наразі перебуває за межами України. І коли наша держава робить усе для його повернення, основну роботу координує Марія Барабаш та інші працівники Центрального офісу. Дуже важливо, що щотижня за участі представників усіх областей України проводяться наради, де ми спільно обговорюємо поточну ситуацію в країні та регіонах, аналізуємо законопроекти, напрацьовуємо пропозиції щодо необхідності  та нагальності проведення реформ в найважливіших сферах життя,реалізації та іх практичне втілення, – підкреслив Ігор Чорнуха.


– В основному, всі наші пропозиції беруться в роботу, деякі з них уже реалізовані, деякі – в процесі вирішення, і на це є низка причин. Все й одразу не зміниш, – додає Володимир Данилюк.


– Важливо, що є розуміння та підтримка на рівні Офісу Президента, керівників галузевих міністерств та відомств, а в Верховній Раді України створене дуже потужне міжфракційне об'єднання народних депутатів, прихильників Офісу простих рішень та результатів. Це об'єднання не має ніякого відношення до політики, туди входять різні парламентарі. Важливо, що з перших кроків ми приступили до алгоритму розробки конкретних реформ, найбільш необхідних, з метою спрощення,зменшення тиску, дерегуляції  ведення бізнесу,зменшення фіскального та бюрократичного навантаження. Чимала увага приділялася й соціальним темам, – констатує Ігор Чорнуха


– Хоча часу від початку роботи минуло зовсім мало, ОПРР уже досягнув кількох дуже важливих реформ, – зазначив Володимир Данилюк.


– І багато з них уже реально працюють! Наприклад, створено фактично новий та ефективний орган – ДІАМ  (Державна інспекція архітектури та містобудування), який замінив стару корумповану систему(ДАБІ) та став відправною точкою для поглиблення реформування містобудівної діяльності. Робота ДІАМ з моменту іі створення дала можливість безперешкодно отримувати дозволи, здавати об’єкти в експлуатацію,не створюються штучно бар'єри та перешкоди під час ведення містобудівної діяльності  для організацій,осіб,що працюють прозоро,не замішаних в «схематозах» і в той же момент великі проблеми мають ті хто розраховував,що щось «порішаєм». Попереду ще багато роботи щодо прийняття законів,підзаконних актів, змін до ДБН, цифровізації процесів, які мають за мету зробити відносини в цій сфері прозорими та зрозумілими для всіх сторін, зменшити корупційні ризики. Найближчим часом чекають на друге читання законопроєкти №№5655, 5656, 5877, основою для розроблення яких являються принципи реформування містобудівної діяльності презентовані Офісом простих рішень та результатів  на засіданні Національної ради реформ .


Крім цього, суттєво спрощено механізм підключення споживачів до електричних мереж, який скоротив терміни виконання робіт, зменшив фінансові витрати  замовників та обмежив апетити монополістів.  


Також із ініціативи ОПРР запроваджено і новий механізм видачі документів українським морякам, але, як бачимо, в ході його реалізації є непоодинокі спроби його дискредитувати та повернути все в старе русло порушень, поборів і зловживань... Знаєте, будь-яку реформу можуть споганити ті, хто не бажає нічого змінювати. Тому завжди потрібен кваліфікований та вимогливий контроль за її реалізацією. Також системно проводяться засідання професійних груп та дається оцінка зареєстрованим законопроектам які потрапляють у Верховну Раду. Це маленька частина всієї роботи,що проводиться центральним та регіональними ОПРР щодня, – наголошує Ігор Чорнуха.


– Саме для успішного проведення пріоритетних реформ ми й створили Волинський Офіс простих рішень та результатів. Причому, організаційне ядро має робочий офіс у м. Луцьку, де проводяться ті чи інші заходи, наради, зустрічі. До нього входять не просто громадські активісти, які більш не мають чим займатися, крім імітації активності в публічній площині, а люди, які вже сказали вагоме слово в конкретних галузях та сферах. Є досвід, який потрібно використовувати на загальну користь. Бо багато хто може запитати: а що дає ОПРР? – говорить Володимир Данилюк.


– Головне: налагоджується швидкий механізм взаємодії органів влади з представниками громадськості. Він дає можливість швидко та професійно реагувати на всі виклики сьогодення, працювати на перспективу,отримувати інформацію про проблеми регіонів не тільки по владних каналах, а й почути представників громадськості. Оцінка тих чи інших процесів в регіоні часто діаметрально протилежна. Пріоритетність реформ та особливості їх проведення доносяться до свідомості урядовців, парламентарів, їх враховують у роботі Офісу Президента, Національної ради реформ. Нерідко невідкладні проблеми миттєво вирішуються і на рівні областей. Пригадуєте, як торік за втручання Міхеіла Саакашвілі на Житомирщині неадекватні чиновники та силовики намагалися заблокувати роботу піщаного кар’єру і як швидко ця проблема була вирішена, – переконаний Ігор Чорнуха.


– Так само, будемо сподіватися, вирішуватиметься й тема відродження Замку Радзивіллів в селищі Олика Луцького району, де торік ми працювали з потужною делегацією Центрального ОПРР на чолі з Марією Барабаш, а також головою облради Григорієм Недопадом, головою облдержадміністрації Юрієм Погуляйком і його заступником Андрієм Ярмольським, із селищним головою Олександром Прендецьким. Головне тепер, щоб у взаємодії з парламентарями, представниками місцевої влади та громадськості  домогтися  фінансування протиаварійних  робіт та визначити  найбільш  ефективний варіант господарювання,  – додав Володимир Данилюк.


– Суть усіх реформ полягає в тому, щоб усі процеси життєдіяльності бізнесу та суспільства були максимально спрощені. Чим менший у процесі ухвалення рішень суб’єктивний фактор чиновника, тим краще для держави і для людей. І чим більше розвинуті сучасні комунікаційні технології , тим краще. Бо як дуже часто влаштована свідомість великої кількості чиновників: або щось заперечувати, щоб просто не брати на себе відповідальність, або створювати бар’єри для того, щоб «вирішити питання» на певних корупційних умовах. Шкода, що за 30 років Української Незалежності ціле покоління так і не усвідомило, що за рахунок людей вони отримали посади, а розпоряджаються від імені держави коштами не своїми, а платників податків, – підсумував Ігор Чорнуха.


Вл. інф.

На фото Віктора РАЙОВА: під час візиту в Замок Радзивіллів – Ігор Чорнуха та Володимир Данилюк (у центрі).

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%