Чи місце Президента в тюрмі?

Чи місце Президента в тюрмі?


Перипетії зі спробою чинної влади посадити за грати п'ятого Президента України Петра Порошенка примушують знайти відповідь на елементарне питання: чи повинні колишні перші особи держави відповідати за скоєне з застосуванням елементів позбавлення волі?


Нинішнього народного депутата та лідера партії «Європейська солідарність» ГПУ намагається покарати за «державну зраду»: мовляв, у 2014-2015 рр. торгував із бойовиками ОРДЛО, купуючи в них вугілля для українських електростанцій, тим самим фінансуючи тероризм.


Я ніколи не був особисто знайомим із Петром Порошенком (хоча в один період навчалися в спільній будівлі для студентів-міжнародників, журналістів та філологів КДУ імені Тараса Шевченка) і тим паче не належу до числа його прихильників. Так само не записувався в безапеляційні соратники нині діючого Володимира Зеленського. Але в цьому випадку висловлюю глибокий сумнів у незаангажованості силовиків та суддів, які намагаються позбавити волі попереднього Главу держави.


Чому?


Думаю, що Петро Порошенко не був, не є і не стане класичним європейським політиком і цивілізованим державним діячем. У нього на фізіономії написано: він – бізнесмен. Заради прибутку торгуватиме навіть із чортом. Так, власне, і сталося на початках російсько-української війни на Донбасі. Прикриваючись патріотичними гаслами, він одночасно банально нарощував свій капітал…


Але навіть тоді, коли провина «шоколадного» Петра Олексійовича буде доведена (чи спростована), виникає питання, чи місце відбуття покарання п'ятого Президента – у колонії?


Переконаний, що це неправильний сценарій розвитку подій. Україна, врешті-решт, повинна навчитися шанувати своїх президентів! Так, за прорахунки, зловживання та злочини кожен із них має відповідати. І повністю відшкодувати завдані збитки.


Але для державних діячів і політиків такого рівня найбільше покарання – імпічмент! І – з пожиттєвою забороною займати будь-які державні посади чи обиратися в депутати. Нехай ходять на волі, а люди на них тицяють пальцями.


Власне, чи Петро Порошенко найбільший чорт? А чим Леонід Кравчук кращий? А Леонід Кучма? Та й до Віктора Ющенка можна придертися… Щодо втікача Віктора Януковича – ситуація з цим запроданцем особлива, втім, навіть він не в тюрмі…


Україна – не Росія, врешті-решт. І Україна – не Грузія, що підтверджує доля нашого співгромадянина, третього Президента цієї кавказької республіки Міхеіла Саакашввілі. Його під маркою покарання за банальні правопорушення судять у м. Тбілісі та тримають у колонії з кримінальними злочинцями. А це неправильно.


У торжество правосуддя можна вірити тільки тоді, коли притягують до відповідальності діючого Главу держави, коли в нього в руках уся повнота влади, а не колишнього. В іншому випадку говорити про законність «заднім числом» – смішно. 


Ну, і якщо вже й відправляти в колонію Петра Порошенка, то як мінімум пізніше. 


Після того, як там опиниться Владімір Путін.


Проти кремлівського диктатора, до речі, в Україні навіть не починали ніякого  розслідування...


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото преслужби «Європейської солідарності»: Петро Порошенко в Печерському суді м. Києва.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%