Як до бюджетної, то з ложкою

Як до бюджетної, то з ложкою Депутати облради визначилися, хто в якій комісії працюватиме: до екологічної – черга, в комісії з боротьби з корупцією – недобір.
Відсвяткувавши 7-го грудня День місцевого самоврядування, уже 8-го обранці зібралися на чергове пленарне засідання сесії. Після професійного свята їм  належало скласти один із вагомих іспитів з демократії, розподіливши між собою профільні комісії. Більшість депутатів чітко означили й свої політичні симпатії, згуртувавшись у фракції. Крім фракції «Батьківщини», яка була створена ще 26 листопада, у облраді діятимуть також фракції партії «УКРОП» на чолі з В’ячеславом  Рубльовим, Радикальної партії Олега Ляшка (Володимир Кучер), «Солідарності» (Володимир Бондар), «Свободи» (Анатолій Вітів). «Самопоміч» поки про намір створити фракцію не заявляла.
Узгоджені пропозиції щодо членства обранців у профільних комісіях облради озвучив голова облради Ігор Палиця. Так, у комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю головуватиме лідер свободівців, екс-нардеп Анатолій Вітів. Його однопартієць Юрій Цейко очолив   комісію з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства. Бюджетну – віддали у жіночі руки: її очолила Людмила Кирда з «Батьківщини», а майнову – радикал Микола Буліга. У комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства головою –  Олександр Зінчук («УКРОП»). Його колега по фракції Петро Савчук очолив комісію з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму. В екологічній комісії (з огляду на бурштинові проблеми вона – дуже актуальна) головуватиме Василь Столяр  («Батьківщина»).  Віталій Заремба  («Солідарність») став головою аграрної комісії, Роман Микитюк («Наш край») –  з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій.
Не всіх такий розподіл влаштував. Валерій Діброва («Солідарність») обурився тим, що його фракція, друга за чисельністю, має лише одного голову комісії. І дорікнув, що озвучений розподіл формувався у кулуарах облради чи в кабінеті голови. На що Ігор Палиця одразу зауважив: кулуарно працювати не збирається, а обговоренню у залі передувала клопітка робота представників фракцій, в першу чергу тих, які сформували більшість у раді. Керівник нагадав представникам пропрезидентської партії про ситуацію, що склалася у Луцькій міській раді: там укропівці, яких переважна більшість, не претендували на головування у комісіях: «Так іноді буває. Життя ж по колу рухається…». Уже за кілька хвилин фракція «Солідарності» попросила перерву на 10 хвилин для консультацій.
Після тайм-ауту пропозиції щодо змін у розподіл озвучила фракція «Самопоміч» і запропонувала головою комісії з депутатської етики обрати Костянтина Зінкевича, а екологічної – Бориса Бабійчука. Однак іспиту голосуванням такий варіант не пройшов.
Свободівець Сергій Сівак запропонував змінити назву комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законністю, боротьби зі злочинністю, додавши до переліку й напрямок боротьби з корупцією. Щодо останньої склалася цікава ситуація. Для того, щоб вона повноцінно функціонувала, не вистачає обранців: троє замість шести. Але зміни до регламенту вносити не стали: а раптом хтось передумає…
Із нового: створили цього дня й тимчасову комісію з представників всіх фракцій, яка займеться інвентаризацією діяльності комунальних підприємств. Коментуючи таку ініціативу, голова облради пообіцяв, що одноосібного призначення керівників цих відомств не буде: «Ми повинні нівелювати можливість використовувати адмінресурсу і працювати на власні кишені».
А «на десерт» у «Різному» прозвучали політичні заяви від «Свободи» та «Батьківщини»  – про необхідність відставки Арсенія Яценюка.
…8 грудня у облраді застосували особливі заходи безпеки. Журналістів, які заходили до сесійної зали, зустрічали працівники охорони з металошукачем. Ввічливо поцікавившись, чи нема, бува, зброї, пропускали всередину.
Олена ЛІВІЦЬКА. Фото автора.

Депутатський цитатник
Михайло Імберовський («Самопоміч»): «Питання бюджетів територіальних громад вимагають прозорості та відкритості. Громади фактично не беруть участь у бюджетних процесах, їх обговоренні та формуванні».
Ігор Палиця («УКРОП»): «Є політика, а є – економіка. Ми всі незадоволені. Але нам тут треба показати, що можемо робити по-іншому».
Сергій Слабенко («Батьківщина»): «Мої зустрічі з виборцями і запитання, які вони переді мною озвучують, потребують вашого особистого втручання».








  • Коментуйте FaceBook
  • Коментуйте ВКонтакте
  • Опитування
  • Результати

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Чи варто Україні запровадити візовий режим із громадянами Білорусі та Росії?

Давно пора (607) - 86.2%
Пізно (25) - 3.6%
Яка різниця? (14) - 2%
А як тоді наші заробітчани поїдуть у РФ і РБ? (24) - 3.4%
Мені байдуже (29) - 4.1%