77 років тому

77 років тому


Молебень за поляглих під Крутами

У неділю 30 січня в церкві Чесного Хреста в Луцьку, після архієрейської Служби Божої, було відправлено урочисту панахиду за спокій душ геройської молоді, яка палаючи великою любов’ю до Батьківщини, намагалася своїми молодими грудьми заслонити дорогу до столиці розпаношеній червоній орді.

Крутянських героїв, ту запальну студіюючу молодь, вивів у поле й поставив перед обличчям відвічного ворога не різкий приказ військової влади, а сильніший від усіх наказів клич крови. Вони не були навіть здебільшого ознайомлені з володінням зброєю, не були, як слід, озброєні, але найсильнішою їх зброєю була незломна любов до України. І як цвіт, що не встиг розквітнути, скосить коса немилосердного косаря, так і цю геройську молодь завчасно скосили ворожі большевицькі скоростріли. Вічна Їм слава!

До слова. Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 р. на залізничній станції Крути, неподалік селища Пам’ятне, за 130 км на північний схід від Києва і тривав 5 год. між 4-тис. більшовицькою армією Михайла Муравйова та 300 київськими студентами, які захищали підступи до Києва. Згодом на похороні у Києві біля Аскольдової могили президент Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, – героями…

(«Волинське слово», 1938 р.)

15 років тому

Держава поверне борги

Очікується, що в 2000 р. громадянам України буде виплачено 10 млн дол. Боргів Зовнішекономбанку колишнього СРСР, що залишилися. Домовленості про це досягнуто в Москві в ході зустрічі Прем’єр-міністра Віктора Ющенка з керівництвом Зовнішекономбанку.

Чи буде село сидіти у темряві?

Примара надзвичайного стану в енергетиці наше село вже не лякає – лампочки Ілліча тут і так світять рідко. З ким-ким, а з селами енергетики не панькаються. А коли обурені селяни, просидівши в сутінках навіть Новорічну ніч та Різдвяні свята, починають набридати дзвінками, то ті знаходять залізний аргумент: «Ви що, не патріот України? Подивіться, що в державі робиться»…

А взагалі проблеми з енергоносіями у нашій державі зайшли в такий тупик з причини теж загальновідомої – енергетика залишається одним із найкримінальніших видів бізнесу.

(«Досвітня зоря», 2000 р.)

10 років тому

Радники – члени секти «харизматів»

Віктор Ющенко призначив лідера Християнсько-ліберальної партії, народного депутата України Леоніда Черновецького своїм радником. Своє призначення Черновецький вважає історичним. В одному з недавніх коментарів член фракції «Регіони України» Ігор Шкіря стверджував: «В команді Віктора Андрійовича декілька представників секти «харизматів». Двоє з них найбільш одіозні. Це Леонід Черновецький, що претендує на пост мера Києва, і сподвижник Юлії Тимошенко, пастор цієї ж секти Олександр Турчинов».

Дорогиничі газифіковано

Село Дорогиничі стало восьмим населеним пунктом Локачинського р-ну, в оселі жителів якого прийшло «блакитне паливо». Два роки тому був створений кооператив і розпочалася робота. Зібрали 285 тис. грн від населення, 75 тис. виділила обласна рада, 5 – районна і 8 – сільська. Це вже друге газифіковане село Дорогиничівське сільської ради. У 75 обійстях із 173, фельдшерсько-акушерському пункті, приміщенні церкви і сільради уже користуються газом, в інших ведуться монтажні роботи.

(«Досвітня зоря», 2005 р.)

5 років тому

Коротко і ясно

…На початок нинішнього року в області нараховується 274 тис. 183 «цивільні» пенсіонери та 11 тис. 118 осіб, які до виходу на заслужений відпочинок служили у силових відомствах.

(«Волинська газета», 2010 р.)

За матеріалами Державного архіву у Волинській області

підготувала Наталія ГЛАВНІЧЕК.

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (603) - 86.3%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (13) - 1.9%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%