Гнилий нейтралітет

Гнилий нейтралітет


Швейцарія знову демонструє політику подвійних стандартів. Коли на шальках терезів золото і демократія, офіційний Берн робить ставку на капітал…


З усього, що споріднює Княжу Волинь та 26 кантонів, об’єднаних у Швейцарську конфедерацію, можна виділити лише прапори і герби. І в нас, і в них в основі червоний (або малиновий) фон, на якому – білий хрест. Але коли наш, волинський, століттями червонів від пролитої крові в боротьбі за волю та незалежність, то швейцарський ставав усе білосніжнішим від умов мирного, ситого та безтурботного життя в центрі Європи.


Як це вдалося невеличкій державі в центрі західної частини континенту? Все просто: впродовж віків вона стабільно дотримується нейтралітету. З усіх військових місій у неї хіба що кілька десятків охоронців для Папи Римського. А в основі – потужна банківська система, яка користується грошима товстосумів та диктаторів зі всього світу. Такий собі приклад альфонса в міжнародному масштабі.


Для чого в наш критичний час нам згадувати оту Швейцарію? Бо вона сама дає для цього приводи.


Насамперед, розташовані в м. Ньйон керівні органи УЄФА взяли до розгляду скаргу Федерації футболу Росії на дії українських вболівальників під час півфінального матчу «синьо-жовтих» і «трикольорових» Чемпіонату Європи з футзалу в Нідерландах. Українські фани постійно вигукували «Путін х…ло!» та «Крим – це Україна!».  Можна сумніватися, що швейцарські футбольні чиновники покарають Українську асоціацію футболу.


Власне, як щось підлоподібне було зроблено, коли збірна Швейцарії під надуманим приводом (деякі гравці захворіли на коронавірус) із допомогою місцевого підконтрольного лікаря зірвала гру з командою України в Лізі Націй. УЄФА присудила нашим технічну поразку, хоча могла призначити іншу дату матчу…


А тепер про можливу війну. Як відомо, неадекватний правитель Кремля Владімір Путін і його білоруський маріонетка Аляксандр Лукашенка брязкають зброєю на кордонах із Україною. За встановлення в Мінську диктатури ЄС, США та інші демократичні держави фактично припинили дипломатичні стосунки.


Що ж «нейтральна» Швейцарія? Як повідомив «екстремістський» білоруський портал «Наша ніва», Берн відправляє в Мінськ… Надзвичайну і Повноважну Послиню Крисцін Хонегер-Залатухіну! І вірчі грамоти вона зібралася подавати… самопроголошеному тиранові Аляксандрові Лукашенку!


«Мій особливий клопіт – знайти шляхи для діалогу в сьогоднішній гарячій політичній ситуації. Зроблю все можливе, щоб працювати над подальшим розвитком двосторонньої співпраці в галузях, вигідних нашим країнам», – сказала дипломатка.


Що тут коментувати? Гроші не пахнуть. Як під час Другої світової війни Швейцарія зберігала в своїх сховищах награбоване золото нацистів, так і зараз намагається погріти руки на вогнищі війни.


Гнилий нейтралітет. Із запахом крові…


Володимир ДАНИЛЮК.

На фото порталу «Наша ніва»: швейцарська послиня Крисцін Хонегер-Залатухін.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%