Що за диво-журавлина!
Навіть якщо нирки й сечовивідні шляхи вас не турбують – журавлина допоможе і надалі залишатися здоровим. А коли цистит і пієлонефрит усе ж дошкуляють, то журавлина – ваш найперший помічник, каже уролог Луцької міської клінічної лікарні Павло ШЕЙКО.
– Це справді цілюща ягода, – погоджується Павло Євгенович. – Бо вона багата на вітаміни, мінерали, містить бензойну кислоту, яка запобігає виникненню піску та каменів у нирках, нормалізує кислотність сечі, робить останню не придатною для життєдіяльності бактерій та допомагає вивідній системі нормально працювати.
До речі, науковці дослідили: якщо протягом дня випивати 1,5 скл. журавлиного соку, то загострення циститу і пієлонефриту трапляються вдвічі рідше. Чому так? Підказку дають ізраїльські вчені. Вони виявили, що в ягодах міститься компонент, який захищає клітини сечівника від проникнення хвороботворних бактерій.
– Якщо не обмежуватися урологічними захворюваннями, то варто сказати, що загалом у нашому організмі журавлина чинить протизапальну та антибактеріальну дії. Тому її, так само як цибулю та часник, називають природним уросептиком, – додає Павло Шейко.
Втім Павло Євгенович укотре нагадує основний лікарський принцип: не нашкодь. Він стосується і вживання журавлини. Оскільки вона досить кисла, то з обережністю її мають приймати люди з підвищеною кислотністю шлунку. Дітям давати ягоду ліпше в невеликій кількості, аби не спровокувати діатез, алергію, як наслідок – висипи на шкірі.
Якщо ж ніяких побічних дій журавлина у вас не викликає, то щоденна норма її вживання становить 1,5 скл. свіжих або заморожених ягід (що рівноцінно 1 ст. л., тобто 30 г сухої журавлини).
Можна також приготувати неконцентрований сік: свіжовичавлений розвести охолодженою кип’яченою водою в пропорціях 1:3 або 1:4 і протягом дня випити 300 г такого напою. А дітям найбільше смакує морс, який готується зі свіжого соку та води (1:5) із додаванням цукру. Маленькі пацієнти можуть вживати до 200 г такого напою щодня, а дорослі – до трьох склянок.
Щоб максимально зберегти цілющі властивості журавлини, не варіть її і не кидайте в окріп. Як варіант – перетріть із цукром і зберігайте в холодильнику або заморозьте.
Оксана БУБЕНЩИКОВА.
- Коментуйте FaceBook
- Коментуйте ВКонтакте
ТОП Новини
На Волині в ДТП загинуло троє прикордонників На пошуки голови-втікача – аж у Канаду Петиція про відставку: ні культури, ні інформаційної політики… На Волині засудили громадянина України, який служив росії Бій у Шебєкіно: все в диму… Волинянина судитимуть за незаконне придбання бурштину на понад 155 тис. грн В «Ягодині» прикордонники виявили таблетки наркотичної та психотропної дії Волинські борчині привезли нагороди із Сербії На Волині проходить шаховий турнір Шпигун із білоруським паспортом і досвідом війни в Афганістані- Опитування
- Результати