Сьогодні - початок Різдвяного посту

Сьогодні - початок Різдвяного посту

Що і коли з’їсти

«Піст полягає не в тому, щоб їсти нечасто, а в тому, щоб їсти мало; і не в тому, щоб їсти один раз, а в тому, щоб не їсти багато. Нерозумний той постник, який чекає певної години, а під час трапези ненаситно вкушає і тілом, і розумом».

Серафим Саровський

 Різдвяний піст завершує старий рік і розпочинає новий. Маємо бути стриманими не лише у їжі, а й помислах та вчинках.

Ігумен Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря Костянтин каже, що піст – то свого роду внутрішня підготовка до величного свята – народження Ісуса Христа.

– Не треба однозначно казати, що раптом маємо відмовитися від усіх звичних нам страв, – каже ігумен Костянтин. – Це більше стосується позбавлення залежності: у когось – від шоколаду, якого вживає надміру, у когось – тієї ж ковбаси. І головне: це не стосується вагітних та хворих людей. Адже все робимо для покращення свого стану, а не погіршення.

Різдвяний піст не такий строгий, як Великий. У понеділок, вівторок та четвер у їжу можна додавати олію, середа та п’ятниця – сухоїдні дні. А от у суботу та неділю, також у дні великих святих, які припадають на вівторок чи четвер, можна збагатити раціон рибою та навіть невеликою кількістю червоного вина.

У монастирі, звісно, монахи суворо дотримуються посту.

– Ми протягом цих 40 днів узагалі не їмо риби. Страва, котра найчастіше присутня у раціоні, картопля в мундирах, засмачена олією з сіллю та часником. Це швидко у приготуванні і поживно, – каже ігумен.

Загалом варто зазначити, що обов’язок нагодувати монахів лежить на плечах ієромонаха Іова. Він тут має посаду – кенора. У монастирі навіть є власна пекарня: коли тут печуть хліб, неймовірний аромат розноситься на всю округу.

Що цікаво, уже четвертий рік поспіль братія жидичинського монастиря на чолі з Митрополитом Луцьким і Волинським УПЦ КП Михаїлом збираються у трапезній, аби розділити радість Святвечора.

Світлана ДУМСЬКА.

На фото автора: за цим столом і проходять святкові вечори у монастирі.

Із монастирського меню

Салат із печерицями та овочами

3-4 картоплини, 150 г свіжих печериць, 1 цибулина, 100 г квашеної капусти, 1 ст. л. оцту, 1 ч. л. цукру, олія.

Відварену картоплю, нарізану тонкими скибочками, з'єднати з квашеною капустою, нашаткованими вареними печерицями, цибулею. Заправити оцтом, олією, цукром, сіллю і акуратно перемішати.

 

Котлети картопляні

Зварити гриби, порізати, обсмажити з цибулею. Зварити картоплю, потовкти, додати 2-3 л. крохмалю. З картоплі робити пиріжки з грибною начинкою, обкачати в муці, смажити на олії. Подавати з грибною підливкою.

 

Чанахи

На дно чугунка (гусятниці) покласти шар смаженої на олії цибулі і моркви. Далі – шар вареної квасолі. Знову шар цибулі і моркви. Тоді шар сирої картоплі, нарізаної скибочками. Повторити всі шари ще раз. Залити на 3/4 окропом і поставити у духовку приблизно на годину.

 

Каша гречана з грибами

1 склянка гречки, 20-30 сушених грибів, 2,5 склянки води, 1 цибулина.

Сухі гриби промити і замочити на 2-3 год. у холодній воді, після чого відварити до готовності. Потім гриби відкинути на друшляк, грибний відвар процідити, влити в горщик, довести до кипіння, посолити, опустити в нього нарізані гриби, пропечену крупу, розмішати.

Загуслу кашу поставити в духовку і довести її до готовності. При подачі на стіл додати в кашу обсмажену цибулю.

 

Медовий торт

250 г меду, 1 скл. олії, 0,5 скл. горіхів, 0,5 скл. родзинок, 0,5 скл. води, 0,5 ч. л. соди, 0,5 ч. л. какао, 0,5 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. гвоздики, борошно.

Мед розчинити у воді, додати послідовно олію та всі інші складові. Борошна дати стільки, щоб тісто було м’яким. Добре вимішати, розкачати тісто завтовшки 2 см, спекти на середньому вогні.

 

Пончики

0,5 л води, 125 г олії, 125 г цукру, 50 г дріжджів, борошно, сіль на кінчику ножа, варення.

Воду, олію, сіль і цукор закип’ятити, охолодити, додати дріжджі і борошно. Тісто має бути м’яке. Поставити, щоб тісто підійшло. Робити пончики з варенням, дати їм підійти. Смажити на олії, готові посипати цукровою пудрою.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (502) - 88.5%
Пізно (18) - 3.2%
Яка різниця? (8) - 1.4%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (20) - 3.5%
Мені байдуже (17) - 3%