Секрет смачного шашлику

Секрет смачного шашлику


Ним поділиться відомий знавець кулінарії, заввідділенням харчових технологій Волинського технікуму НУХТ Тамара Пахолюк.

Щойно блисне сонечко, як відразу хочеться гайнути на природу. А який відпочинок без запаху смачних страв? Тож запитаємо в Тамари Євгенівни, як зробити пікнік не лише цікавим, а й шашлично-апетитним.

–Хорошим маринадом  для будь-якого не надто жорсткого  м'яса є простий сік  цибулі. Найкраще підійде біла гірка цибуля. Наріжте її кружечками, присипте крупною сіллю та вашими  улюбленими спеціями, а потім  ретельно розминайте руками до  виділення соку, – розповідає кулінар. – Добре розім'яту  цибулю змішайте з м'ясом і, сильно натискаючи пальцями, розімніть усе разом. 

З особливою обережністю  радить Тамара Пахолюк використовувати оцет у приготуванні  маринаду. Бо зайва кількість оцту, так само як і недостатній  час витримки м'яса, може зробити  ваш шашлик сухим і жорстким. Тому найкраще звичайним столовим  оцтом не користуватися взагалі, а замінити його хорошим фруктовим  або винним.

–Ще я готую маринад із  лимона та цибулі, – продовжує Тамара Євгенівна. – Робити його дуже просто: три великих  цибулини наріжте кільцями, злегка  розімніть з крупною сіллю  і перемішайте з м'ясом. У склянку  вичавіть півлимона і долийте водою до верху. Додайте ваші улюблені спеції, добре перемішайте, влийте в м'ясо з цибулею і залиште маринуватися на 5 - 10 годин.

Для свинини або телятини кулінар припонує використати медовий маринад, який додасть вашому шашлику  яскравий східний аромат:

–Злегка  підігрійте на водяній бані столову ложку меду. Коли стане  рідким, додайте до нього 3 столові ложки  соєвого соусу, 1 чайну ложку кунжутної олії та стільки ж,свіжого або сухого  імбиру, половину чайної ложки насіння кмину, два розтертих зубчики часнику, червоний  перець за смаком. Маринуйте м'ясо 5 - 8 годин.

А що робити, якщо м’ясо жорсткувате (яловичина, дичина)? «Не біда!» – каже досвідчена господиня і пропонує скористатися маринадом  на основі червоного вина: 1 скл змішайте з 2 ст. л. лимонного  соку, додайте 1/4 ч. л. сухої гірчиці  і цукор за смаком. Головку  ріпчастої цибулі наріжте кільцями, складіть у глибокий посуд, залийте  підготовленою сумішшю і додайте  ваші улюблені спеції, наприклад  гвоздику, лавровий лист і розмарин. Доведіть маринад до кипіння  і остудіть. Маринуйте м'ясо 10 - 12 год.

–До речі, швидко  пом'якшити навіть найжорсткіше  м'ясо допоможе  маринад із ківі, – переконалася Тамара Євгенівна. Для цього половину стиглого ківі  очистіть, а м'якоть розімніть до отримання однорідного пюре. Змішайте його з 1 скл олії, додайте 1/2 ч. л. меленого кмину, 1 ч. л. меленого коріандру і 20 г дрібно посіченої зелені петрушки. Маринуйте м'ясо 1 - 3 год. у прохолодному місці.

А максимально зберегти  соковитість м'яса  допоможе оригінальний маринад  із крохмалем. Щоб його отримати, два великих помідори  натріть на тертці або подрібніть  у блендері. За допомогою марлі відтисніть прозорий сік з томатної маси. Додайте 5 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. крохмалю, 1 ч. л. меленої паприки, 1 ч. л. кунжутної олії, сіль і червоний перець за смаком. Дрібно нарубайте 50 г цибулі порею і 4 зубчики часнику. Додайте овочі до маринаду і ретельно перемішайте. Маринуйте м'ясо 5 - 6 год.

Рибі і курячому філе  сподобається маринад із зеленню, – розкриває господиня ще один секрет і деталізує, що саме потрібно зробити:

 –Дві головки ріпчастої цибулі  наріжте кільцями, присипте крупною  сіллю. Дрібно нарубайте по 50 грамів зелені  м'яти і кінзи. Роздушіть один  зубчик часнику. Змішайте всі  інгредієнти, додайте 150 мілілітрів оливкової олії і дві столові ложки лимонного соку. Час маринування – 2 - 4 години.

Ще один прекрасний  маринад для шашлику з риби Тамара Євгенівна готує на основі йогурту: 3 ст.л. натурального йогурту  змішує з 3 ст. л. томатної  пасти, додає 1 ст. л. соєвого  соусу, 1 ст. л. оливкової олії, 4 подрібнених зубчики часнику, 2 ст. л. натертого свіжого імбиру, 1/2 ч. л. меленого кардамону, 1 ч. л. меленої паприки, сіль  і червоний перець за смаком. Все ретельно перемішує та маринує шашлик 4 - 6 год. у прохолодному місці.

А насамкінець господиня робить сюрприз вегетаріанцям і пропонує скористатися рецептом маринаду для овочевого шашлику. Для нього, виявляється,  вдалим буде олійний маринад: 4 ст. л. оливкової олії з'єднайте  з 1 дрібно посіченою головкою  цибулі, 2 подрібненими зубчиками  часнику, 1 ст. л. дрібно посіченої  зелені. Додайте трохи ваших улюблених  спецій і ретельно перемішайте. Поливайте овочі таким маринадом  під час обсмажування на шампурах  і перед подачею до столу.

Смачного вам та цікавого відпочинку!

Секрети випитувала Оксана БУБЕНЩИКОВА.


 

  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (614) - 85.9%
Пізно (28) - 3.9%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (30) - 4.2%