Красу і здоров’я дарує береза

Красу і здоров’я дарує береза


Теплий лютий і сонячний березень розбудили природу. Тож саме час готувати посудину для березового соку. Бо це не просто напій, а джерело вітамінів та мінералів, яких так бракує людському організму навесні. Не дарма за кордоном, у тій же Польщі приміром, цей сік продають в аптеках!

Аби отримати якнайбільше користі, споживати його треба свіжим. Особливо це стосується людей із проблемами сечовивідної системи.

Напій, поповнивши організм вітамінами й мінералами, допоможе підвищити опірність організму до вірусів, швидше вивести інфекцію та одужати.

Знаючи, що наш імунітет напряму залежить від стану кишково-шлункового тракту, березовий сік і тут кличемо на поміч. Адже він, стимулюючи вироблення шлункового соку, рекомендується людям із пониженою кислотністю.

Нашій шкірі теж піде на користь споживання цілющого напою, яким можна умиватися, тим самим лікуючи нейродерміт, екзему, висипи.

Споліскування волосся березовою рідиною зміцнить його та допоможе позбутися лупи.

Навіть у разі отруєння чи алкогольної інтоксикації споживання великої кількості соку допоможе очистити організм від шкідливих елементів.

А ще цей напій сприяє схудненню (випив низькокалорійного соку – і вже втамував відчуття голоду) та стимулює в боротьбі з весняною кволістю й депресією.

Кому цілющий сік може зашкодити?

Не можна збирати сік із дерев, які ростуть вздовж автошляхів або інших транспортних магістралей. Адже вихлопні гази, мазут і подібне заражають рідину (а потім – і наш організм)  важкими металами, що не просто шкідливо – небезпечно!

З обережністю варто пробувати цілющий напій людям, які мають алергію на березовий цвіт.

Якщо людина страждає сечокам’яною хворобою, вживання соку може розворушити камені, ті почнуть виходити і спровокують сильний, іноді – й нестерпний біль.

А ще, отримуючи дарунок від берези, подбайте, аби ви самі не зашкодили дереву. Для цього підбирайте вже старшого віку дерева (діаметром більше 20 см). Отвори свердліть тоненькі й не забувайте їх потім заліпити садовим варом, мохом або ґрунтом.

Поліна РУДЕНКО.


Рецепти соку

Оскільки свіжий березовий сік мало зберігається за кімнатної температури, то відразу після збирання визначте, скільки літрів хочете спожити необробленого (і коли помутніє – пустите на квас), а скільки законсервуєте.

Коли із цим визначилися, неодмінно придбайте лимонної кислоти, без додавання котрої банки із соком можуть «постріляти». А тоді вже можете скористатися простим і перевіреним рецептом:

Сік березовий «Цілющий цитрус»

40 л березового соку (процідженого через марлю)

2 кг цукру

4-5 апельсинів або лимонів

2-3 пакетики лимонної кислоти

Змішайте у каструлі для варіння сік та цукор, нарізані кільцями цитрусові (з розрахунку: по одному кільцеві в кожну 3-літрову банку). Доки сік «доводиться» до кипіння, в кожен слоїк всипте на кінчику ножа лимонну кислоту. Коли сік почне закипати – виливайте його в банки й закатуйте. Перевернуті верх дном, слоїки хай схолонуть. А далі можете смакувати напоєм аж до наступної весни.

Квас «Бадьорість»

Цей напій – чудовий порятунок для свіжого березового соку, що почав мутніти. А користі має стільки, як йогурт чи кефір.

Аби надати майбутньому квасові смаку, аромату й кольору, всипте у нього родзинок (ще краще – асорті сухофруктів) і додайте цукру. Розрахунок простий:

10 л соку

100 г родзинок

400 г цукру

Між іншим, дорогі нині родзинки можна замінити волинською сушкою з яблук, грушок та слив. А в кого є можливість – замість цукру у квас ліпше додати меду. Пікантний присмак подарують листочки м’яти чи меліси.

За кімнатної температури квас почне бродити через днів 3-4. Після цього його треба процідити, перелити у ємності для тривалого зберігання (скляні банки чи дубові бочки, та аж ніяк не пластикові пляшки). Далі поставте напій у холодне темне місце і смакуйте навіть улітку.

Наші бабусі додавали у квас зернятка ячменю, котрі необхідно підсмажити до кольору кави, далі замотати їх у марлю і, коли напій «натягнеться», марлю з ячменем просто витягнути.

Замість зернят можна використовувати нерозчинний напій «Курземе» чи «Золотий колос» (на 10 л – одна пачка).

Смакуйте і оздоровлюйтеся!

Поліна РУДЕНКО.


 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (612) - 86.1%
Пізно (26) - 3.7%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (30) - 4.2%